Nieuwe innovatieve robot CatSpider op Shell Pernis (video)

CatSpider robot

Het Shell Energy and Chemicals Park Rotterdam heeft onlangs een grote stap vooruit gezet in de onderhouds- en schoonmaakprocedures van industriële vaten. De innovatieve robot genaamd CatSpider is nu onderdeel van hun operationele uitrusting. Dit geavanceerde systeem biedt een nieuwe benadering voor het intern reinigen van vaten en verhoogt de veiligheid en efficiëntie van dergelijke processen aanzienlijk.

CatSpider: een doorbraak in veiligheid en efficiëntie

Al vier jaar is de CatSpider met succes ingezet in Australië en het Midden-Oosten, en nu maakt Shell Pernis als eerste in Europa kennis met deze technologie. De CatSpider stelt nu operators in staat om vanop afstand te werken. Werknemers hoeven niet langer fysiek zware taken in afgesloten ruimtes uit te voeren. Dit betekent minder blootstelling aan gevaarlijke situaties voor het personeel en een verhoging van de efficiëntie.

Ontworpen en gefabriceerd door het innovatieteam van Contract Resources, wordt de CatSpider bediend door ervaren technici. Deze robot is specifiek gemaakt om media te verwijderen uit reactoren, dehydratievaten en kwikvangbedden. De CatSpider is geclassificeerd voor Ex Zone 1 en kan werken in zowel gevaarlijke als inerte atmosferen.

Belangrijke kenmerken van de CatSpider

De geavanceerde robot is uitgerust met een geïntegreerd controlestation dat voorzien is van een Ex Zone 1 geclassificeerde camera en verlichtingssysteem. Dit maakt operaties in belangrijke risico-installaties mogelijk. De CatSpider wordt ingevoerd door een mangat van 600mm. Het apparaat beschikt over uitschuifbare steunpoten die spannen tot een interne diameter van 7800mm. Een gepatenteerd knikassemblage en een uitschuifbare zuigarm laten een 360° rotatie toe. Dit vermindert sterk de noodzaak voor technici om zelf in te grijpen bij het verwijderen van katalysatoren.

Efficiëntie en wereldwijde inzetbaarheid

Met een ontladingssnelheid van meer dan 7m³ per uur onder voortdurende vacuümcondities, bevordert de CatSpider aanzienlijke verbeteringen in het schema van het katalysatorontladingsproces. Het kan continu werken en is aanpasbaar voor gebruik in vaten met gecentreerde en niet-gecentreerde mangaten. Deze robot is wereldwijd ingezet over locaties in Australië, Nieuw-Zeeland en het Midden-Oosten.

Voordat de CatSpider ingezet wordt voor een project, ondergaat het een grondige ontwerpbeoordeling binnen de organisatie. Elk aspect van de robot wordt op maat gemaakt voor het project. Zo werkt de CatSpider effectief bij het reinigen en onderhouden van industriële vaten.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie