All Together Now – synchroon dansende robots

28

In het begin is het niet helemaal duidelijk waar je naar kijkt. De gele robots staan zo dicht op elkaar dat ze bijna op elkaar gestapelde ligstoelen lijken. Dan, op het ritme van de muziek, schieten hun armen uit in een vloeiende reeks patronen, waardoor het lijkt alsof één enkele, veelarmige robot voor de camera paradeert. Tenslotte gaan de zeven synchroon dansende robots uit elkaar, synchroniseren hun passen en lijken ze elkaars danspasjes na te doen.

De passen zijn zo perfect getimed en de bewegingen zo vloeiend en harmonieus, dat je zou kunnen denken dat de robots echt luisteren en reageren op de muziek. Maar dat doen ze niet; de synchroon dansende robots luisteren naar hun gesynchroniseerde innerlijke klokken. Ondanks hun sensoren weten de robots niet eens dat er muziek wordt gespeeld. En hun vermogen om door de ruimte te bewegen zonder op elkaars tenen te trappen is het resultaat van nauwgezette positionering en programmering, en niet van Spot’s obstakelvermijdingsfunctie.

Het eindresultaat is naadloos, gestroomlijnd en zelfs een beetje opzienbarend. Maar achter het gordijn gaan uren choreografie en technische inspanning schuil – die allemaal samenkomen in een voorstelling van 77 seconden.

“Er waren veel uitdagingen om de visie van onze choreograaf, die gewend is om te gaan met menselijke dansers, in onze software te krijgen,” merkt Eric Whitman op, een robotprogrammeur van Boston Dynamics die een hoofdrol had in de video “Spot’s On It”. “Alles moest van tevoren worden uitgewerkt en nauwkeurig worden gescript. Robots hebben het voordeel boven mensen dat ze zeer herhaalbaar zijn: Als je het eenmaal goed doet, blijft het goed. Maar ze hebben het nadeel dat je ze elk klein detail moet vertellen. Ze improviseren helemaal niet.”

Lees ook:

close

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

 

Leveranciers Robotica