Het efficiënte en veilige alternatief op de kantelbak

Kiepbak kantelbak

Menig bedrijf in de procesindustrie gebruikt al jaren de typische kiepbakken welke ingezet worden om productie(afval) te verzamelen, vervoeren en te legen middels een vorkheftruck. Dit lijkt allemaal erg vanzelfsprekend en dat is het ook, maar het kan een stuk sneller en vooral, veiliger.

Het probleem van de kantelbak

Om de kiepfunctie te activeren, moet de bak worden ontgrendeld.
Dit gebeurt door aan een kabel te trekken die is bevestigd aan een hendel aan de zijkant van de kiepbak. Dit vormt een probleem omdat de vorkheftruckchauffeur de vorkheftruck moet verlaten om aan de kabel te trekken, waardoor de vorkheftruckchauffeur wordt blootgesteld aan vallend puin en zaagsel en andere risico’s in zijn omgeving.

Een ander nadeel van kiepbakken is dat het niet mogelijk is om het proces van het legen van de bak te controleren. Hierdoor komt de inhoud meteen naar beneden, wat leidt tot overmatig lawaai en mechanische slijtage. Bovendien zijn de reparatiekosten over het algemeen hoger dan de kosten van vervanging.

Kiepbak kantelbak

De Splitter Container

De Splitter Container is een container die wordt geleegd door de onderkant van de container zelf te openen. Dit wordt gedaan met behulp van een speciaal ontwikkeld gelijkmatig openend scharnier. De spreidfunctie op een vorkheftruck wordt gebruikt om de container te openen en te sluiten. Hierdoor is het mogelijk om het ledigingsproces van de Splitter Container te controleren. Bovendien hoeft de vorkheftruckchauffeur de vorkheftruckcabine nooit te verlaten, wat resulteert in meer veiligheid en efficiëntie.

Daarnaast heeft de splitter container meer nuttige inhoud dan een kiepbak. De splitter container kan van 2 kanten gebruikt worden en is voorzien van aanrijdbeveiliging rondom. Het lossen van het materiaal aan de onderzijde heeft bovendien een veel steile valhoek dan de kiepbak waardoor er nooit materiaal achterblijft in de bak.

Doordat het legen van de bak gelijkmatig gaat is het zelfs mogelijk te doseren en lading te verdelen over locaties. Maar er treedt vooral minder slijtage op aan de Spitter Container en heftruck. Een Splitter container gaat gegarandeerd 3x langer mee dan een kiepbak.

Kiepbak kantelbak

“Een verbetering binnen ons productieproces op meerdere fronten!”

Na een lange demo periode en een risico analyse besloot Accsys Technologies volledig over te stappen op Splitter Containers. Accsys Technologies is een “groen” bedrijf dat een hoogwaardig en duurzaam product creëert en daarom is het ook belangrijk dat afval op de juiste manier wordt ingezameld, gescheiden en klaargemaakt voor transport. Veiligheid is hierbij dan ook sterk hun nummer 1 doelstelling.

“De afvalbakken van het type kiepbak die in gebruik waren, raakten regelmatig en gemakkelijk beschadigd en veroorzaakten vaak problemen die het ledigingsproces negatief beïnvloedden”.

Kiepbak kantelbak

De feedback van het productiepersoneel was zeer positief. Het lossen van de Splitter Containers is namelijk een stuk veiliger en sneller. De Splitter Containers bleken ook zeer robuust en onderhoudsvriendelijk te zijn. Accsys Technologies bestelde 8 Splitter Containers die al in gebruik zijn op verschillende werkplekken bij het bedrijf.

Made to order

Hoewel de Splitter Containers in vaste maten te bestellen zijn van 500 tot 2000 liter, kan er afgeweken worden in de kleurstelling. Op die manier is het voor het productiepersoneel meteen zichtbaar welk afvaltype bij welke bak hoort. Onze klanten ervaren dit dan ook absoluut als een verbetering binnen hun productieprocessen.

Zo heeft SSAB een serie van 5 verschillende custom bakken die precies in diens productie machines passen en de splitter container kan de hoge impact van staal rollen gemakkelijk aan. Bovendien passen de splittercontainers bij de kernwaarden van duurzaamheid en veiligheid van SSAB. Waardoor ook SSAB heeft gekozen voor de Splitter Container.

Kiepbak kantelbak

Grootse plannen

Hoewel de Splitter Container al even op de markt is, komen de orders momenteel binnen via mond-tot-mond reclame. Het product verkoopt zichzelf, maar hun productiecapaciteit is onlangs opgeschaald en zij zullen zich dan ook meer zichtbaar maken via beurzen en events. In principe verbetert de splitter container een proces dat wereldwijd wordt gebruikt. Bij interesse kan je vrijblijvend contact met hen opnemen.

Kiepbak kantelbak

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie