Laser zoeksysteem voor cobots en robots

Laser zoeksysteem

Automise ontwikkelt een laser zoeksysteem, toepasbaar op alle merken cobots en robots

Automise in Wijchen heeft een laser zoeksysteem ontwikkeld dat toepasbaar is op alle merken cobots en robots.

Van de bedrijven die met een robot of cobot lassen, heeft maar een klein percentage een laser zoeksysteem. De meeste bedrijven zoeken producten c.q. lasnaden met de lasdraad of de gascup. Bij navraag blijkt dat zij de investering van bestaande laser zoeksystemen te groot vinden en dat deze systemen te groot van formaat zijn. Dit grote formaat maakt dat er problemen kunnen ontstaan met de bereikbaarheid van de robot of cobot, waardoor producten niet meer gelast kunnen worden.

Door een systeem te ontwikkelen welke gebruik maakt van een industriële lasersensor kan zowel de investering als het formaat  sterk gereduceerd worden.

Laser zoeksysteem

Het laser zoeksysteem bestaat uit een standaard behuizing en een montagebeugel. Om de totale toorts zo compact mogelijk te houden, wordt de montagebeugel waarmee de laser aan de cobot of robot wordt gemonteerd, klantspecifiek gemaakt.

Het laser zoeksysteem is zowel online als offline eenvoudig te programmeren. Bij het offline programmeren worden automatische de benodigde referentiepunten gegenereerd. Het display van de laser geeft de meetwaarde duidelijk weer, zodra het referentiepunt benaderd is gaat er een lampje branden. De robot programmeur kan eenvoudig referentiepunten aanmaken en waar nodig corrigeren.

Montage is mogelijk op alle merken cobots en robots. Het laser zoeksysteem biedt een hoge nauwkeurigheid en hoge zoeksnelheid. Het systeem is compact en de draaduitsteeklengte en een vervuilde gascup hebben geen invloed op het zoekresultaat. Volgens Automise ligt de procestijdbesparing tussen 30% tot 50% en is er door de relatief lage investering een kote terugverdientijd.

Momenteel wordt het systeem getest op de cobot die Automise heeft geïnstalleerd bij Nooteboom Trailers.

Bron:Robot Magazine

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie