Bosch Rexroth wint Hermes Award 2023

Hermes Award

De Smart Flex Effector compensatiemodule geeft industriële robots de unieke combinatie van sensorsysteem en kinematica een tastzin die vergelijkbaar is met de menselijke hand. Hierdoor kunnen processen worden geautomatiseerd die voorheen vrijwel onmogelijk waren of alleen handmatig konden worden uitgevoerd. De innovatie werd op Hannover Messe geëerd met de Hermes Award 2023, de meest prestigieuze internationale industrieprijs. De Smart Flex Effector vergroot de toepassingsmogelijkheden van robots, omdat hij toleranties in realtime gevoelig compenseert. Gebruikers kunnen hiermee verbindingsprocessen, ingewikkelde assemblagebewegingen of moeilijke handlingtaken automatiseren. De compensatiemodule kan ook achteraf worden ingebouwd in reeds geïnstalleerde robottoepassingen.

“Bosch Rexroth geeft vorm aan de toekomst van automatisering door hardware en software intelligent met elkaar te verbinden”, benadrukt Thomas Donato, lid van de raad van bestuur verantwoordelijk voor de divisie Factory Automation bij Bosch Rexroth. “Door de interactie van sensortechnologie en software kunnen industriële robots werknemers ontlasten van puur repetitief of inspannend werk.”

Tot nu toe voerden robots grijp- en assemblagetaken alleen hoogwaardig uit als de werkstukken altijd precies op de geprogrammeerde positie in de ruimte liggen. Zelfs de kleinste positieafwijkingen leiden tot fouten omdat de gebruikelijke starre programmering niet in staat is om flexibel aan te voelen en te reageren.

De Smart Flex Effector is ontworpen voor gebruik met industriële robots zoals gelede robots of Cartesische lineaire systemen en is gebaseerd op kinematica met zes vrijheidsgraden. Sensoren registreren de exacte positie van de te grijpen werkstukken en melden de werkelijke positie in real time aan de besturing, die de bewegingsvolgorde van de grijper aanpast aan de respectieve positie. Hierdoor kan de Smart Flex Effector automatisch toleranties compenseren tijdens het uitnemen en positioneren. Dit vermindert de programmeerinspanning, vooral bij de behandeling van verschillende werkstukken. Bovendien kunnen medewerkers zonder programmeerkennis de robots ook handmatig inleren door de grijper gewoon met de hand in de juiste positie te brengen. De Smart Flex Effector werd ontwikkeld in samenwerking tussen Bosch Rexroth en Bosch Research en is dus nu de heuse winnaar van de Hermes Award 2023.

De compensatiemodule is zo gevoelig dat hij ook werkstukken van kwetsbaar materiaal zoals glas veilig verwerkt. Omdat elke beweging wordt geregistreerd en gedocumenteerd als een gegevensrecord, verbetert de Smart Flex Effector de procesbewaking en verhoogt hij de kwaliteit. Uit de gegevens kan het besturingssysteem of hogerliggende systemen onmiddellijk storende afwijkingen detecteren. Deze worden onmiddellijk gecorrigeerd of gemeld aan het bedienend personeel. Dit voorkomt fouten en onnodige kosten door afkeur of herbewerking.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.