EPR2-kerncentrales krijgen controlesystemen van Eviden en Schneider Electric

Controlesystemen Controlesysteem

De recente overeenkomst tussen Eviden’s bedrijfsonderdeel Worldgrid en Schneider Electric met EDF, Europa’s tweede grootste energiebedrijf, onderstreept het toenemende belang van geavanceerde controlesystemen in de nucleaire sector.

Bouw controlesystemen – samenwerking voor vooruitgang

Eviden, middels Worldgrid – expert in energiebeheeroplossingen en nucleaire controlesystemen – en Schneider Electric, pionier in digitale transformaties van energiebeheer en industriële automatisering, gaan samenwerken met EDF. Deze samenwerking omvat de levering van Level 1 standaard controlesystemen voor de zes aanstaande EPR2-kerncentrales van EDF. Dit alles kadert binnen het ambitieuze plan van de Franse regering om de nucleaire sector nieuw leven in te blazen.

EDF heeft al stappen gezet om de eerste twee EPR2-kerncentrales in Penly, Normandië, te bouwen, met een geplande oplevering in 2024. Binnenkort zullen Worldgrid en Schneider Electric starten met de ontwikkeling van de aansturingscontrolesystemen voor deze faciliteiten.

Verdeling van verantwoordelijkheden

Vanuit haar ISERAN-campus in Grenoble zal Worldgrid de integratie en programmering van de PLC’s (programmable logic controllers) verzorgen. Ze zullen ook de nodige software produceren voor de omzetting van controlefunctiediagrammen naar PLC-programma’s. Schneider Electric, aan de andere kant, vanuit hun locatie in Aix-en-Provence, neemt de verantwoordelijkheid op zich voor de hardwarelevering van de M580 PLC’s, die voldoen aan de strikte nucleaire veiligheidsnormen. Al deze componenten worden vervaardigd in Schneider Electric’s Franse faciliteiten. Dankzij dit geavanceerde controlesysteem kan EDF haar kernreactoren efficiënt en veilig beheren.

Controlesystemen en besturing nucleaire industrie

Emmanuel Besse, CEO van Worldgrid, Eviden, Atos Group, uitte zijn enthousiasme over de overeenkomst: “Met meer dan 45 jaar ervaring in nucleaire controle en besturing zijn we verheugd om bij te dragen aan de heropleving van de Franse nucleaire sector.”

Laurent Bataille, EVP van Schneider Electric in Frankrijk, voegde hieraan toe: “Met ons ontwerp en productie stevig geworteld in Frankrijk, is Schneider Electric trots op de voortzetting van de samenwerking met de Franse nucleaire industrie en op onze bijdrage aan een veerkrachtigere en duurzamere energiemix.”

Met de hernieuwde focus op nucleaire energie in Frankrijk, zetten zowel Worldgrid als Schneider Electric zich in voor het werven van nieuw talent voor de bouw van deze controlesystemen. Worldgrid heeft als doel om in 2023 150 medewerkers te rekruteren, waarvan de helft zal werken binnen de nucleaire sector. Schneider Electric is eveneens op zoek naar versterking, met diverse openstaande vacatures voor hun teams.

Worldgrid en Eviden

Worldgrid, onderdeel van Eviden, leidt wereldwijd in energie-transformaties met expertise in nutssectoren en nucleaire controlesystemen. Ze hebben een rijke geschiedenis van samenwerking met EDF en hebben reeds 132 systemen geïnstalleerd op 19 locaties in Frankrijk.

Eviden focust zich op digitale transformatie, met specialisaties in cloud, big data en digitale beveiliging. Als een vooraanstaande speler op internationaal vlak, met aanwezigheid in 53 landen, strekt hun expertise zich uit over diverse sectoren. Eviden is onderdeel van de Atos Groep.

Schneider Electric

Schneider Electric is een wereldwijd bedrijf gespecialiseerd in energiebeheer en automatisering. Onder het motto ‘Life Is On’ focust het bedrijf zich op het optimaal en duurzaam benutten van energie. Schneider zet geavanceerde technologieën in voor digitale transformaties in sectoren zoals datacenters en infrastructuur, over diverse domeinen. Ze zijn een voorstander van open standaarden en hechten waarde aan samenwerkingen die gebaseerd zijn op betekenis, inclusiviteit en empowerment. Schneider Electric integreert energietechnologie, automatisering, software en services tot oplossingen voor effectief energiebeheer, als voorloper in de sector.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Procesindustrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.