Een schoon openbaar toilet dankzij PROFINET- en IO-Link-technologie

Profidag Pop-up Toilet

De firma Pop-up Toilet levert ‘slimme’ sanitaire toiletten voor openbaar gebruik. De meest geavanceerde versie, 5 Star geheten, zit boordevol techniek om niet alleen optimale reiniging en persoonlijke hygiëne te bieden, maar ook efficiënt beheer op afstand. Murrelektronik is betrokken geweest bij de ontwikkeling van dit stukje geavanceerde techniek waarbij volop gebruik is gemaakt van IO-link en PROFINET. Tijdens de Profidag, op dinsdag 22 november in de Basiliek in Veenendaal, vertelt Laurent van der Pluijm, application engineer bij Murrelektronik, meer over deze klantcase.

Bij de ontwikkeling van de 5 Star zocht Pop-up Toilet een installatiebedrijf die mee kon denken over technische oplossingen, vertelt Van der Pluijm: “Wij kregen als Murrelektronik de vraag om het zelfreinigende en onderhoudsvrije Pop-up Toilet volledig functioneel te maken. Pop-up Toilet wilde een systeem dat er voor zorgt dat, mocht er toch iets mis gaan, zij op afstand alles in beeld hebben. Zo willen zij, net als de exploitant, actuele informatie over het gebruik van het toilet, terwijl je zo’n openbaar toilet ook nog zo duurzaam mogelijk wil laten draaien.

Bovendien bespaart een exploitant van een Pop-up Toilet kosten: ”Met slimme technologie kun je het servicemoment veel beter inplannen en verder minimaliseren. “Het toilet kan alle informatie via een 5G edge-gateway doorsturen naar het cloudplatform van de klant. Zowel de fabrikant – Pop-up toilet – als de beheerder van het openbare toilet kan daarop meekijken.”

De keuze voor IO-Link en PROFINET werd door Murrelektronik snel gemaakt. Van der Pluijm: “De combinatie van IO-Link en PROFINET is voor dit project het meest geschikte veldbusprotocol, omdat beide tot dezelfde groep behoren en je daardoor veel meer mogelijkheden hebt en de nodige ondersteuning krijgt. Daarnaast zijn onze waterdichte IP67-modules volledig plug-and-play dankzij het feit dat deze modules altijd aansluitbaar zijn met een stekker. Hierdoor kun je minder hoog geschoold personeel toch de installatie laten maken of repareren.”

De 5 Star-toiletten meten in totaal 120 verschillende waardes, waaronder data die een achteloze toiletbezoeker niet snel zou verwachten: “Zo wordt het gewicht dat rust op de vloer gemeten”, zegt Van der Pluijm. “Zo kun je vaststellen of de gebruiker van het toilet een volwassen persoon is of een kind. Bij een bepaald gewicht kun je bijvoorbeeld besluiten dat de elektrisch vergrendelde deur niet op slot kan, omdat dit bij een kind een gevaar met zich meebrengt.”

De opdracht van Pop-up Toilet leverde Murrelektronik veel nieuwe kennis op: “We hadden nooit verwacht dat we zoveel data uit een openbaar toilet konden halen. Er zijn twintig IO-Link-apparaten in een unit verwerkt. Ook bevatten de toiletten veel lineaire drives, met name voor de reiniging van de vloer en de muren.”

Tijdens de Profidag zal Murrelektronik meer inzicht geven in de toegepaste technieken. Maar de keuze voor IO-Link en PROFINET is voor Van der Pluijm een uitgemaakte zaak: “Ik hoop dat mensen in het oog houden dat als zij kiezen voor een oplossing op basis van een PROFINET-netwerk, je in ieder geval een stabiel en betrouwbaar netwerk hebt – tot aan de laatste onderliggende actors en sensoren in het veld – om heel veel data te verzamelen. Ook krijg je met de keuze voor IO-link functioneel heel veel meerwaarde voor jouw eindklant.”

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie