Miniatuurrobot kan veranderen tussen vloeibare en vaste toestand (video)

Miniatuurrobot

Onderzoekers demonstreerden het sci-fi-achtige vermogen van een miniatuurrobot door hem uit een kooi te laten ontsnappen door een vloeibare vorm aan te nemen. Net als de angstaanjagende T-1000 uit de film Terminator 2 kan deze miniatuurrobot snel schakelen tussen vloeibare en vaste toestand en weer terug.

Miniatuurrobot verandert van gedaante

De ontwerpers, een team van de Carnegie Mellon University in Pennsylvania, demonstreerden het vermogen van de miniatuurrobot om van gedaante te veranderen door hem in een vloeistof te laten smelten en door de tralies van een afgesloten kooi te laten sijpelen voordat hij buiten weer in vaste vorm terugkeerde.

Het team creëerde de van fase veranderende miniatuurrobot – een “magnetoactieve vast-vloeistof overgangsmachine” genoemd – door magnetische deeltjes in te bouwen in gallium, een metaal met een zeer laag smeltpunt van 29,8 °C.

De veranderingen treden op onder bepaalde omstandigheden. Er moet voldoende energie aan het systeem worden toegevoegd. Ook kan een bepaalde hoeveelheid energie verloren gaan. Men kan het systeem verwarmen tot een vloeibare vorm. Dit kan door een extern magnetisch veld toe te passen. Dit gebeurt via het inductieproces. Aan de andere kant kan men het systeem afkoelen tot een vaste vorm. Dit gebeurt op dezelfde manier. Bovendien kan hetzelfde magnetische veld de miniatuurrobot verplaatsen.

Voor biomedische en industriële toepassingen

Hoewel de miniatuurrobot zich momenteel nog in de proof-of-conceptfase bevindt, zou hij volgens het team voor een groot aantal biomedische en industriële toepassingen kunnen worden gebruikt. Ze hebben hem al gebruikt om een vreemd voorwerp uit een modelmaag te verwijderen en als systeem voor het toedienen van geneesmiddelen. Ze hebben hem ook gebruikt om circuits te repareren door in moeilijk bereikbare plaatsen te sijpelen en als soldeer te fungeren en als een mechanische schroef door hem in een schroefmof te smelten en vervolgens te stollen.

Majidi gaf aan dat toekomstig werk zich moet richten op verder onderzoek. Het doel is te onderzoeken hoe robots gebruikt kunnen worden in een biomedische context. “Wat we tonen, zijn slechts eenmalige demonstraties, proofs of concept,” zei hij. Echter, er is veel meer onderzoek nodig. Dit is noodzakelijk om dieper in te gaan op de praktische toepassingen. Bijvoorbeeld voor medicijnafgifte. Of voor het verwijderen van vreemde voorwerpen.”

Meer informatie

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie