Hogere kinetische energie met vernieuwde MSQ-draaicilinder

Draaicilinder

SMC stelt hoge eisen aan het ontwerp van haar luchtcilinders. Naast prestaties zijn een compact en licht ontwerp, hoge nauwkeurigheid en flexibele toepassingen topprioriteiten. Hoewel de draaicilinder uit de MSQ-serie van SMC al aan deze eisen voldoet, is deze verder verbeterd. Dankzij optionele externe schokdempers maken de nieuwe draaicilinders een hogere kinetische energie mogelijk.

Veelzijdigheid MSQ-draaicilinder

De MSQ-draaicilinder van SMC wordt veelzijdig ingezet voor toepassingen die een roterende beweging vereisen: of het nu gaat om invoegen, draaien, hanteren, klemmen of transporteren. Door externe schokdempers toe te voegen, kunnen met de draaitafelversie met tandheugel en rondsel grotere werkstukken worden verplaatst. Deze zorgen voor een grotere belasting door de kinetische energie die tijdens de beweging wordt gegenereerd. Met de interne schokdempers die tot nu toe beschikbaar waren, was bijvoorbeeld een maximum van 0,294 J aan kinetische energie toegestaan voor maat 50.

De toevoeging van externe schokdempers verhoogt de limiet voor belasting van het werkstuk met een factor vier tot tien. Afhankelijk van de vereisten kunnen gebruikers bij maat 50 kiezen tussen externe schokdempers voor lage energie (tot max. 1,3 J) en voor hoge energie (tot max. 1,8 J). Hierdoor kunnen grotere werkstukken worden getransporteerd in een kleine inbouwruimte zonder dat een grotere draaicilinder nodig is. Zo besparen gebruikers gewicht, installatieruimte, energie en uiteindelijk kosten.

Besparing op ruimte en gewicht

De ruimte- en gewichtsbesparing is het resultaat van een verminderde hoogte met 28% (van 54 naar 39 mm) in vergelijking met de voorgaande MSQ-versie. Daardoor is ook het gewicht met 28% afgenomen (van 940 naar 680 gram) – in beide gevallen bij maat 20. De nieuwe versie met externe schokdempers bespaart ook ruimte en gewicht door het wegvallen van de uitstekende verstelbare aanslagpennen en interne schokdempers bij montage in lengterichting.

Betrouwbare werking, zelfs bij lage snelheid

Voor de beschikbare draaihoeken van 90° en 180° is het instellingsbereik van de draaitijd uitgebreid. Het bereik van 0,2 tot 2,0 s/90° (voorheen tot 1,0 s/90°) is nu open, waardoor werking bij lagere snelheden mogelijk is en dus ook meer toepassingen. Tegelijkertijd zorgen grote rollagers voor een hoge nauwkeurigheid en een lange levensduur van de draaicilinder. Dit bespaart kosten van aanschaf, onderhoud en stilstandtijd en zorgt voor een duurzame en milieuvriendelijke werking. Verder is er de optie om compacte signaaltransmitters van de D-M9 en D-A9-serie te monteren voor nog meer precisie.

Flexibel monteren en vervangen van MSQ-draaicilinder

Er zijn drie mogelijkheden om de nieuwe MSQ te monteren: twee keer aan de bovenkant, via een doorvoergat of via het draadgat in de behuizing, of aan de onderkant via het draadgat in de behuizing. Door de vergrote diameter van de holle as (van 9 naar 12 mm voor bijvoorbeeld maat 20) is er meer ruimte om kabels en draden door te voeren, waardoor de montage eenvoudiger is. De persluchtaansluitingen en hoekverstelmechanismen (op dezelfde zijde), evenals de zij- en eindaansluitingen, dragen hier ook aan bij. Op deze laatste aansluitingen kunnen kabels vanuit twee richtingen worden aangesloten. Tafels en panelen met verwisselbare hoogten zijn ook als optie verkrijgbaar. Dankzij dezelfde installatieafmetingen van de bestaande MSQ-serie kan deze eenvoudig worden vervangen door de geoptimaliseerde serie.

Meer informatie bij SMC Nederland

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie