Kan China de VS voorbijstreven in geavanceerde menselijke robots?

Robot Atlas Menselijke robot

In de steeds verder convergerende wereld van technologische vooruitgang, markeert China’s meest recente onderneming een significante mijlpaal in de ontwikkeling van menselijke robots. De focus op het creëren van een menselijke robots die menselijke acties en emoties kunnen nabootsen, is een getuigenis van China’s streven om zichzelf te positioneren als een voorloper op het gebied van geavanceerde robotica. Met een duidelijk gedefinieerde routekaart om tegen 2025 de eerste menselijke robot van eigen bodem te produceren, illustreert het Chinese Ministerie van Industrie en Informatietechnologie een robuuste visie die startups in de sector stimuleert, normen stelt, talent cultiveert en internationale samenwerking bevordert.

China’s inzet voor de menselijke robot

Volgens Bloomberg heeft deze aankondiging de aandelen van Chinese robotica-bedrijven een impuls gegeven, aangezien dit een nieuw front markeert in de technologische rivaliteit tussen China en de Verenigde Staten – de twee grootste economieën ter wereld. Amerikaanse bedrijven zoals Tesla en Boston Dynamics zijn al vooraanstaand in het ontwikkelen van geavanceerde robots.

China, de grootste elektronicaproducent ter wereld, hoopt binnen twee jaar doorbraken te bereiken op het gebied van omgevingsdetectie, bewegingscontrole en mens-machine interactie, aldus het ministerie. Er wordt ook aangedrongen op het gebruik van kunstmatige intelligentie in robotica en meer onderzoek naar behendige robotledematen.

Het plan was summier in details, maar ambitieus in reikwijdte. China wil ook dat zijn menselijke robots tegen 2027 kunnen denken, leren en innoveren, en een betrouwbaar toeleveringssysteem opbouwen om hun productie te ondersteunen.

Voorsprong

Menselijke robots worden verwacht meer taken over te nemen die mensen doen, van winkelen tot werken in gevaarlijke situaties. Verschillende Amerikaanse bedrijven hebben al een voorsprong in het veld, met Tesla die werkt aan zijn “Optimus” menselijke robot en de Atlas van Boston Dynamics die in staat is tot achterwaartse salto’s. Drie jaar geleden heeft Hyundai Motor Group uit Zuid-Korea Boston Dynamics overgenomen voor $1,1 miljard. Dit jaar heeft een startup uit Californië genaamd Figure $70 miljoen opgehaald om een menselijke robot te maken.

Op donderdag heeft het ministerie een richtlijn uitgebracht die de primaire doelstellingen en verantwoordelijkheden schetst voor het bevorderen van de ontwikkeling van menselijke robots in China. Het doel van het land voor 2025 is om een aanvankelijk innovatiekader voor menselijke robots te creëren, gekenmerkt door significante vooruitgang in kritieke componenten zoals “hersenen, kleine hersenen en ledematen”, en zorgt voor een veilige en efficiënte levering van essentiële elementen. Fabrikanten zullen de productiekwaliteit van deze robots naar verwachting op strenge internationale normen afstemmen. Dit maakt grootschalige productie mogelijk. De robots zullen hun nut in een breed scala aan toepassingen bewijzen, van productie tot het dagelijks leven.

Het uitbreiden van de industrie

Het doel voor 2025 omvat ook het kweken van twee tot drie wereldwijd invloedrijke ecologische ondernemingen, samen met verschillende gespecialiseerde kleine en middelgrote ondernemingen. Dit wordt gekoppeld aan het creëren van twee tot drie ontwikkelingsclusters die nieuwe bedrijfsmodellen gebruiken.

Tegen 2027 wordt verwacht dat het technologische innovatievermogen van menselijke robots aanzienlijk zal verbeteren. Daarbij ontstaat een veilige en betrouwbare industrie toeleveringsketen met wereldwijd leidende alomvattende kracht en internationaal concurrerende ecologie. De industrie versnelt de grootschalige ontwikkeling en verbreedt het scala aan toepassingsscenario’s. Producenten integreren gerelateerde producten diep in de echte economie. Hierdoor worden deze producten een essentiële nieuwe motor van economische groei.

De uitgifte van deze richtlijn biedt een duidelijke routekaart voor de toekomstige ontwikkeling van China in deze sector. Het schetst ook belangrijke paden voor technologische innovatie en middelenallocatie.

Ontwikkeling menselijke robot afhankelijk van technologie en chips

Hoewel China’s technologische ontwikkeling in menselijke robots tot de wereldtop behoort, zijn er nog gebieden waar het moet inhalen op sommige ontwikkelde landen, vooral in hoogwaardige chips en kernalgoritmen.

De richtlijn schetst vijf essentiële taken gericht op industriële ontwikkeling, waaronder het bereiken van kritieke technologische doorbraken, het koesteren van daadwerkelijke producten, het uitbreiden van toepassingsscenario’s, het creëren van industriële ecologie en het versterken van de ondersteuningscapaciteit.

De menselijke robot staat op het punt de economische groei te bevorderen. Nationale technologie- en beleidsinitiatieven zullen hen ondersteunen. Men verwacht dat deze robots een belangrijke rol gaan spelen. Ze zullen impact hebben in sectoren zoals gezondheidszorg en familiediensten. Het Xinhua News Agency rapporteert een sterke groei. De Chinese markt voor menselijke robots zou tegen 2030 de 870 miljard yuan kunnen bereiken.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.