Het tijdperk van industriële computers is in zicht

industriële computers

In tijden van disruptieve toeleveringsketens komt de Nederlandse industrie steeds meer onder druk te staan. Sven Pannewitz, Productmanager Development Boards & Vehicle Accessoires bij reichelt elektronik, legt uit waarom developer boards binnenkort de standaard industriële computers in de productie kunnen verdringen.

Developer boards zijn in opkomst

Developer boards zijn inmiddels zeer populair in de Nederlandse industrie. Uit een onderzoek van reichelt elektronik onder meer dan 1.500 productiebedrijven – waarvan 250 in Nederland – blijkt dat 98 procent van de ondervraagden op zijn minst van plan is developer boards in hun bedrijf te gebruiken. De veelzijdige toepassingen zijn een duidelijk voordeel voor de voorstanders van single-board computers. Zo gebruikt 43 procent van de bedrijven ze voor de ontwikkeling van prototypes – en een derde gebruikt ze voor AI- of robottoepassingen.

De veranderingen worden vooral door de middelgrote Nederlandse ondernemingen (tussen de 500 en 1000 werknemers) herkend. Ze hebben de hoogste penetratiegraad als het gaat om developer boards (97%) en liggen daarmee boven het nationale gemiddelde (92%). Deze cijfers maken duidelijk dat het potentieel voor kleine computers in Nederland groot is. Het is dan ook niet verwonderlijk dat velen developer boards zien als serieuze concurrentie voor de industriële computers die soms als de standaard worden beschouwd.

Er is nog werk aan de winkel

Om een definitieve verandering tot stand te brengen, moeten de fabrikanten echter nog wat huiswerk doen. De lijst met eisen waaraan nog niet is voldaan is voor veel bedrijven te lang. Veel van deze toepassingen kunnen bedrijven alleen realiseren als men naast de miniatuurcomputers ook investeert in bijbehorende uitbreidingen in de vorm van hats en shields.

Bovendien kunnen zelfs de levensverlengende functies die sommige hats bieden, niet verhullen dat developer boards een korte levensduur hebben en dat veel bedrijven ze zelden geschikt vinden voor langdurig gebruik. Momenteel gebruikt 90 procent van de respondenten extra hats en shields om hun developer boards robuuster te maken voor industriële omgevingen.

De voordelen wegen zwaarder dan de nadelen

Anderzijds zijn developer boards gemakkelijk te implementeren in bestaande productieprocessen. Developer boards zijn niet alleen zeer compact van ontwerp – ze zijn meestal geprogrammeerd met open source software. Daarom is het voor veel bedrijven gemakkelijk om de bestaande protocollen aan hun eigen wensen aan te passen en ze zo goed mogelijk op hun eigen productie af te stemmen. Programmeurs hebben de programmeertalen tijdens hun studie geleerd en in het geval van vragen is het ook mogelijk om de community die al eerder soortgelijke projecten heeft uitgevoerd te raadplegen.

Hats en shields upgraden naar eigen inzichten

Bijna alle bedrijven breiden momenteel hun developer boards uit met extra hats en shields. Naast een robuuster ontwerp en een grotere verscheidenheid aan transmissieprotocollen, verwachten vele gebruikers een groter aantal aansluitingen op de desbetreffende single-board computer. Maar naast de wijdvertakte standaardfuncties kunnen hats of shields ook een veelheid aan individuele toepassingsmogelijkheden in kaart brengen. Of ze nu worden ingezet om microfoons te verbeteren of om 3D-modellering te programmeren, om de rij- en draaipaden van industriële installaties beter te simuleren en zo voor meer veiligheid in de toepassingen te zorgen – de mogelijkheden zijn onbeperkt.

De reus uit Silicon Valley wankelt…

Dat Nederlanders gewoontedieren zijn, blijkt ook uit het gebruik van developer boards: hier kiest men vaak voor bekende merken zoals Google, Banana Pi of Raspberry Pi. Andere merken zoals Beaglebone of NVIDIA blijven daarentegen in verkopen achter. Voor de toekomst zien veel bedrijven echter een trendbreuk. Iets meer dan een derde van de  bedrijven verwacht de komende vijf jaar een wisseling van de wacht als het gaat om marktaandeel. Volgens de respondenten zullen zowel Raspberry Pi als Google samen aan de top staan.

De tekenen zijn goed

Developer boards zijn al wijdverbreid in de Nederlandse industrie in gebruik. Veel besluitvormers zien single-board computers als serieuze concurrentie voor de huidige standaard van industriële computers. Momenteel is de wisseling van de wacht slechts een sprankje aan de horizon – het verlanglijstje van bedrijven is nog te lang. Maar vooral als giganten als Google of NVIDIA zich ertoe brengen in de toekomst meer te investeren in de ontwikkeling van hun eigen developer boards zullen er op termijn producten op de markt komen die industriële computers gemakkelijk kunnen bijbenen. Hoe eerder fabrikanten de wensen van de industrie uitvoeren, hoe eerder industriële computers als standaard in de productie tot het verleden zullen behoren.

Meer informatie over Reichelt elektronik

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie