Rechtstreekse verkopen voor gebruikte machines

Gebruikte machines Surplex

Gebruikte machines zijn een rendabel alternatief voor nieuwe aanschaf. Met name in een economische situatie die lijdt onder inflatie en problemen in leveringsketens. Maar de markt is groot. Bij een rechtstreekse aankoop van een hoogwaardige machine is het van belang met specialisten samen te werken.

Aankoop van gebruikte machines

De aankoop van gebruikte machines is een voordelige en praktische oplossing om ook op de huidige lastige markt concurrerend te blijven. De prijzen voor gebruikte machines zijn lager dan voor nieuwe machines en doorgaans zijn de machines direct beschikbaar. Daardoor ontstaan er geen lange levertijden en productievertragingen. Zo kunnen bedrijven investeren zonder het budget te overschrijden. Juist in periodes met veel inflatie, hoge energiekosten en onderbroken leveringsketens kiezen veel bedrijven niet voor de machine- en installatiebouw maar in plaats daarvan voor gebruikte machines.

Vanuit het omgekeerde perspectief is ook de verkoop van gebruikte machines een slimme zakelijke zet: Dat levert namelijk niet alleen financiële middelen op, maar ook ruimte voor nieuwe machines of voor het aanpassen van productielocaties. De markt voor gebruikte machines is booming en dus ook interessant voor verkopers.

De markt voor gebruikte machines: rechtstreekse verkoop of veiling?

Wie een kijkje neemt op de markt voor gebruikte machines, stuit op allerlei aanbieders. Het is verstandig om samen te werken met professionele platforms. Die hebben een groter bereik, gefundeerde ervaringen en expertise om het verkoopproces soepeler en beter te laten verlopen.

Bij de meeste aanbieders zijn twee verkoopmethoden gangbaar: als veiling of als rechtstreekse verkoop. De veiling biedt bij de verkoop van industriële machines een aantal voordelen. Door het transparante karakter van een veiling ontstaat meer vertrouwen van potentiële kopers, omdat zij het hele proces live mee kunnen maken. Daarnaast biedt een goed uitgevoerde veiling een duidelijk gestructureerd verloop.

Ook rechtstreeks kopen heeft aspecten die aantrekkelijk zijn bij de verkoop van industriële machines. Bij rechtstreekse verkoop krijgen verkopers de kans om een vooraf bepaalde prijs te ontvangen. Dat zorgt voor meer controle en betere planningsmogelijkheden voor de hele transactie. Deze methode kan het verkoopproces versnellen, omdat er anders dan bij een veiling geen vooraf vastgestelde looptijd is. Het kan ook een bijzonder goede optie zijn, als vertrouwelijkheid of een bepaalde onderhandelingspositie wenselijk is.

Een rechtstreekse koop is vooral zinvol als er technisch advies nodig is, de demontageprocessen complex zijn of als er speciale diensten (bijvoorbeeld aanpassingen aan de machine) nodig zijn en als de besluitvormingsketen door de complexiteit en waarde van het product langer is. Ook is er bij een rechtstreekse koop meer flexibiliteit bij de betalings- en contractvoorwaarden mogelijk.

Industriële machines op maat kopen: voordelen van rechtstreekse verkoop bij Surplex

Eén van deze handelsplatforms voor gebruikte industriële machines is Surplex. Sinds meer dan 20 jaar en met meer dan 220 medewerkers in inmiddels meer dan 16 Europese landen is Surplex inmiddels een gevestigde naam op de markt voor gebruikte machines. Maar behalve het traditionele veilingmodel biedt Surplex ook een optie voor rechtstreekse verkoop. De Direct Sales afdeling bij Surplex combineert de snelheid en flexibiliteit van een veilinghuis met de service van een conventionele machinehandelaar.

„De meerwaarde van Direct Sales bij Surplex komt tot uiting in de uitgebreide diensten die worden aangeboden”, legt Oscar Soler Monte, afdelingshoofd Direct Sales, uit. „Bij elke stap van het verkoopproces zijn gekwalificeerde contactpersonen beschikbaar”. Want de medewerkers van Surplex zijn meestal zelf ook vaklui. Dat geldt ook voor Solar Monte. Tijdens zijn inmiddels jarenlange inzet als verkoper heeft hij zelf 13 jaar als technicus gewerkt aan het opknappen van machines en in deze periode bijna elk soort metaalbewerkingsmachine leren kennen – van gespecialiseerde toepassingen als tandwielproductie tot grote, zware persen en portaalfreesmachines. Met zijn collega Jan Stumpf, die als machinebouwer deel uitmaakt van het team, en Sonja Beckman, die in de dubbelfunctie zowel de verkoop binnendienst als de soepele afwikkeling van de logistiek verzorgt, levert het team deskundige service op alle vlakken.

Totaalservice

Bij de rechtstreekse aankoop van industriële machines via Surplex profiteren kopers van een totaalservice die veel verder gaat dan alleen de aanschaf. Het team van Surplex maakt gebruik van haar netwerk om eventueel de demontage en hermontage door de fabrikant te coördineren. Surplex kan desgewenst ook het transport, met inbegrip van douaneformaliteiten voor niet-EU landen, organiseren en de vereiste AES-documenten voor belastingvrije exporten opstellen. Het bedrijf draagt daarbij het risico tot aan de bestemming en biedt passende verzekeringsmogelijkheden. Door deze uitgebreide service is rechtstreekse koop bij Surplex vooral aantrekkelijk voor iedereen die wil profiteren van een soepel, goed afgestemd koopproces.

Over Surplex

Surplex is een van de toonaangevende Europese industriële veilinghuizen en handelt wereldwijd in gebruikte machines en bedrijfsinrichtingen. Het 16-talige veilingplatform Surplex.com registreert jaarlijks ongeveer 50 miljoen paginabezoeken. Op meer dan 800 online veilingen worden per jaar meer dan 55.000 industriële goederen verkocht. De onderneming met vestiging in Düsseldorf heeft kantoren in 16 Europese landen.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie