Europese tomaten groeien dankzij autotechnologie

Harvest Robot

Robots die je eerder zou verwachten in een productielijn voor voertuigen, zouden wel eens een vertrouwd gezicht kunnen worden in de Europese voedingsindustrie. Met name voor de groei en pluk van tomaten kan een harvest robot mooie diensten bewijzen.

Harvest robot

Certhon Harvest Robot, dat is de naam van dit nieuw stukje landbouwtechnologie. De harvest robot kan onder meer fruit- en groentesoorten zoals tomaten telen en plukken zonder enige menselijke tussenkomst. De robot detecteert, snijdt en vervoert de tomaten autonoom naar de kisten. Dankzij de ingebouwde deep learning-technologie wordt het toestel bovendien alsmaar slimmer. Zo kan hij de opbrengsten in kaart brengen, het klimaat in de gaten houden en de gezondheid van gewassen meten. Deze informatie kan verwerkt worden om mogelijke virusinfecties te voorkomen en te zorgen voor hogere opbrengsten.

De intelligente harvest robot is het resultaat van een samenwerking tussen roboticafabrikant DENSO en Certhon, specialist in serre- en kasoplossingen. De Certhon Harvest Robot, die in Azië al in de testfase zit, zal deel uitmaken van een autonoom landbouwsysteem. Deze technologie zorgt voor een optimale temperatuur en geschikte klimatologische omstandigheden om gewassen te telen. De rol van harvest robots in dit systeem is het fruit controleren, plukken en verpakken. Dergelijke systemen, bedoeld voor de Europese markt, hebben het potentieel om een revolutie teweeg te brengen in de voedselvoorziening omdat ze het proces duurzamer, betrouwbaarder en efficiënter kunnen maken.

De Certhon Harvest Robot is gebaseerd op het gamma robotica- en automatiseringsoplossingen van DENSO. Robots worden traditioneel ingezet in industriële toepassingen, zoals tijdens de productie van voertuigen. DENSO maakt bovendien ook thermische systemen, die vooral gebruikt worden in airconditionings- en radiatorsystemen voor auto’s. Zij worden nu ingezet om de temperatuur in de serres te regelen, zodat de gewassen kunnen groeien en de robot zijn werk kan uitvoeren wars van de weersomstandigheden. Het partnerschap van DENSO met Certhon stelt DENSO in staat haar technologie te ontwikkelen samen met de geavanceerde tuinbouwtechnieken en teeltkennis van Certhon.

DENSO heeft een lange geschiedenis van technologie die oorspronkelijk ontwikkeld werd voor de productie en de automobielsector, maar later zijn weg vond naar andere sectoren. DENSO gebruikt haar creativiteit om technologische innovatie te stimuleren, zo kunnen actuele problemen aangepakt worden. De technologische ideeën van DENSO variëren van het gebruik van robots voor het planten en plukken van gewassen, tot het gebruik van kunstmatige intelligentie om data te helpen begrijpen en de opbrengst te verbeteren. Met deze technologie kunnen we de landbouw verbeteren door de voedselproductiviteit te verhogen, met minder ruimtegebruik en minder waterverbruik.

Bestrijding van de gevolgen van klimaatverandering

De gevolgen van de klimaatverandering stellen ook de wereldwijde voedselproductie voor grote uitdagingen. Door de steeds wisselvalliger klimatologische omstandigheden en een aanhoudende bevolkingsgroei is er een enorme behoefte aan duurzame oplossingen. Bedrijven moeten via innovatie helpen om de planeet te voeden en de toegenomen eisen die aan de voedselproductie worden gesteld te overwinnen. Dergelijke oplossingen, waarbij gebruik wordt gemaakt van hypermoderne technologie uit de voertuigproductie, zouden wel eens de sleutel tot succes kunnen zijn.

Voldoende veilige en verse producten op een milieuvriendelijke en duurzame manier beschikbaar maken voor een groeiende wereldbevolking, dat is één van de belangrijkste uitdagingen van onze tijd. Naarmate de voedselproductie een grotere uitdaging wordt, zullen echt creatieve oplossingen van cruciaal belang worden.

Door deze baanbrekende samenwerking wordt ongeëvenaarde expertise op het gebied van robotica, big data en procesbeheer samengebracht. De voedselproductie kan nu genieten van nieuwe oplossingen, zo kan een volledig duurzame voedselvoorzieningsketen tot stand worden gebracht die op de meest efficiënte en veilige manier de voedselkwaliteit kan garanderen.

DENSO Europe

DENSO is een wereldwijde leverancier van mobiliteitsoplossingen. De geavanceerde technologie van het bedrijf vindt u overal, zoals in componenten voor bijna elk merk en model voertuig dat vandaag op de weg rijdt. Omdat productie de basis vormt voor DENSO, investeert het bedrijf voortdurend in zijn 200 productievestigingen voor thermische, aandrijflijn-, mobiliteits-, elektrificatie- & elektronische systemen.

Certhon

Certhon is de nummer één high-tech innovator in de tuinbouwsector. Certhon ontwikkelt en produceert op maat gemaakte oplossingen voor de meest geavanceerde tuinbouwprojecten, waar ook ter wereld. Certhon heeft meer dan 125 jaar ervaring in deze sector en is in oktober 2021 door Hillenraad100 erkend als winnaar van de HillenraadTECH50, de rangschikking van de vijftig meest spraakmakende en veelbelovende bedrijven in de tuinbouwtechnologie.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.