Industrial Processing

Industrial Processing
Illustratie: r.classen / Shutterstock.com

Industrial Processing is één van de belangrijkste beurzen op het gebied van de procesindustrie in Nederland. Het evenement brengt experts, professionals en bedrijven samen om de nieuwste ontwikkelingen en trends in de industrie te bespreken en te demonstreren.

De beurs biedt een platform voor toonaangevende bedrijven in de procesindustrie om hun innovaties en technologieën te presenteren. De exposanten variëren van fabrikanten van procesapparatuur tot aanbieders van diensten en software-oplossingen.

Industrial Processing wordt om de drie jaar georganiseerd in de Jaarbeurs in Utrecht en is onderdeel van de WoTS (World of Technology and Science). Het evenement is gericht op de chemische industrie, de voedingsmiddelenindustrie, de farmaceutische industrie en de petrochemische industrie. De beurs trekt duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland, waaronder engineers, projectmanagers, productiemanagers en inkopers.

Op de beursvloer worden de nieuwste producten en diensten gepresenteerd, waaronder procesapparatuur, automatiseringssystemen, pompen en kleppen, verpakkingsmachines, meet- en regelsystemen en andere gerelateerde producten en diensten. Er zijn ook verschillende seminars, presentaties en workshops waarbij experts uit de industrie hun kennis en ervaring delen.

Industrial Processing is niet alleen een platform voor exposanten, maar ook voor bezoekers. Het biedt bezoekers de gelegenheid om te netwerken met andere professionals, informatie uit te wisselen en potentiële samenwerkingsverbanden aan te gaan. Door deel te nemen aan Industrial Processing kan men op de hoogte blijven van de nieuwste trends en ontwikkelingen in de procesindustrie en in contact komen met toonaangevende spelers in de branche.

Al met al is Industrial Processing een belangrijke beurs voor professionals in de procesindustrie en biedt het een uitgelezen kans om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen, producten en diensten in de branche. Met de exposanten, seminars en netwerkmogelijkheden biedt Industrial Processing een compleet pakket voor iedereen die betrokken is bij de procesindustrie.

Geschiedenis Industrial Processing

Industrial Processing is een beurs die zijn oorsprong vindt in de jaren 60 van de vorige eeuw. Destijds werd het evenement de ‘Chemiebeurs’ genoemd en werd het gehouden in de RAI in Amsterdam. Het was een beurs die zich richtte op de chemische industrie en de daarmee samenhangende processen en technologieën.

In de loop van de tijd groeide de beurs en werd het omgedoopt tot ‘Proces Technologie’. Naast de chemische industrie richtte het zich nu ook op de voedingsmiddelenindustrie, de farmaceutische industrie en andere procesindustrieën. De beurs werd steeds groter en trok bezoekers uit binnen- en buitenland.

In de jaren 90 werd de beurs overgenomen door de Jaarbeurs in Utrecht en werd het evenement verder uitgebreid en geprofessionaliseerd. In 1998 werd de naam veranderd in ‘Industrial Processing’ en werd het evenement om de drie jaar gehouden. Sindsdien is de beurs uitgegroeid tot een belangrijk platform voor professionals in de procesindustrie.

In de loop der jaren is de focus van Industrial Processing verschoven van producten naar processen. Tegenwoordig richt de beurs zich niet alleen op het presenteren van producten en apparatuur, maar ook op het delen van kennis en informatie over procesoptimalisatie, duurzaamheid en andere belangrijke onderwerpen in de industrie.

Industrial Processing is dus een beurs met een lange geschiedenis die zich heeft ontwikkeld tot een belangrijk platform voor de procesindustrie. Het is een evenement dat inspeelt op de veranderende behoeften en ontwikkelingen in de industrie en een belangrijke rol speelt bij het delen van kennis, het presenteren van nieuwe technologieën en het bevorderen van samenwerking tussen professionals en bedrijven.

Toepassingen

Industrial Processing is een beurs die zich richt op verschillende industrieën en sectoren. De beurs biedt een platform voor professionals in de procesindustrie om hun producten, diensten en innovaties te presenteren. Hieronder worden een aantal van de belangrijkste industrieën waar Industrial Processing wordt toegepast besproken, inclusief voorbeelden van producten en toepassingen.

Chemische industrie

De chemische industrie is een van de belangrijkste sectoren die worden vertegenwoordigd op Industrial Processing. De industrie maakt gebruik van verschillende processen en technologieën om chemische stoffen te produceren en te verwerken. Voorbeelden van producten die op de beurs worden gepresenteerd zijn: pompen, mixers, reactoren, drogers, filters, zeven en sproeidrogers.

Voedingsmiddelenindustrie

De voedingsmiddelenindustrie is een andere belangrijke sector die op Industrial Processing wordt vertegenwoordigd. Deze industrie maakt gebruik van verschillende processen om voedsel te verwerken en te verpakken. Voorbeelden van producten die op de beurs worden gepresenteerd zijn: verpakkingsmachines, pasteurisatieapparatuur, mengtanks, scheidingsapparatuur en droogsystemen.

Farmaceutische industrie

De farmaceutische industrie is een industrie die gebruik maakt van processen en technologieën om medicijnen te ontwikkelen en te produceren. Voorbeelden van producten die op de beurs worden gepresenteerd zijn: mixers, droogovens, zeven, mengtanks en doseersystemen.

Petrochemische industrie

De petrochemische industrie maakt gebruik van processen om grondstoffen uit aardolie te halen en te verwerken tot verschillende producten. Voorbeelden van producten die op de beurs worden gepresenteerd zijn: destillatiekolommen, reactors, warmtewisselaars, pompen en kleppen.

Papier- en pulpindustrie

De papier- en pulpindustrie maakt gebruik van processen om papier en pulp te produceren. Voorbeelden van producten die op de beurs worden gepresenteerd zijn: pulp- en papiermachines, zeven, mixers, drogers en coaters.

Kunststofindustrie

De kunststofindustrie maakt gebruik van processen om kunststoffen te produceren en te verwerken. Voorbeelden van producten die op de beurs worden gepresenteerd zijn: extruders, spuitgietmachines, matrijzen, droogovens en mixers.

Water- en afvalwaterbehandeling

De water- en afvalwaterbehandeling maakt gebruik van processen om water te zuiveren en afvalwater te behandelen. Voorbeelden van producten die op de beurs worden gepresenteerd zijn: membraanfilters, beluchters, doseersystemen, pompen en kleppen.

Industrial Processing type exposanten

Industrial Processing is een vakbeurs waar verschillende exposanten uit diverse industrieën aanwezig zijn. De beurs biedt een platform voor exposanten om hun producten, diensten en innovaties te presenteren aan professionals in de procesindustrie. Hieronder worden enkele van de belangrijkste types exposanten besproken die je kunt verwachten op Industrial Processing.

Machinebouwers

Machinebouwers zijn bedrijven die machines ontwerpen, produceren en onderhouden die gebruikt worden in de procesindustrie. Op Industrial Processing presenteren deze bedrijven vaak hun laatste innovaties op het gebied van procesapparatuur, zoals mixers, pompen, drogers, zeven, filters en sproeidrogers. Deze machines worden gebruikt voor het mengen, pompen, scheiden, drogen en filteren van grondstoffen en producten in verschillende sectoren, zoals de chemische, voedingsmiddelen-, farmaceutische en kunststofindustrie.

Automatisering- en besturingstechniekbedrijven

Bedrijven die actief zijn in de automatisering en besturingstechniek spelen een steeds belangrijkere rol in de procesindustrie. Op Industrial Processing presenteren zij hun nieuwste technologieën en innovaties op het gebied van procesbesturing, zoals PLC’s, sensoren, meet- en regelapparatuur en software. Deze technologieën helpen procesoperators om het productieproces beter te controleren en te optimaliseren.

Verpakkings- en logistieke bedrijven

Bedrijven die actief zijn in de verpakkings- en logistieke sector zijn ook aanwezig op Industrial Processing. Zij presenteren hun laatste innovaties op het gebied van verpakkingsmachines, transportbanden, palletiseermachines en andere material handling-oplossingen. Deze bedrijven spelen een belangrijke rol bij het optimaliseren van de logistieke processen in de procesindustrie en het verpakken van eindproducten.

Advies- en engineeringbedrijven

Advies- en engineeringbedrijven spelen een belangrijke rol bij het ondersteunen van procesbedrijven bij het ontwerpen, bouwen en optimaliseren van hun productieprocessen. Op Industrial Processing presenteren zij hun diensten op het gebied van projectmanagement, engineering, consultancy en technische ondersteuning. Deze bedrijven hebben vaak specialistische kennis van bepaalde processen en kunnen op die manier waardevol zijn voor procesbedrijven.

Onderzoeksinstituten en universiteiten

Onderzoeksinstituten en universiteiten presenteren hun laatste onderzoeksresultaten op het gebied van procesinnovatie en technologieontwikkeling. Op Industrial Processing delen zij hun kennis en inzichten over nieuwe technologieën, materialen en processen, waarmee zij een belangrijke rol spelen bij het ontwikkelen van nieuwe producten en processen in de procesindustrie.

Industrial Processing type bezoekers

De bezoekers van Industrial Processing zijn professionals uit de procesindustrie, waaronder engineers, technisch managers, productiemanagers, kwaliteitsmanagers en onderzoekers. Deze bezoekers zijn werkzaam in verschillende sectoren van de procesindustrie, zoals de chemische, voedingsmiddelen-, farmaceutische, papier-, kunststof- en metaalindustrie.

De bezoekers zijn voornamelijk geïnteresseerd in het ontdekken van nieuwe technologieën en innovaties op het gebied van procesapparatuur, procesbesturing, verpakkingen en logistiek, en consultancy en engineering. Ze willen op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in de procesindustrie en in contact komen met leveranciers van procesapparatuur, diensten en innovaties.

Bezoekers komen naar Industrial Processing om zich te oriënteren op nieuwe technologieën, producten en diensten, en om te netwerken met andere professionals uit de industrie. Ze zijn op zoek naar oplossingen voor uitdagingen en problemen in hun eigen productieproces, en willen hierover van gedachten wisselen met experts en leveranciers.

Daarnaast zijn er ook bezoekers die specifiek geïnteresseerd zijn in kennisdeling en educatie. Op Industrial Processing worden er regelmatig conferenties, seminars en workshops georganiseerd, waar bezoekers kunnen leren over specifieke onderwerpen op het gebied van procesapparatuur, procesbesturing, verpakkingen en logistiek, en consultancy en engineering. Deze educatieve programma’s bieden waardevolle kennis en inzichten voor professionals uit de procesindustrie.

Welke producten vind je terug op Industrial Processing?

Op Industrial Processing vind je diverse producten terug die gebruikt worden in de procesindustrie. Hieronder volgen enkele voorbeelden van producten die op deze vakbeurs te vinden zijn:

 1. Pompen en kleppen zijn essentiële onderdelen in veel processen in de industrie. Op Industrial Processing zijn diverse leveranciers te vinden die deze producten aanbieden in verschillende materialen, maten en vormen.
 2. Tanks en silo’s worden gebruikt voor de opslag van vloeistoffen en poeders in de industrie. Deze producten zijn verkrijgbaar in diverse materialen en formaten. Op Industrial Processing zijn leveranciers te vinden die deze producten aanbieden, inclusief bijbehorende accessoires zoals niveaumeters en veiligheidskleppen.
 3. Meng- en maalapparatuur wordt gebruikt voor het mengen en malen van verschillende stoffen in de procesindustrie. Op Industrial Processing zijn leveranciers te vinden die diverse soorten meng- en maalapparatuur aanbieden, inclusief bijbehorende accessoires zoals mixers en doseersystemen.
 4. Meet- en regelapparatuur wordt gebruikt om de processen in de industrie te controleren en te reguleren. Op Industrial Processing zijn leveranciers te vinden die diverse soorten meet- en regelapparatuur aanbieden, zoals drukmeters, temperatuurmeters en flowmeters.
 5. Filtratie- en scheidingstechnologie wordt gebruikt om stoffen te scheiden en zuiveren in de industrie. Op Industrial Processing zijn leveranciers te vinden die diverse soorten filtratie- en scheidingstechnologie aanbieden, zoals zeefmachines, centrifuges en filterpersen.
 6. Verpakkingsmachines worden gebruikt om producten te verpakken voor transport of opslag. Op Industrial Processing zijn leveranciers te vinden die diverse soorten verpakkingsmachines aanbieden, zoals vulmachines, sealmachines en etiketteermachines.

Normeringen

Binnen Industrial Processing zijn er verschillende normeringen van toepassing die van belang zijn voor de veiligheid en kwaliteit van de procesapparatuur en processen. Hieronder volgen enkele voorbeelden van normen die relevant zijn voor deze sector:

 • De ISO 9001 is een norm voor kwaliteitsmanagement. Deze norm is gericht op het verbeteren van de klanttevredenheid door te voldoen aan de eisen van de klant en het voldoen aan wettelijke eisen en regelgeving. Veel bedrijven in de procesindustrie zijn gecertificeerd volgens deze norm.
 • De ISO 14001 is een norm voor milieumanagement. Deze norm is gericht op het verminderen van de impact van bedrijfsactiviteiten op het milieu en het voldoen aan wettelijke eisen en regelgeving. Veel bedrijven in de procesindustrie zijn gecertificeerd volgens deze norm.
 • ATEX (Atmosphères Explosibles) is een Europese richtlijn voor explosiegevaarlijke omgevingen. Deze richtlijn is gericht op het voorkomen van explosies door het reguleren van apparatuur die in deze omgevingen wordt gebruikt. Veel apparatuur die wordt gebruikt in de procesindustrie moet voldoen aan de ATEX-richtlijnen.
 • PED (Pressure Equipment Directive) is een Europese richtlijn voor drukapparatuur. Deze richtlijn stelt eisen aan ontwerp, fabricage, inspectie en certificering van drukapparatuur. Veel drukapparatuur die wordt gebruikt in de procesindustrie moet voldoen aan de PED-richtlijnen.
 • EHEDG (European Hygienic Engineering & Design Group) is een Europese organisatie die zich richt op het bevorderen van hygiënisch ontwerp van apparatuur en processen in de voedingsmiddelenindustrie en farmaceutische industrie. Veel apparatuur die wordt gebruikt in deze sectoren moet voldoen aan de EHEDG-richtlijnen.

Trends Industrial Processing

De procesindustrie is continu in beweging en onderhevig aan veranderingen en vernieuwingen. Dit geldt ook voor Industrial Processing, de vakbeurs die zich richt op de procesindustrie. In dit artikel gaan we in op de belangrijkste trends van Industrial Processing.

Een belangrijke trend in de procesindustrie is de toenemende digitalisering en automatisering van processen. Dit biedt tal van voordelen, zoals hogere efficiëntie, betere kwaliteit en lagere kosten. Op Industrial Processing zijn dan ook diverse leveranciers te vinden die oplossingen aanbieden op het gebied van digitalisering en automatisering.

Een andere belangrijke trend is duurzaamheid en circulariteit. De procesindustrie heeft een grote impact op het milieu en er wordt dan ook steeds meer aandacht besteed aan duurzaamheid en circulaire oplossingen. Op Industrial Processing zijn leveranciers te vinden die oplossingen aanbieden op het gebied van energiebesparing, afvalvermindering en hergebruik van grondstoffen.

Veiligheid en gezondheid zijn altijd al belangrijke thema’s geweest in de procesindustrie, maar door de toenemende automatisering en digitalisering is er ook meer aandacht voor cyberveiligheid en veiligheidsrisico’s op afstand. Op Industrial Processing zijn leveranciers te vinden die oplossingen aanbieden op het gebied van veiligheid en gezondheid, zoals persoonlijke beschermingsmiddelen en veiligheidssystemen.

De laatste trend is flexibiliteit en maatwerk. De procesindustrie is continu in beweging en er wordt steeds meer gevraagd van bedrijven op het gebied van flexibiliteit en maatwerk. Op Industrial Processing zijn leveranciers te vinden die oplossingen aanbieden op het gebied van flexibiliteit en maatwerk, zoals modulaire machines en flexibele productielijnen.

Betrokken verenigingen Industrial Processing

Er zijn diverse verenigingen die zich richten op de procesindustrie en waarvan leden regelmatig te vinden zijn op Industrial Processing. Hieronder vind je een overzicht van enkele belangrijke verenigingen.

 • FME is de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie en vertegenwoordigt ruim 2.200 bedrijven in de metaal-, elektronica- en kunststoffenindustrie. FME richt zich onder andere op het versterken van de concurrentiepositie van haar leden en het stimuleren van innovatie. Op Industrial Processing zijn regelmatig FME-leden te vinden.
 • Vereniging Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) is de branchevereniging voor de chemische industrie in Nederland en telt ruim 100 leden. De VNCI richt zich onder andere op het bevorderen van de concurrentiepositie van haar leden en het stimuleren van duurzaamheid en veiligheid in de sector. Op Industrial Processing zijn diverse VNCI-leden te vinden.
 • Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie (NRK) is de branchevereniging voor de rubber- en kunststofindustrie en telt ruim 400 leden. De NRK richt zich onder andere op het behartigen van de belangen van haar leden en het stimuleren van duurzaamheid en circulariteit in de sector. Op Industrial Processing zijn diverse NRK-leden te vinden.
 • De FHI is de branchevereniging voor de technologische industrie en telt ruim 700 leden. De FHI richt zich onder andere op het bevorderen van innovatie en samenwerking tussen haar leden. Op Industrial Processing zijn diverse FHI-leden te vinden.
 • Het NEN is het Nederlandse normalisatie-instituut en ontwikkelt normen en richtlijnen voor diverse sectoren, waaronder de procesindustrie. Normen spelen een belangrijke rol in de procesindustrie, omdat ze zorgen voor uniformiteit en veiligheid. Op Industrial Processing is het NEN regelmatig aanwezig om informatie te verstrekken over normen en richtlijnen.

FAQ Industrial Processing

Wat is Industrial Processing?

Industrial Processing is één van de belangrijkste beurzen op het gebied van de procesindustrie in Nederland. Het evenement is onderdeel van de WoTS en gericht op de chemische industrie, de voedingsmiddelenindustrie, de farmaceutische industrie en de petrochemische industrie.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.