De rol van de CISO steeds invloedrijker

CISO Chief Information Security Officer

In het licht van de groeiende digitale risico’s in het bedrijfslandschap is de functie van CISO (Chief Information Security Officer) steeds essentiëler. Deze bevinding is ontleend aan de Global CISO Survey, een onderzoek onder 262 CISO’s uit Europa, de VS en Australië, uitgevoerd door Heidrick & Struggles, een executive search- en leiderschapsconsultancyfirma. Naarmate de rol belangrijker wordt, nemen ook de verantwoordelijkheden en de stress toe. Daardoor wordt de CISO tegenwoordig aanzienlijk hoger wordt beloond dan voorheen.

Met de groeiende verantwoordelijkheden meldt een verbluffende 70% van de CISO’s stress als een belangrijk risico in hun functie; 54% is zelfs bang voor burn-out. Andere zorgen omvatten mogelijk verlies van hun positie door cyberaanvallen (29%), twijfel aan hun expertise vanwege snelle technologische vooruitgang (24%) en onderbetaling (19%). “Digitale bedrijfsrisico’s nemen dagelijks toe, wat leidt tot een grotere vraag naar de top CISO, die vaak worden weggekaapt”, aldus Camilla Reventlow, partner bij de Technology & Services praktijk van Heidrick & Struggles Benelux. “Dit is niet verrassend, aangezien zij een unieke combinatie van vaardigheden en ervaring hebben. De risico’s zijn echter stressvol. Dit alles leidt tot een vrij hoge turnover onder CISO’s.”

Verhoogde compensatie

Mogelijk als gevolg van de toegenomen verantwoordelijkheden en het gevoel onderbetaald te zijn, verwacht 5% van de Europese CISO een compensatieverhoging van 10% of meer. Verder verwacht 10% van de respondenten een salarisstijging van 6 tot 10%, en 41% verwacht een loonsverhoging tot 5%. Het gemiddelde jaarsalaris inclusief de jaarlijkse bonus van een Europese Chief Information Security Officer is nu 396.000 euro. In de VS verdient een CISO gemiddeld 759.000 dollar, wat aanzienlijk meer is. Reventlow voegt eraan toe: “In het algemeen betaalt de Amerikaanse techsector beter dan de Europese, deels omdat de functie van de CISO hier, vooral in bepaalde sectoren, minder ontwikkeld is. Gezien het feit dat cyberaanvallen desastreuze financiële gevolgen kunnen hebben, van verlies van middelen tot herstel- en reputatieschade, maken deze groeiende financiële risico’s samen met een gebrek aan de doorgewinterde CISO hun wereldwijde loonsverhoging begrijpelijk.”

Uitdagingen van CISO

Groeiende cyberdreigingen kunnen ook bijdragen aan de hogere beloning. Respondenten verwachten in de komende vijf jaar met name problemen rondom AI en machine learning (46%) en geopolitieke kwesties (33%). Binnen de organisatie ziet de CISO ook uitdagingen, zoals beperkte groeimogelijkheden (57%), onvoldoende steun van de raad van bestuur (18%) en onvoldoende financiële middelen om het juiste beveiligingsprogramma op te zetten (41%). Reventlow vervolgt: “Cybercriminelen worden niet alleen steeds slimmer, ze kunnen ook op meer plaatsen en momenten toeslaan. Denk hierbij aan cloud computing, Internet of Things-aanvallen via leveranciers en de dreiging die de hype rond AI met zich meebrengt. Met deze ontwikkelingen zou cybersecurity hoger op de strategische agenda moeten staan.”

Het is duidelijk dat de rol van de CISO steeds prominenter wordt in het hedendaagse bedrijfsleven. Ondanks de uitdagingen en risico’s die gepaard gaan met deze functie, wordt de inzet van CISO’s erkend en beloond met steeds lucratievere salarispakketten. Deze trend weerspiegelt de erkenning van de essentiële rol die CISO’s spelen in het beschermen van bedrijven tegen steeds complexere en potentieel verwoestende cyberdreigingen. Terwijl de wereld steeds meer afhankelijk wordt van digitale technologie, zal de CISO ongetwijfeld een sleutelpositie blijven innemen in de bedrijfsstructuur.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.


Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie