Mooie vinding: autosensoren voor cognitieve achteruitgang bij oudere bestuurders

Tunnels veilig auto Autosensoren

Het is een feit dat de bevolking vergrijst, en met deze demografische verschuiving komt de toenemende zorg voor oudere bestuurders op de weg. Nieuwe autosensoren spelen hierin een belangrijke rol. Onderzoekers hebben technologie ontwikkeld die vroege tekenen van cognitieve achteruitgang, zoals alzheimer, bij automobilisten kan opmerken. Dit is erg belangrijk om de veiligheid op de weg te garanderen, vooral voordat bestuurders gevaarlijk rijgedrag vertonen.

Rol van autosensoren in het verhogen van de verkeersveiligheid

Oudere bestuurders zijn niet vaker in ongelukken dan jongeren. Wel tonen betrokken ouderen soms tekenen van cognitieve achteruitgang. Het aantal oudere bestuurders stijgt. Het is belangrijk om methoden te ontwikkelen. Deze methoden moeten hen en anderen in het verkeer beschermen. Ingenieurs en neuropsychologen hebben autosensoren ontwikkeld die waarschuwingen kunnen geven bij rijgedrag dat wijst op cognitieve achteruitgang.

Hoe werken deze autosensoren?

Het systeem ontwikkeld door de Florida Atlantic University bestaat uit twee geavanceerde sensors. De eerste sensor analyseert de data van een op de bestuurder gerichte camera en een voorruitcamera die het verkeer filmt. De tweede sensor meet en registreert het rem-, acceleratie- en bochtengedrag van de bestuurder. Deze autosensoren reageren op afwijkend rijgedrag, zoals te hard rijden, trage reacties of het negeren van verkeerstekens en voetgangers.

Een van de camera’s is in de linkerhoek van de voorruit geplaatst en is gericht op het gezicht van de bestuurder. Daarmee wordt het rijgedrag geanalyseerd. Dit terwijl de andere autosensor onder de achteruitkijkspiegel is gemonteerd om het verkeer te observeren. Deze setup, samen met ingebouwde AI, stelt het systeem in staat om data in realtime te analyseren en te vergelijken.

Vroegtijdige waarschuwing en familiebewustzijn

Deze vroege waarschuwingen kunnen met familieleden gedeeld worden, zodat zij kunnen beoordelen of het nog verstandig is dat hun oudere familielid rijdt. Het onderzoek wijst uit dat overleden oudere automobilisten bij ongelukken vaak onbewuste vroege Alzheimer-signalen hadden. Deze bevindingen onderstrepen het gebruik van autosensoren om levens te redden door vroege detectie en interventie.

Hoewel het nog niet bekend is wanneer deze autosensoren op de markt komen, is de verwachting dat ze in de toekomst een standaard onderdeel worden van voertuigveiligheidssystemen. Dit zou niet alleen helpen bij het tijdig detecteren van alzheimer en andere cognitieve aandoeningen. Maar ook bij het ondersteunen van een veiligere verkeersomgeving voor iedereen.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie