Eurozone belangrijke speler in huidige orders machine gereedschap

Machine gereedschap

In het tweede kwartaal van 2023 kende de Duitse industrie voor machine gereedschap een lichte daling in ontvangen orders, met 3% in nominale termen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Interessant is dat de binnenlandse bestellingen uit Duitsland daalden met 11%, terwijl de buitenlandse orders een stijging van 1% noteerden. Als we kijken naar de resultaten van het eerste halfjaar als geheel, zien we dat het orderniveau met 7% daalde. Hierbij waren de binnenlandse bestellingen 15% lager dan vorig jaar en de bestellingen uit het buitenland 4% lager. Dit weerspiegelt een reële daling van de orders met 13%.

Dokter Wilfried Schäfer, de uitvoerend directeur van de VDW (Vereniging van Duitse bouwers van machine gereedschap) in Frankfurt am Main, gaf enige inzichten over deze ontwikkeling. Hij merkte op: “Tot onze verbazing zagen we aan het einde van het tweede kwartaal een verdere toename van de orderontvangst, vergelijkbaar met maart.” Deze opwaartse trend kwam voornamelijk voort uit de Eurozone-landen. En het was niet alleen beperkt tot één type apparatuur; zowel verspanende als vormgevende apparatuur zag een boost in de bestellingen.

Schäfer benadrukte echter dat men voorzichtig moet zijn bij het interpreteren van deze gegevens. “We weten uit ervaring dat de resultaten van een enkele maand geen omslagpunt betekenen.” De fluctuaties in de orders kunnen vooral worden toegeschreven aan projectzaken, met name aan vormgevingstechnologie.

Maar er is ook goed nieuws. Sectoren zoals e-mobiliteit, windenergie, luchtvaart en defensie dragen bij aan hogere orderniveaus. Aan de andere kant zagen conventionele machinebouw bedrijven een vertraging. De onzekerheid onder kleinere en middelgrote klanten heeft geleid tot uitgestelde investeringen. Daarnaast worden aankopen van machines op krediet steeds uitdagender door stijgende rentetarieven.

Verkoop machine gereedschap stabiel

Ondanks de uitdagingen bleef de verkoop van machine gereedschap op een stabiel en hoog niveau. In nominale termen groeide de verkoop met 21% in de eerste helft van het jaar en met 13% in reële termen. Het is ook bemoedigend om te zien dat de capaciteitsbenutting in juli van dit jaar licht steeg van 88,3% naar 90,5%.

Een ander belangrijk punt om te overwegen is de orderachterstand, die relatief traag daalt. Schäfer is echter optimistisch en bevestigt: “De VDW-prognose van 10% productiegroei voor dit jaar blijft geldig.” Buitenlandse markten zijn nog steeds de voornaamste drijfveer achter deze groei. Alleen Azië laat als enige regio die positieve resultaten zien.

De Eurozone speelt onmiskenbaar een vitale rol in de huidige orders voor machine gereedschap. Hoewel er enkele zorgwekkende trends zijn, zoals de daling van de binnenlandse orders in Duitsland, bieden buitenlandse markten en opkomende sectoren nog steeds veel groeipotentieel. Het is essentieel op de hoogte te blijven van deze markttrends en hun strategieën dienovereenkomstig aan te passen.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie