Franse techbedrijven lanceren Software République

Software République

Software République – Europees ecosysteem voor intelligente en duurzame mobiliteit

Atos, Dassault Systèmes, Groupe Renault, STMicroelectronics en Thales bundelen hun krachten met de oprichting van Software République. Een nieuw ecosysteem voor innovatie op het gebied van intelligente mobiliteit. Hiermee kunnen de partners samen systemen en software ontwikkelen en op de markt brengen om steden, regio’s, bedrijven en burgers een rijker en duurzamer mobiliteitsaanbod te bieden.

Dit wordt onder andere mogelijk door het combineren van kunstmatige intelligentie, cybersecurity, connectiviteit, ingebouwde elektronica en virtual twin-technologie. Die technologieën vormen de cruciale bouwstenen voor nieuwe producten en diensten op het gebied van mobiliteit. Software République vormt daarbij een open innovatie-ecosysteem, dat weliswaar is opgericht door deze vijf toonaangevende aanbieders op het gebied van automotive en tech, maar ook open zal staan voor nieuwe leden en samenwerking met andere partijen.

Europese soevereiniteit

Mobiliteit verandert en biedt nieuwe kansen. Volgens de Boston Consulting Group zal de wereldwijde mobiliteitsmarkt tegen 2035 met 60% gegroeid zijn tot 11.000 miljard euro. Deze groei wordt voornamelijk aangejaagd door de opkomst van nieuwe technologische ontwikkelingen. Denk aan elektrische voertuigen, nieuwe componenten of nieuwe after-sales services. Het aandeel van deze nieuwe ontwikkelingen zal toenemen van 5% tot 45% van de wereldwijde mobiliteitsmarkt.

Grote industriële spelers op andere continenten positioneren zich al met staatssteun om veel van zulke nieuwe technologieën te ontwikkelen door middel van verbeterde integratiestrategieën. Daarom willen de oprichters van de Software République de urgentie van de ontwikkelingen benadrukken voor Europa door gezamenlijk een duurzaam ecosysteem op te bouwen en hun soevereiniteit op dit gebied te waarborgen.

Drie belangrijke samenwerkingsgebieden

Om gezamenlijk intelligente oplossingen en systemen te ontwikkelen en op de markt te brengen die de implementatie van een aangepast en flexibel mobiliteitsaanbod mogelijk maken, zijn drie belangrijke samenwerkingsgebieden geïdentificeerd:

  • Intelligente systemen om veilige connectiviteit tussen het voertuig en zijn digitale en fysieke omgeving mogelijk te maken.
  • Systemen voor simulatie en gegevensbeheer om datastromen voor regionale gebieden en bedrijven te optimaliseren.
  • Een energie-ecosysteem om de laadervaring te vereenvoudigen.

Belangrijke discussies

Zo bespreken de partners in de Software République onder andere de volgende onderwerpen:

1. Voertuigen aansluiten en opladen
De ontwikkeling van nieuwe technologieën en diensten om een ​​elektrische auto, aangesloten op een compatibel laadpunt, automatisch te laten herkennen en opladen zonder enige actie van de gebruiker.

2. Aan mobiliteit gerelateerde datastromen optimaliseren
Bedoeld om de toegang tot mobiliteitsinformatie, maar ook het simuleren van de uitwisseling van data te vergemakkelijken, zodat steden en regio’s hier snel en eenvoudig over kunnen beschikken, zodat:

  • consumenten altijd de beste mobiliteitsmiddelen kunnen kiezen op basis van tijd, comfort of energiebeheer.
  • operators hun diensten kunnen verrijken.
  • overheidsinstanties mobiliteitsscenario’s kunnen simuleren en implementeren, zoals noodsituaties en evenementen.
  • stedenbouwkundigen beter kunnen anticiperen op ruimtelijke ordening.

Investeringsfonds

Voor de bevordering van innovatie zal de Software République ook een investeringsfonds oprichten om veelbelovende start-ups te financieren. Ook zullen zij een incubator starten voor start-ups op het gebied van slimme mobiliteitstechnologieën. Zodat deze toegang hebben tot een gezamenlijke virtuele ontwikkelings- en experimenteeromgeving en begeleiding. Voor de lancering van het ecosysteem voor start-ups en universiteiten zijn de partners van de Software République van plan om een ​​Data Challenge te organiseren over de mobiliteit van morgen: elektrisch, connected en autonoom.

Multidisciplinair ecosysteem

Vice-voorzitter en CEO van Dassault Systèmes Bernard Charlès: “Niet alleen in de automobielsector maar ook ver daarbuiten wordt meer en meer gedacht in termen van gebruik, Mobiliteit mogelijk maken die een werk- en vrijetijdsomgeving biedt die deel uitmaakt van een duurzame economie. Deze belevingseconomie gaat hand in hand met een wereldwijde industriële renaissance: de nieuwe mobiliteitseconomie zal worden georganiseerd in nieuwe, op samenwerking gebaseerde waardennetwerken op basis van digitale platforms. De Software République is dus een branche-overstijgend multidisciplinair ecosysteem dat tot doel heeft innovatie te versnellen en de drijvende krachten van morgen tot ontwikkeling te brengen. Om dit te bereiken, vertrouwt het op de collaboratieve virtuele omgeving van Dassault Systèmes’ 3DEXPERIENCE-platform en op virtual twin-ervaringen. Het ecosysteem profiteert ook van de 3DEXPERIENCE Lab-startup accelerator.”

Lees hier het voltallige Engelstalige persbericht inclusief de reacties van de CEO’s van Atos, Groupe Renault, STMicroelectronics en Thales.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.


Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Peter Gloudemans (AddIT Benelux)

Peter Gloudemans is sinds 1996 de eigenaar van AddIT Benelux, gespecialiseerd in PR- en marketingondersteuning voor bedrijven die IT-toepassingen leveren, in vooral de marktsectoren bouw, logistiek en industrie. Daarvoor heeft hij zo'n tien jaar als sales manager en business development manager voor IT-bedrijven gewerkt. Peter heeft weg- en waterbouw (bachelor) en business administration (master) gestudeerd.
Lees meer van: Peter Gloudemans (AddIT Benelux)