Nieuw testcenter voor high purity-reinigingstoepassingen

103
High purity test center
Foto: Ecoclean HPT Reinraum. In de eindreinigingzone, die zich in een gevalideerde reine ruimte van de klasse ISO 7 met zones ISO 6 bevindt, kunnen reinigingstests met de hoogste reinheidseisen, bijvoorbeeld grade 2 en 1, worden uitgevoerd.

Het nieuwe High Purity-Test Center van Ecoclean GmbH, dat eind november 2022 op de productielocatie Dettingen unter Teck officieel werd ingewijd, vormt een aanvulling op de 15 bestaande technologiecentra van de onderneming in het segmenthogereinheid. Hierwordendemogelijkhedenenvoorwaardengeschapen, om reinigingstests voor hightech-componenten met extreem hoge reinheidseisen uit te voeren.

High Purity-Test Center

Afgestemd op de gewijzigde en branchespecifieke eisen in de industriële componentenreiniging heeft Ecoclean GmbH haar product- en dientverleningsportefeuille verder gediversifieerd. Daartoe behoren speciaal voor zogeheten high purity-reinigingstoepassingen ontworpen reinigingsinstallaties en – systemen, waarmee aan extreem hoge reinheidseisen voor metallische en optische componenten procesveilig kan worden voldaan. Dergelijke componenten zijn onder andere bij fabrikanten van productie-equipment voor de halfgeleiderindustrie, in der precisie-optica, de laser-, meet-, analyse- en hoog-vacuümtechniek benodigd. Het was daarom een logische en consequente beslissing om klanten uit deze marktsegmenten de benodigde capaciteiten en technologieën voor reinigingstests onder hoogreine omstandigheden in een clean room ter beschikking te stellen. Gerealiseerd werd dit met het nieuwe High Purity-Test Center op de productielocatie Dettingen unter Teck, waarin Ecoclean ruim vier miljoen Euro investeerde. Dit werd eind november 2022 officieel ingewijd.

Meer dan een alternatief voor inhouse tests

In het nieuwe Test Center staan in totaal vijf reinigingssystemen met speciaal voor de high purity-reiniging vereiste uitrusting ter beschikking. Deze dekken de in de natchemische componentenreiniging ingezette technologieën, media en processen, bijvoorbeeld ultrageluid, injectie-vloeddebietwassen, plasmareiniging, Pulsated Pressure Cleaning (PPC) en Ultrageluid Plus, af.

Voor klanten die precisiecomponenten voor high purity-toepassingen vervaardigen, resulteren door de mogelijkheid om reinigingstests in het Ecoclean-Test Center uit te
kunnen voeren diverse voordelen:

 • Bij nieuwe componenten zijn doorgaans uitgebreide procesvalidaties en
  reinigingstests vereist. Deze zouden de eigen, meestal volledig gebruikte en
  gevalideerde reinigingsinstallaties van de klanten belasten.
 • Reinigingsproces en procesparameters, bijvoorbeeld wasmechanica, chemie, waterkwaliteiten, takttijden en reinigingsresultaat kunnen onafhankelijk van eventueel reeds in het bedrijf aanwezige processen optimaal voor de
  betreffende component ontworpen worden.
 • Dankzij de tests zijn het vereiste proces en het resultaat van de reiniging vooraf
  beter in te schatten, wat voor het team van klant en installatiebouwer een
  risicominimalisatie oplevert.
 • Bovendien kunnen er tests en uitvoerbaarheidsstudies naar de reinigbaarheid
  van nieuwe precisiecomponenten plaatsvinden, zonder in gevalideerde
  productieverlopen te hoeven ingrijpen.
 • En last but not least kunnen klanten zo nodig door een job-cleaning worden
  ondersteund.

Toegerust voor vóór- en eindreiniging voor de hoogste eisen

Het nieuwe Test Center beschikt daartoe over twee reinigingszones met verschillende reinheidsklassen. De eerste bevindt zich in een schone ruimte, waarin een oplosmiddel-kamerreinigingsinstallatie met geïntegreerde lagedruk-plasmareiniging en een kamersysteem voor waterige media zijn geïntegreerd. Deze zone wordt voor vóórreinigingen gebruikt om componenten op de eindreiniging in de clean room voor te bereiden. De zone is bovendien geschikt, om aan strengere reinheidseisen voor tal van klassieke ultrafijnreinigingstaken in branches als de sensortechniek, luchtvaart, e- mobiliteit en coatingindustrie te voldoen.

De eindreinigingszone is in een gevalideerde clean room van de klas ISO 7 met zones ISO 6 ondergebracht. De uitrusting omvat een oplosmiddel-kamerinstallatie, een kamerinstallatie voor water gebaseerde media en een multibad-ultrasoon reinigingsinstallatie met negen nat– en twee droogstations. Hier kunnen onder andere verschillende ultrasoon-frequenties, reinigingschemicaliën, PPC, en passiveren worden getest. Voor de droging staan eveneens verschillende mogelijkheden – ook in combinatie – ter beschikking.

De in het nieuwe technologiecentrum geïntegreerde procesoplossingen voor osmose (RO)-, gedeïoniseerd (DI) en Ultra-Pure-water (UPW) maken toepassing mogelijk van alle in de ultrafijn- en high purity-reiniging gebruikte waterkwaliteiten. Met deze uitrusting kan worden voldaan aan extreem hoge reinheidseisen, bijvoorbeeld grade 2 en 1. Omdat alle installaties via de Cloud-oplossing Ecoclean Connect gekoppeld zijn, zijn de gegevens van de installaties en reinigingstests digitaal beschikbaar.

Voor controle van de behaalde reinigingsresultaten is het Test Center met verschillende meettechnologieën uitgevoerd. Geïntegreerd is ook een speciaal verpakkingsstation voor de gereinigde producten.

close

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Logo IndustrieVandaag
Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.