Dit zijn 4 geavanceerde technologieën die we nu zien in autolak industrie

Wereldwijde robotdichtheid vijfjarenplan Robots auto industrie Autolak Verwachtingen

Door de huidige geavanceerde technologieën die we zien binnen iedere industrie, komen er nieuwe ontwikkelingen die het werk en de resultaten verbeteren. Ook binnen de autolak industrie zien we dit terug. In de afgelopen 10 jaar zijn er binnen deze industrie veel verschillende technieken bijgekomen om de resultaten te verbeteren. De autolak industrie is voortdurend in beweging, gedreven door de steeds grotere vraag. In dit artikel bespreken we vier geavanceerde technologieën die de autolak industrie transformeren. 

Nanotechnologie in autolak

Tegenwoordig speelt de nanotechnologie een steeds belangrijkere rol binnen de autolak industrie. Deze technologie gebruikt deeltjes op nanoschaal om verbeterende eigenschappen aan autolak toe te voegen. Een van de grootste voordelen van nanotechnologie is dat het beter bestendig is tegen krassen en het weer. Nanoschaaldeeltjes kunnen helpen om een stevigere en duurzamere laag te creëren die beter bestand is tegen slijtage en krassen. De nanotechnologie draagt ook bij aan het zelfherstellende vermogen van autolak. Dit betekent dat kleine krassen en beschadigingen vanzelf kunnen verdwijnen, waardoor de levensduur van de lak wordt verbeterd en langer mee kan gaan. 

UV-geharde coatings

De UV-geharde coatings zijn een andere baanbrekende ontwikkeling binnen deze industrie. Deze coatings worden uitgehard door dat ze worden blootgesteld aan UV licht. Deze coatings kunnen sneller worden uitgehard. Dit is ideaal voor de medewerkers die deze lak aan de auto toevoegen omdat het minder werk en energie kost. UV-geharde coatings zijn daarnaast ook  een stuk milieuvriendelijker omdat ze minder vluchtige organische stoffen (VOS) bevatten. Deze technologie zorgt dus voor een duurzame, harde en glanzende afwerking die ook nog eens bestand is tegen chemische stoffen en weersinvloeden.

Slimme coatings

Slimme coatings vertegenwoordigen een van de meest futuristische innovaties in de autolak industrie. Deze coatings kunnen hun eigenschappen aanpassen op basis van externe stimuli, zoals temperatuur, licht of vochtigheid. Een van deze types lak is thermochrome lak. Deze kan van kleur veranderen bij verschillende temperaturen. Deze thermochrome lak is een leuke keuze voor mensen die van een speels effect houden. In plaats van de auto te pimpen met spuitbussen, kunnen auto’s een andere kleur aannemen op elk moment van de dag.  

Watergedragen laksystemen

Veel autolak types bevatten vaak oplosmiddelen die schadelijk zijn voor het milieu. Watergedragen laksystemen is hiervoor een milieuvriendelijk alternatief. Deze laksystemen hebben water als hoofdbestanddeel in plaats van schadelijke oplosmiddelen. Dit resulteert in een significant lagere uitstoot van VOS. Naast de milieuvriendelijke voordelen, bieden watergedragen laksystemen ook een goed resultaat. Ze zorgen voor een goede dekking, duurzaamheid en een hoge mate van glans. Bovendien zijn deze systemen compatibel met een breed scala aan substraten, waardoor ze veelzijdig inzetbaar zijn in de autolak industrie.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie