Industrial Automation in Nederland: groei en kansen

In de moderne productiewereld speelt industrial automation een sleutelrol in het transformeren van productieprocessen. Deze technologie maakt gebruik van geavanceerde controleapparaten. Denk hierbij aan PLC’s en robots om industriële machines te beheren met minimale menselijke tussenkomst. Het doel? Het verhogen van operationele efficiëntie, het verbeteren van de productkwaliteit, en het verminderen van arbeidskosten.

Groeiende invloed van industrial automation

De wereldwijde markt voor industriële automatisering (IA) was in 2022 indrukwekkend. Zij had een geschatte waarde van ongeveer $172.26 miljard.

Experts voorspellen dat deze markt tussen 2023 en 2030 met ongeveer 10.5% per jaar zal groeien. De groei komt door het gebruik van IoT en AI in industrie. Ook spelen overheidsinitiatieven voor IA een rol. Daarnaast is er een vraag naar betere efficiëntie en productiviteit.

Binnen de industrial automation zijn industriële PC’s, PLC’s, en robots de ruggengraat van deze technologische vooruitgang. Pc’s bieden de rekenkracht en connectiviteit die nodig zijn voor complexe taken en gegevensanalyse. PLC’s, bekend om hun betrouwbaarheid en robuustheid, zijn essentieel voor het regelen van machines en processen. Robots zijn erg precies en efficiënt, vooral bij gevaarlijke of saaie taken voor mensen.

Rol van IoT en AI

De integratie van IoT en AI speelt een belangrijke rol in de verdere ontwikkeling van industrial automation. IoT-apparaten verzamelen gegevens van machines en productielijnen, waardoor realtime monitoring en proactief onderhoud mogelijk zijn. AI analyseert data, leert en verbetert processen, verhoogt productie-efficiëntie en vermindert verspilling.

Robots en duurzaamheid in industrial automation

Een van de meest significante trends in de industrial automation is het toenemende gebruik van robots. Deze machines worden gebruikt in fabrieken over de hele wereld.

Robots verhogen de productiviteit en compenseren het tekort aan geschoolde arbeidskrachten. Ze kunnen taken nauwkeurig en snel uitvoeren. Dit leidt tot meer efficiëntie en betere kwaliteit dan mensen kunnen bereiken.

Duurzaamheid is een ander belangrijk thema in de industrial automation. In een groene wereld focussen bedrijven op duurzame productie voor het milieu. Industriële automatiseringstechnologieën spelen hierbij een sleutelrol. Ze verminderen afval, verbeteren energie-efficiëntie en zorgen voor verantwoorde productiecyclus met minder milieubelasting.

Integratie van AI en machine learning

AI en machine learning in industriële automatisering veranderen de manier waarop we denken over productie. Deze technologieën laten machines leren en hun prestaties verbeteren na verloop van tijd. Ze worden gebruikt om processen te optimaliseren, besluitvorming te verbeteren, en onderhoud te voorspellen.

AI en machine learning kunnen helpen bij het verbeteren van productielijnen. Dit doen ze door data te analyseren en patronen te herkennen. Het resultaat hiervan zijn geïnformeerde beslissingen, meer productiviteit en efficiëntie.

Investeren in menselijk kapitaal

Een veelvoorkomend misverstand over industrial automation is dat het leidt tot de vervanging van alle menselijke arbeid. In werkelijkheid vereist IA vaak een hoger opgeleid personeelsbestand.

Terwijl IA bepaalde taken kan overnemen, blijft menselijk toezicht en interactie essentieel. Het trainen en omscholen van werknemers voor nieuwe technologieën en functies is belangrijk voor automatiseringssucces. Bedrijven die hun werknemers investeren, hebben een soepelere overgang naar geautomatiseerde processen en betrokken personeel.

Bedrijven industrial automation

Nederland herbergt een bloeiende industriële automatiseringssector met een verscheidenheid aan bedrijven die gespecialiseerd zijn in deze technologie. Hier zijn aantal bedrijven die actief zijn in Nederland:

 • Siemens Nederland – Een leverancier van IA technologie en industriële software.
 • ABB – Biedt uitgebreide oplossingen in energie- en IA technologieën.
 • Rockwell Automation – Biedt IA technologie.
 • Bosch Rexroth – Levert hydraulische, elektrische en mechanische aandrijftechniek.
 • Festo – Gespecialiseerd in pneumatische en elektrische IA. Meer informatie.
 • Emerson – Levert producten en diensten voor industrial automation.
 • Endress+Hauser – Een leverancier van meetinstrumenten en services voor industriële procesengineering.
 • Omron – Biedt een breed scala aan IA producten.
 • Phoenix Contact – Levert elektrische verbindings- en IA oplossingen.
 • SICK AG – Biedt sensoren en oplossingen voor industrial automation.
 • B&R Industrial Automation – Biedt innovatieve IA oplossingen voor aandrijven en besturen in de proces- en productie-industrie.
 • Beckhoff Automation – Levert open IA systemen gebaseerd op PC Control-technologie. Meer informatie.
 • VSE Industrial Automation – Biedt innovatieve oplossingen voor productie- en procesautomatisering.
 • SieTec Industrial Automation – Specialist in het leveren van diensten en integratie in IA.
 • Batenburg Industrial Automation – Richt zich op het ontwikkelen en implementeren van geavanceerde IA systemen. Meer informatie.

Lees hier ook alle industrial automation vakbladen en online platformen.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.