Hoe voorkom je downtime in een voedsel- en drankproductiefabriek?

Downtime voedsel factory food

In een fabriek waar dagelijks een indrukwekkende 1,5 miljoen liter sap wordt geproduceerd, is stilstand geen optie. Eén van de grootste producenten in de levensmiddelen- en drankenindustrie in het Midden-Oosten, werkte samen met Procentec en ASM, de partner van Procentec voor de regio. Deze samenwerking resulteerde in een spectaculaire daling tot nul (!) downtime gedurende de eerste zes maanden na de ingebruikname van ComBricks op het Profibus industriële netwerk in de productievestiging. Met een kostprijs van meer dan 50.000 euro per uur stilstand werd de investering al in de eerste weken na de installatie terugverdiend.

Het bedrijf uit het Midden-Oosten is oorspronkelijk gestart met de productie van verse melk en laban, een koele yoghurtdrank. In de komende jaren groeide het bedrijf en diversifieerde het zijn producten. Het betreden van de markt voor bakkerijproducten, de pluimveemarkt en de markt voor kindervoeding. Vandaag de dag leveren het bedrijf en haar submerken een volledig assortiment producten bestaande uit kip, boter, kaas, brood, wraps, sap en babygraan.

Profibus-netwerk

De verdere groei en uitbreiding werd een zware last voor de productie-eenheid en vooral voor het Profibus-netwerk. In 2017 was deze productiefaciliteit sinds de start van de productie in 2004 vier keer zo groot geworden als de oorspronkelijke omvang. In de fabriek waar het bedrijf sap, houdbare melk, laban en kaas produceert, zijn meer dan 100 apparaten aangesloten via een Profibus-netwerk, met een gecentraliseerde PLC-ruimte. De Senior Automation Engineer van de fabriek stond voor een belangrijke taak om de ongeplande productiestilstand tot een minimum te beperken.

Door de enorme omvang en de voortdurende uitbreiding van het netwerk door de jaren heen, ondervonden de automatiseringsingenieurs problemen bij het lokaliseren van foutieve apparaten in de hele fabriek. Een fout in één apparaat kon leiden tot een productiestop, wat een direct effect had op de uitdagende KPI’s. De automatiseringstechnici kwamen in de loop der jaren in de problemen met het lokaliseren van foute apparaten in de fabriek. Het kan uren duren om een probleem in het uitgebreide Profibus-netwerk te lokaliseren. Elk apparaat binnen het industriële netwerk moest één voor één worden getest op fouten. Om dit op te lossen en de gewenste productieoutput te bereiken was een uitgebreide oplossing nodig. Met dat in het achterhoofd begon de Senior Automation Engineer van de fabriek zijn zoektocht.

Oplossing voor permanente Profibus-bewaking

Zijn uitgebreide zoektocht bracht hem bij Procentec’s oplossingen voor permanente Profibus monitoring en diagnostiek: ComBricks. Met ComBricks zou het mogelijk zijn om 24 uur per dag, 7 dagen per week online toezicht te houden via een webbrowser, waarschuwingen te ontvangen via e-mail en historische opnames te maken van gebeurtenissen die zich voordoen. Als een apparaat, zoals een debietmeter, uitvalt door het sturen van herhalingen naar de PLC, wordt het gedetecteerd voordat het het industriële netwerk kan beschadigen (verstoren) en de productie kan afsluiten. In plaats van op een probleem te reageren, werd het team proactief in hun onderhoud en probleemoplossing met behulp van ComBricks. De ingenieurs van het bedrijf kwamen in contact met ASM – Process Automation, de distributeur van Procentec voor het Midden-Oosten.

Ali Magboul is eigenaar en algemeen directeur van ASM – Process Automation. ASM heeft zijn hoofdkantoor in Jeddah, kantoren in Riyad en Khobar, Saudi-Arabië, plus een ander kantoor in Dubai, de Verenigde Arabische Emiraten. Zij zijn het belangrijkste aanspreekpunt van Procentec voor het Midden-Oosten. De samenwerking tussen ASM en Procentec gaat ver terug en Ali Magboul heeft bewezen een van de meest toegewijde partners te zijn van het wereldwijde netwerk van leveranciers van Procentec. Als iemand in staat zou zijn om te helpen, dan zou hij het zijn.

ComBricks segmenteerde het Profibus-netwerk in segmenten

ASM ontwierp een passende oplossing bestaande uit ComBricks om downtime in het Profibus DP-netwerk te voorkomen. Door ComBricks te gebruiken als een transparante Profibus DP multi-repeater met 24/7 bewakingsfuncties, werd het uitgebreide Profibus-netwerk gesegmenteerd. Het werken met een dergelijke oplossing zou de ingenieurs van de productiefaciliteit de inzichten en volledige controle geven over hun industriële netwerk waarnaar ze op zoek waren.

Tijdens de ontwerpfase werd duidelijk dat dit project een van de grootste installaties van ComBricks in een enkele fabriek ter wereld zou worden tot nu toe. Door hun lange ervaring en uitgebreide kennis van de industriële netwerkenmarkt, waren Procentec en ASM vastbesloten om de beste oplossing te bieden. Nadat Procentec de ontworpen producten had geleverd, werd de installatie uitgevoerd door een lokale aannemer onder toezicht van ASM. De totale installatietijd nam meer dan een maand in beslag en vond plaats tijdens productieonderbrekingen met elk 10 uur stilstand. ASM hielp bij het installeren van de ComBricks, zorgde ervoor dat alles goed werkte en gaf het engineeringteam ter plaatse een ComBricks-training. In december 2017 waren de ComBricks operationeel. Nadat de ComBricks van Procentec zijn geimplementeerd, heeft zich geen enkele downtime meer voorgedaan.

Geen enkele downtime meer

De resultaten van de inspanningen van de klant, ASM en Procentec waren verbazingwekkend: tijdens de eerste zes maanden van de implementatie van ComBricks was er geen enkele downtime. Tegen een kostprijs van meer dan 50.000 euro per uur stilstand werd de ROI bereikt door 3 uur aan onverwachte productiestops te voorkomen.

Het Profibus-netwerk wordt bewaakt en wanneer de automatiseringsingenieurs een fout per e-mail ontvangen, gaan ze ter plaatse en weten ze precies waar ze het probleem moeten oplossen. Alle hoofdstations hebben een IP-adres en zijn geïntegreerd in het besturingssysteem, waardoor ze met één klik de status van hun Profibus-netwerk kunnen controleren. De Senior Automation Engineer van de productie-installatie kan nu vertrouwen op zijn industriële netwerk en heeft er alle vertrouwen in dat hij kan vertrouwen op de producten en diensten van Procentec.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie