Nieuwe kabelsensor met conditiebewaking voor kabelrupsen

Kabelsensor

Belastingen, hoge snelheden en de meest ongunstige omgevingsomstandigheden: kabelrupsen moeten vaak zware belastingen doorstaan. Veilige kabelgeleiding is een uitdaging, bijvoorbeeld voor zeer lange rijwegen zoals die in grote kraansystemen. Om in dergelijke gevallen een nog grotere systeemveiligheid te garanderen, biedt igus gebruikers nu de i.Sense EC.B met een nieuwe kabelsensor voor intelligente conditiebewaking voor kabelrupsen van 35 meter of langer.

Nieuwe kabelsensor

Sneeuw, ijs, vuil, vreemde voorwerpen of een verbogen goot: er zijn tal van externe invloeden die ervoor kunnen zorgen dat zelfs de meest robuuste, duurzame kabelrups tijdens bedrijf breekt. Om ongeplande stilstandtijden en de daarmee gepaard gaande kosten te vermijden, biedt de specialist in motion plastics igus gebruikers het beproefde i.Sense EC.B systeem voor conditiebewaking van kabelrupsen. Mogelijke kabelrupsbreuken kunnen in een oogwenk worden gedetecteerd, zelfs op zeer lange rijwegen. Dankzij de nieuwe kabelsensor is nu slechts één sensor nodig voor intelligente conditiebewaking voor kabelrupsen van 35 meter of meer. Door de uitbreiding van het meetbereik van 80 tot 999 millimeter is een tweede sensor aan het vastpunt niet langer nodig. Het langere meetpad biedt ook een betere precisie over lange rijwegen. Als een breuk wordt gedetecteerd, geeft de sensor onmiddellijk een melding en stuurt de evaluatiemodule een signaal naar de besturingseenheid van het systeem. Er kunnen ook twee sensoren (voor bijvoorbeeld omkeersystemen) worden aangesloten op de nieuwe i.Sense GEN II evaluatiemodule. Als deze zijn aangesloten op de digitale I/O-poorten van het besturingssysteem, kunnen ze ook worden gebruikt om een snelle systeemuitschakeling te activeren. De nieuwe kabelsensor is compatibel met alle eerder geleverde EC.B-systemen en i.Sense-modules, en kan ook worden geïntegreerd in IIoT-concepten.

Bestand tegen weersinvloeden

Het igus i.Sense systeem heeft zich al in vele industrieën bewezen, bijv. in zeer dynamische toepassingen in de automotive sector. Maar Industry 4.0 stelt hogere eisen aan machines en bewakingssystemen – zoals kraansystemen laten zien. Kranen werken steeds sneller naarmate de rijafstanden langer en langer worden. Dit maakt een robuust, duurzaam energietoevoersysteem des te belangrijker. “We willen kraanmachinisten laten profiteren van de positieve ervaringen met het i.Sense EC.B-systeem in de automotive industrie,” zegt Richard Habering, hoofd business unit smart plastics bij igus. “Voor een veilige, storingsvrije handling van veel zware kabels in ongunstige omgevingsomstandigheden, voegt real-time statusdetectie over het gehele traject een enorme waarde toe voor haven- of kraanoperators.” Naast de langere meetafstand wordt de nieuwe kabelsensor gekenmerkt door extreme weersbestendigheid en robuustheid, waardoor hij vooral interessant is voor buitentoepassingen. Volautomatische kraansystemen zijn bijzonder gevoelig voor onverwachte stilstandtijden omdat er geen bestuurder is die waarschuwingssignalen kan horen. Voor optimale bescherming tegen onverwachte storingen kunnen kraanmachinisten in plaats daarvan het betrouwbare i.Sense EC.B bewakingssysteem gebruiken.

Hogere betrouwbaarheid, lagere kosten

Het slimme systeem van igus geeft klanten volledige controle, een goed overzicht en een betrouwbare energietoevoer. Dit verlengt de levensduur van zowel de kabelrups als de machine waarop deze wordt gebruikt. igus voert doorlopend testseries uit in het grootste testlaboratorium voor dynamische krachtoverbrengingssystemen in de sector om de levensduur van zijn motion plastics producten voortdurend te optimaliseren. Vroegtijdige waarschuwingen voor systeemstoringen van het i.Sense EC.B-systeem zorgen ook voor een aanzienlijke kostenbesparing: de aanschafkosten zijn lager, aangezien er slechts één sensor nodig is voor real-time conditiebewaking voor kettingen van 35 meter of meer, en de onderhoudskosten kunnen worden verlaagd. In plaats van hun systemen met regelmatige tussenpozen te onderhouden, kunnen bedrijven conditiegericht onderhoud uitvoeren, waardoor onnodige of vroegtijdige vervanging van kabelrupsen wordt voorkomen.

Meer informatie bij igus

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.