Namaaklagers: ken de risico’s

Namaaklagers

Namaaklagers kunnen de veiligheid in gevaar brengen

Namaaklagers zijn een wereldwijd probleem en alle sectoren kunnen getroffen worden door de risico’s van het kopen van deze producten van slechte kwaliteit. Als toonaangevende fabrikant van hoogwaardige kwaliteitslagers, wil NSK komaf maken met deze praktijken die de veiligheid in gevaar brengen, de betrouwbaarheid verminderen en een hogere levenscycluskost veroorzaken voor de gebruikers.

De niet aflatende wil om concurrerend en winstgevend te blijven, heeft een economische cultuur gecreëerd waarin veel bedrijven gedwongen worden om aankoopbeslissingen te nemen die vooral gebaseerd zijn op de eenheidsprijs. Daarbij worden andere factoren, zoals de totale eigendomskosten (TCO) en het prestatieniveau, over het hoofd gezien. Het ‘koopjesjagen’ kent daarom een keerzijde, waarbij veel aankoop- en ingenieursteams zich niet bewust zijn van de risico’s en gevaren die gepaard gaan met het aannemen van een dergelijke strategie.

Het eindresultaat is meestal de onbedoelde aankoop van vervalste lagers. Hoewel de aankoopprijs misschien goedkoper was, zijn de totale kosten in werkelijkheid aanzienlijk groter. Deze namaakproducten van slechte kwaliteit falen vaker tijdens hun werking, waardoor de kosten voor onderhoud en stilstand toenemen. Ook moet worden opgemerkt dat deze kosten steevast veel hoger zijn dan het bedrag dat bij de eerste aankoop werd bespaard.

De oorsprong van de vervalsingen

Valse lagers zijn meestal afkomstig uit ongecontroleerde bronnen in landen met lage kosten. Malafide organisaties maken gebruik van minderwaardige materialen die gewoonlijk verwerkt worden op verouderde machines die bediend worden door laagbetaalde, ongeschoolde arbeiders. De lagers worden vaak slecht behandeld en opgeslagen en worden vervolgens in dozen geplaatst die lijken op de verpakking van de fabrikant die wordt nagemaakt. De herkomst van het product wordt zo volledig verhuld om zowel kopers als gebruikers te bedriegen.

Een wisselende kwaliteit is een zekerheid bij de aankoop van namaaklagers. Dergelijke lagers kunnen net lang genoeg meegaan om voorafgaande tests te doorstaan, maar zullen later voortijdig falen tijdens de werking van de machine, het systeem of het voertuig waarin ze zich bevinden. Als dat gebeurt kan de merkreputatie in gevaar komen en zo de verkoop beschadigen.

Veel bedrijven die zich in deze situatie bevinden zullen om hulp vragen bij hun aankoopbron, maar zullen snel vaststellen dat technische ondersteuning of advies volledig ontbreekt. Namaakbedrijven beschikken niet over lokale applicatie-ingenieurs die klanten helpen met vragen, noch zal er een modern, goed uitgerust technologiecentrum aanwezig zijn dat testdata kan verstrekken, productdefecten kan onderzoeken of storingen kan verhelpen.

Materiële zaken

De materialen die ingezet worden in de productie van valse lagers, zijn niet van dezelfde kwaliteit als die door OEM leveranciers zoals NSK geleverd wordt. Dergelijke leveranciers beschikken over tientallen jaren ervaring in de materiaalkunde, die ze inzetten om er voor te zorgen dat de lagers de eisen van de moderne industriële toepassingen overtreffen. De kwaliteit van het staal is de belangrijkste factor in de betrouwbaarheid van de lagers, waarbij een verschil in de levensduur tot factor 20 keer (tussen echt en namaak) kan oplopen.

Het optreden van vermoeidheid van gelegeerd lagerstaal zoals 100 Cr6 (of SUJ2 in de Japanse standaard) hangt voornamelijk af van het optreden van inclusies. Zeker oxide- of niet-metaalinclusies onder het loopvlak bevorderen negatieve effecten. Algemeen is bekend dat aluminiumoxide insluitsels, die worden gevormd door oxidatie tijdens het smelten, kunnen leiden tot een belangrijke vermindering van de levensduur van de lagers. Dit effect wordt gecreëerd omdat aluminiumoxide insluitsels relatief hard zijn en kunnen uiteenvallen tijdens het smeden. Tijdens dat proces krimpen de insluitsels en verzwakt hun microstructuur.

Door samen te werken met een toonaangevende staalfabrikant, heeft NSK materialen ontwikkeld als Z Steel, EP Steel en BNEQARTET die dit negatieve effect voorkomen. Het bedrijf maakt ook gebruik van speciale smeltprocessen die het niet-metaalgehalte verminderen en de moeheid uitstellen.

Bij vervalsingen is de warmtebehandeling een bijkomende factor die vaak afwezig is of slecht wordt toegepast. Zo worden de specifieke kenmerken van staal negatief aangepast en worden lagers van slechte kwaliteit gemaakt. Materialen zoals SHX-staal van NSK worden onderworpen aan een specifieke warmtebehandeling die het staal beter bestand maakt tegen slijtage bij hoge bedrijfstemperaturen. Lagers van dit type zijn niet alleen vereist bij toepassingen in warme omgevingen, maar ook in toepassingen zoals werktuigmachines waarbij hoge toerentallen van de as op hun beurt leiden tot hoge temperaturen in de aandrijving. Tijdens de ontwikkeling werden de eigenschappen van SHX-staal bewezen door middel van uitgebreide slijtvastheids- en oppervlaktemoeheidstests. Namaakfabrikanten bieden dit soort productontwikkeling en -analyse niet aan.

De strijd gaat verder

Hoewel NSK uitgebreid blijft investeren in het identificeren en vervolgen van namaakbedrijven, is het advies duidelijk: bij de aankoop van NSK-producten moeten klanten voorzichtig zijn. Koop alleen bij vertrouwde bronnen zoals bij door NSK erkende distributeurs.

Meer informatie over de fabricage van neplagers vindt u op www.stopfakebearings.com

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie