Industriële netwerkmarkt groeit ondanks uitdagende omstandigheden

Industriële netwerkmarkt

Elk jaar analyseert HMS Networks de industriële netwerkmarkt om een schatting te maken van de verdeling van nieuwe aangesloten nodes in de fabrieksautomatisering. Uit de studie van dit jaar blijkt dat de industriële netwerkmarkt in 2022 naar verwachting met 8% zal groeien. Industrial Ethernet vertoont nog steeds de grootste groei en is nu goed voor 66% van alle nieuw geïnstalleerde nodes (65% vorig jaar). Veldbussen staan op 27% (28), terwijl wireless blijft steken op 7% marktaandeel. PROFINET en EtherNet/IP delen de eerste plaats in het netwerkklassement met 17% marktaandeel, maar EtherCAT komt snel dichterbij, met 11% dit jaar.

Analyse industriële netwerkmarkt

HMS Networks presenteert haar jaarlijkse analyse van de industriële netwerkmarkt, met de focus op nieuw geïnstalleerde nodes binnen de fabrieksautomatisering wereldwijd. Als leverancier van oplossingen op het gebied van de industriële ICT (Informatie en Communicatie Technologie), heeft HMS wezenlijk inzicht in de industriële netwerkmarkt. Het 2022-onderzoek omvat geschatte marktaandelen en groeipercentages voor veldbussen, industrial Ethernet en draadloze technologieën.

Op basis van het onderzoek concludeert HMS dat de industriële netwerkmarkt blijft groeien en dat de totale marktgroei in 2022 naar verwachting +8% zal bedragen, een bevestiging van het blijvende belang van netwerkconnectiviteit in fabrieken.

Industrial Ethernet groeit gestaag

Met een groei van 10% blijft Industrial Ethernet marktaandeel veroveren. Het is nu goed voor 66% van de globale markt van nieuw geïnstalleerde nodes in de fabrieksautomatisering (65% vorig jaar). EtherNet/IP en PROFINET delen een eerste plaats met een marktaandeel van 17%, maar EtherCAT maakt een grote sprong voorwaarts en realiseert met een marktaandeel van 11% voor het eerst dubbele cijfers. Modbus-TCP doet het eveneens goed en groeit naar een marktaandeel van 6%.

Opnieuw groei voor veldbussen

Veldbussen staan op 27% marktaandeel, vergeleken met 28% vorig jaar. Achter deze cijfers zit een interessant feit, want ondanks het verlies van één procent marktaandeel, concludeert HMS toch dat het werkelijke aantal geïnstalleerde veldbus nodes na meerdere jaren van daling, naar verwachting in 2022 met 4% zal groeien ten opzichte van vorig jaar. Een aannemelijke verklaring is dat fabrieken in onzekere tijden zoals nu, de voorkeur geven aan gevestigde oplossingen in de industriële netwerkmarkt, vanwege de corona-effecten en de uitdagende situatie rond componenten.

PROFIBUS blijft met een marktaandeel van 7% de meest geïnstalleerde veldbus, gevolgd door Modbus-RTU met 5% en CC-Link met 4%. Interessant is dat de Modbus technologieën TCP en RTU ook in moderne fabrieken op grote schaal gebruikt blijven worden, samen goed voor 11% van de markt in 2022 ten opzichte van vorig jaar.

Industriële netwerkmarkt
Marktaandelen 2022 volgens HMS Networks – veldbus, Industrial Ethernet en wireless.

Wireless use-cases in opkomst – Impact van 5G moet nog komen

Wireless groeit met 8%, wat gelijk opgaat met het algemene groeipercentage van de netwerkmarkt, en blijft daarmee op een marktaandeel van 7%. Typische use-cases zijn onder meer kabelvervangingstoepassingen, draadloze toegang tot machines en connectiviteit met mobiele industriële apparatuur. De markt wacht nog steeds op de uitrol en impact van 5G in de volgende generatie installaties voor fabrieksautomatisering.

De industriële netwerkmarkt is essentieel voor productiviteit en duurzaamheid in productie

“Industriële netwerkconnectiviteit is absoluut essentieel voor het bereiken van productiviteits- en duurzaamheidsdoelstellingen in de moderne productie. Dit is ook de belangrijkste stimulans voor de groei die we zien in de industriële netwerkmarkt,” aldus Anders Hansson, Chief Marketing Officer bij HMS Networks. “Fabrieken zijn voortdurend bezig met het optimaliseren van niet alleen de productiviteit en duurzaamheid, maar ook van de kwaliteit, flexibiliteit en cybersecurity, en we weten dat, om dit te realiseren, solide industriële netwerken ook hierbij de sleutel zijn. Hoewel we op alle netwerkterreinen groei zien, is het met name interessant om te zien dat ook de gevestigde veldbustechnologieën weer aan het groeien zijn.”

Regionale variaties in de industriële netwerkmarkt

EtherNet/IP en PROFINET zijn toonaangevend in Europa en het Midden-Oosten, met PROFIBUS en EtherCAT als goede tweede. Andere populaire netwerken zijn Modbus (RTU/TCP) en Ethernet POWERLINK. De Amerikaanse markt wordt gedomineerd door EtherNet/IP, terwijl EtherCAT zich sterk ontwikkelt en wint aan marktaandeel. PROFINET is leidend in een gefragmenteerde Aziatische markt, gevolgd door EtherNet/IP en de sterke concurrentie van CC-Link/CC-Link IE Field, EtherCAT, PROFIBUS en Modbus (RTU/TCP).

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie