Hydraulische remcilinders maken handling in cleanrooms eenvoudiger

Hydraulische remcilinders

In zeer zuivere cleanrooms worden speciale samplers gebruikt om in de lucht zwevende micro-organismes te verzamelen. Dit om mens en materiaal zo goed mogelijk te beschermen. Voor een eenvoudige en grotendeels contactloze hantering daarvan gebruikt het Britse bedrijf Pinpoint Scientific, dat gespecialiseerd is in laboratoriumapparatuur, hydraulische remcilinders van ACE Stoßdämpfer GmbH.

Microbiologische milieubewaking is geregeld via ISO-richtlijn 18593. Een toonaangevend bedrijf in gespecialiseerde laboratoriumproducten is Pinpoint Scientific uit het Britse Bridgend. Het productassortiment omvat onder andere oplossingen voor luchtmonitoring, continue monitoring van levensvatbare deeltjes en monitoringoplossingen voor isolatoren.

Om ervoor te zorgen dat laboratoriumpersoneel goede monsters kan nemen, zijn gebruikscomfort en effectieve bescherming tegen contaminatie van groot belang. De ImpactAir-serie van Pinpoint Scientific voor microbiële luchtbemonstering is tot in het kleinste detail doordacht. De serie is ontworpen voor continue monitoring in onderzoeks- en industriële laboratoriumomgevingen waar het in-proces bemonsteren van levensvatbare deeltjes van cruciaal belang is. Het monster wordt genomen door lucht met hoge snelheid door een zeer smalle inkeping te zuigen, waarna deeltjes, inclusief microben in de lucht, botsen op en zich hechten aan een voedingsbodem in een petrischaal. De petrischaal wordt langzaam onder de inkeping gedraaid, zodat de lucht steeds op een nieuw deel van de voedingsbodem terechtkomt. Dit vermindert de kans dat twee microben op hetzelfde punt terechtkomen en tijdens de incubatie als één kolonie verschijnen.

Om het werk van laboranten bij het nemen van monsters in met name cleanrooms van laboratoria voor levensmiddelen of medische technologie en in de farmaceutische industrie zo eenvoudig mogelijk te maken, namen de engineers van Pinpoint Scientific tijdens hun zoektocht naar hoogwaardige componenten voor de snelheidsregulering contact op met Applied Automation, een Britse distributeur van ACE Stoßdämpfer GmbH. Na het in kaart brengen van alle eisen en wensen, adviseerde de distributeur hydraulische remcilinders voor de bediening van de deksel.

Hydraulische remcilinders voor bijzondere toepassing

Voor de klant was het van het grootste belang dat het openen van de deksel van de sampler zonder noemenswaardige krachtsinspanning mogelijk moest zijn. Had deze eis geen rol gespeeld, dan hadden de roestvrijstalen industriële gasveren van ACE, die door middel van een ventiel precies kunnen worden aangepast aan de gewenste openings- en sluitsnelheid, ook kunnen worden gebruikt. Maar omdat de hydraulische remcilinders van het type HB15-50, in tegenstelling tot de optisch zeer vergelijkbare industriële gasveren, alleen hoeven te worden aangetikt om de deksel te openen, viel de keuze op deze componenten. Een ander pluspunt bij deze toepassing is het soepele sluitproces met extra demping.

ACE als expertmerk van de Stabilus Group en Applied Automation als ervaren distributeur van componenten voor laboratoriumtechnologie konden bovendien inzetten op een ander pluspunt. ACE leverde een huzarenstukje op hydraulisch gebied: aangezien de ImpactAir samplers doorgaans worden gebruikt in kritische laboratoriumomgevingen en cleanrooms, was het gebruik van machineolie als dempingsmedium in de behuizing van de remcilinder volgens de specificaties van Pinpoint Scientific uit den boze. Vanwege deze eis en vanwege de gevoelige toepassingsgebieden koos ACE voor een speciale plantaardige olie met een zeer vergelijkbare viscositeit en levensduur. De engineers van Pinpoint Scientific leverden vervolgens nog roestvrijstalen hulzen voor de buitenkant van de hydraulische remcilinders, waarvan de behuizing standaard uit gecoat staal bestaat. De roestvrijstalen hulzen dienen enerzijds om te voldoen aan de hoge hygiëne-eisen voor gebruik in cleanrooms en anderzijds past het roestvrijstalen materiaal van de hulzen perfect bij het algehele design van de ImpactAir-140.

De gebruikte machineonderdelen van ACE zijn dankzij de traploze instelbaarheid van de duw- en trekkracht tussen 20 N en 800 N bij uitstek geschikt om de deksel te openen en in de gewenste openingshoek van 60 graden te houden. Hydraulische remcilinders, die qua uiterlijk op industriële gasveren lijken, hebben als doel heen- en weer bewegende massa´s te controleren. Bovendien kunnen ze de snelheid reguleren en zorgen ze voor gelijkloop in beide richtingen. Ze kunnen als een- of tweezijdig werkende remmen worden gemonteerd. Ze worden gekenmerkt door een hoge kwaliteit en lange standtijden, en de in- en uitschuifsnelheid kan altijd nauwkeurig worden ingesteld. Met het instelsegment aan de zuiger is het verstellen in de eindposities kinderspel. De remcilinders worden vooral gebruikt in de automotive sector en in de industrie, maar ook in de meubelindustrie, elektronica en in de recreatieve sector.  

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Procesindustrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.