Europese MKB-bedrijven: 7 tot 15% kans op faillissement

Faillissement

Behoorlijke kans op faillissement MKB

Wat gebeurt er met het Europese MKB als de staatssteun wegvalt? Volgens onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes heeft 7 tot 15% van de MKB-bedrijven de komende vier jaar kans op faillissement doordat ze niet meer kunnen voldoen aan hun financiële verplichtingen.

Johan Geeroms, Risk Director bij Euler Hermes Nederland: “De faillissementscijfers van de afgelopen anderhalf jaar zijn natuurlijk vertekend. Een laagterecord in crisistijd; allemaal dankzij de steunpakketten van de overheid. Hier komt natuurlijk een reactie op nu de overheid de steunprogramma’s afbouwt. Alleen weet niemand hoe dat effect precies uitpakt. Daarom is het belangrijk daarover cijfers te hebben. Onze researchafdeling heeft drie indicatoren in beeld gebracht (winstgevendheid, kapitalisatie en rentedekking) die vier jaar vóór een faillissement al zichtbaar maken of een bedrijf mogelijk in betalingsproblemen komt. Hieruit blijkt dat 7% van het MKB in Duitsland mogelijk in de gevarenzone komt, 13% in Frankrijk en 15% in het Verenigd Koninkrijk. Hadden overheden afgelopen periode geen steunmaatregelen genomen dan waren deze percentages aanzienlijk slechter uitgevallen, namelijk 17% voor Frankrijk en 26% voor het VK.”

Overcompensatie door overheidssteun

Geeroms concludeert dat uit het onderzoek blijkt dat de kwetsbaarheid van Europese MKB toeneemt, “maar tegelijkertijd is het midden en kleinbedrijf iets minder kwetsbaar dan in 2019, de periode vóór corona. Ook dat blijkt uit onze cijfers. De overheidsmaatregelen hebben dus overgecompenseerd. Stoppen met steunmaatregelen is voor een gezonde economie dan ook raadzaam en noodzakelijk. Nu we teruggaan naar normaal, moeten bedrijven weer op eigen kracht presteren. Dat zal niet voor iedereen meevallen. Het is belangrijk dat ondernemers beseffen dat de kans toeneemt dat klanten kunnen omvallen en dat rekeningen niet worden betaald. ”

Volgens de onderzoekers van Euler Hermes zijn kwetsbare bedrijven in Duitsland vooral de toeleveranciers voor de auto-industrie en de transportsector. Ook elektronica en papierhandel staan bovenaan. De toeleveringsketen rondom automotive is ook in Frankrijk kwetsbaar. Daarnaast ook energie en agrifood. In het VK staan energie, toeleveranciers voor de auto-industrie, bouw en detailhandel bovenaan.

Extra alert zijn

Geeroms waarschuwt voor blind optimisme. “Veel bedrijven zijn opgelucht. De afgelopen periode is goed doorstaan. Boven verwachting goed zelfs. Het kan een gevoel van onaantastbaarheid geven. Terwijl bedrijven juist nu de overheidssteun wegvalt extra moeten opletten. Hoe komen jouw afnemers uit deze crisis naar voren? Zorg dat je in contact blijft met klanten en weet wat er speelt. Dat geldt ook voor klanten waarmee al jaren wordt samengewerkt. Let op facturen die te lang open staan. Ga er op tijd achteraan, want juist komende periode kan het net anders lopen dan ondernemers als vanzelfsprekend aannemen.”

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie