Machinebouw in Duitsland en de huidige stand van zaken

Machinebouw in Duitsland

De machinebouw in Duitsland heeft in het derde kwartaal van 2023 een daling van 9 procent in nominale termen ervaren ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Deze sector, zeer belangrijk voor de economische stabiliteit van Duitsland, toont een neerwaartse trend in binnenlandse bestellingen met 8 procent en in buitenlandse bestellingen met 9 procent. Een gedetailleerde analyse van deze cijfers onthult een complexer beeld van de uitdagingen en kansen waarmee de machinebouw in Duitsland momenteel wordt geconfronteerd.

Daling

De Duitse markt zelf zag een daling van 12 procent in de binnenlandse orders, terwijl de buitenlandse orders met 5 procent daalden in vergelijking met vorig jaar. Dit vertegenwoordigt een daling van 12 procent in reële termen voor de sector. Dr. Wilfried Schäfer, uitvoerend directeur van de VDW (Vereniging van Duitse Machinebouwers) in Frankfurt am Main, benadrukt de afwezigheid van een keerpunt in de instroom van bestellingen in de industrie. De algehele lage investeringsniveaus in de mondiale economie, gekoppeld aan hoge rentetarieven en kosten, remmen de investeringen in Duitsland en Europa.

Bovendien concentreert de consumentenvraag zich voornamelijk op diensten. Voorraden, die vele bedrijven hebben opgebouwd tijdens perioden van uitgesproken leveringsknelpunten, dalen nu weer. Echter, er is een lichtpuntje: de druk op de kosten begint af te nemen nu de inflatie daalt en de prijzen voor energie, grondstoffen en halffabricaten ook dalen.

Opvallend is de afname van buitenlandse orders uit Europa en Azië, met name uit China, dat kampt met lage consumentenvraag en een worstelende vastgoedsector. In tegenstelling tot China toont de Amerikaanse economie meer veerkracht, met zelfs meer bestellingen dan China op dit moment.

Schäfer merkt op dat de grote orderachterstand de sector door deze moeilijke tijden heen helpt. Ondanks de uitdagingen blijft de omzet met een dubbelcijferig percentage van 14 procent in nominale termen stijgen, hoewel deze groei geleidelijk afvlakt. De capaciteitsbenutting daalde in oktober van dit jaar licht, van 90,5 procent in juli tot 88,5 procent. Aan het einde van het eerste halfjaar waren er 65.000 werknemers in de sector.

Verwachtingspatroon machinebouw in Duitsland

Ondanks deze huidige omstandigheden bevestigt Schäfer opnieuw de productievoorspelling van een groei van 10 procent voor het lopende jaar. De ontwikkelingen in het komende jaar worden echter gekenmerkt door grote onzekerheid. Deze voorspelling ondertreept de veerkracht en het aanpassingsvermogen van de machinebouw in Duitsland, ondanks de huidige economische uitdagingen.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie