Nieuwe safety functie blokken met collision detection

Collision Detection

Met de vooruitgang in de synergie tussen mens en robot wordt het steeds belangrijker om betrouwbare veiligheidssystemen te hebben. Eén van de meest geavanceerde technologieën op dit gebied is ‘collision detection’. Dit speelt een belangrijke rol in de veiligheid van geautomatiseerde werkomgevingen. In de LASAL SAFETY Designer software worden twee nieuwe functieblokken geïntroduceerd die hierbij essentieel zijn: de ‘Denavit-Hartenberg (DH) Transformation’ en ‘Collision Detection’. Deze technologieën werken naadloos samen met MDD 2000 servo aandrijvingen en de Safety CPU SCP 211, waardoor ze een op maat gemaakte safety-oplossing bieden voor werkplekbewaking.

Technische werking van collision detection

Het functieblok Collision Detection is specifiek ontworpen om botsingen tussen het Tool Center Point (TCP) van een robot en andere objecten in de omgeving te detecteren. De techniek definieert een werkruimte binnen de minimale en maximale XYZ-coördinaten, waardoor een kubusvormig gebied ontstaat waarbinnen de TCP zich veilig kan bewegen. Een unieke eigenschap van deze technologie is de creatie van een omhullende bol rond de huidige positie van de robot, die continu wordt gemonitord om botsingen binnen de gedefinieerde werkruimtelimieten te detecteren.

Optimalisatie van veiligheid

Collision detection is niet alleen beperkt tot het monitoren van de TCP-beweging. Deze technologie stelt gebruikers ook in staat om geprogrammeerde reacties te definiëren voor het geval de robot buiten het vastgestelde gebied beweegt. Dit kan variëren van het activeren van een noodstop tot andere foutreacties, afhankelijk van de specifieke behoeften van de toepassing. Door de integratie van het functieblok in werkplekbeveiligingssystemen, biedt het een aanzienlijke verbetering in de algehele veiligheid en efficiëntie van robotgestuurde werkprocessen.

De collision detection is een gamechanger in de wereld van robotveiligheid. Het biedt een geavanceerd niveau van bescherming in de interactie tussen mens en machine. Daardoor verbetert de efficiëntie en veiligheid van geautomatiseerde processen aanzienlijk. Met de voortdurende ontwikkelingen op dit gebied is het duidelijk dat het functieblok een sleutelrol zal blijven spelen in de veiligheid van de moderne werkomgeving.

Meer informatie bij SigmaControl

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie