AI drijft vooruitgang in robotisering en automatisering

Voordelen van efficiënte industriële automatisering Robotisering en Automatisering

Met de voortdurende ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie (AI) die wereldwijde aandacht trekken, bevindt de adoptie van generatieve AI voor bedrijven zich nog in de beginfase. Digitale transformatie is een continu proces, en de trends van 2023 zullen de samenleving blijven vormgeven. Maar hoe zullen deze trends robotisering en automatisering beïnvloeden, en wat kan de productie-industrie verwachten?

Een aantal voorspellingen:

Ontwikkelingssnelheid robotisering en automatisering afhankelijk van AI

AI zal de ontwikkelingssnelheid van robotisering en automatisering bepalen. Kunstmatige intelligentie transformeert de softwareontwikkeling, waardoor deze goedkoper, sneller en effectiever wordt. Software is een essentieel onderdeel van automatisering, en met AI kunnen softwareontwikkelaars meer op maat gemaakte en geoptimaliseerde oplossingen creëren.

De integratie van AI is als het vervangen van een schop door twee paarden en een ploeg. Desondanks blijft expertise in automatisering een schaars en waardevol goed in het proces waarin AI de productie ingrijpend verandert.

Kantoor- en productie-omgeving

Het is opmerkelijk dat AI het leven van kantoormedewerkers verandert voordat het de werkpraktijken in fabrieken beïnvloedt. Ik kijk uit naar de voordelen van robotisering en automatisering voor meer fabrikanten in 2024. De technologie is er al; veel partners ontwikkelen toepassingen met AI waardoor robots complexere en diversere functies kunnen uitvoeren.

AI stelt robots in staat tot mensachtige waarneming, omgaan met variatie, onderdelen nauwkeurig verplaatsen, zich aanpassen aan veranderende omgevingen en leren van hun eigen ervaring. Deze capaciteit zal leiden tot ongekende flexibiliteit, kwaliteit en betrouwbaarheid in de productie.

Ontwikkelingen in roboticasoftware zullen meer delen en hergebruik mogelijk maken. Roboticasoftware is de digitale connectiviteit die gebruikers verbindt met hun mechanische tegenhangers. Ontwikkelingen in software maken een nieuwe dimensie van samenwerking mogelijk.

In 2024 zal de ontwikkeling in robotisering en automatisering leiden tot nieuwe niveaus van delen en herbruikbaarheid. Stel je voor dat we bestaande softwarecomponenten, interfaces en algoritmen kunnen gebruiken in meerdere toepassingen, in plaats van het wiel opnieuw uit te vinden.

IT, OT en de cloud

Bedrijven voegen IT en OT samen met behulp van data om operaties te verbeteren. De toekomst van productie is nauw verbonden met de integratie van informatie- en operationele technologie (IT en OT), aangezien data innovatie en efficiëntie zullen ondersteunen. Onderzoek toont aan dat de productiesector vooroploopt in de adoptie van cloudgebaseerde software services.

Veel mensen zien de cloud nog steeds alleen als een dataverzamelaar en back-upfunctie. Maar het werkelijke potentieel ligt niet in het opslaan van data of het koppelen van machines, maar in het verbinden van mensen en machines, waardoor fabrikanten complexe processen kunnen vereenvoudigen en slimmere beslissingen kunnen nemen.

De voordelen zijn aanzienlijk. Met toegang op afstand tot productiegegevens kunnen snel problemen worden opgelost en kan continue automatiseringsverbetering worden gerealiseerd. Betrouwbare cloudbtechnologieën bieden de nieuwste beveiliging en state-of-the-art diensten. Industriële Internet of Things (IIOT)-bedrijven benadrukken deze vooruitgang, met beloftes van verbeterde efficiëntie en verminderde downtime door visualisatie van de algehele apparatuureffectiviteit (OEE) en predictief onderhoud.

Robotisering automatisering in de logistiek

Logistiek wordt een focusgebied voor robotica. Analyses voorspellen een aanzienlijke groei in robotleveringen binnen deze sector, met een geschatte samengestelde jaarlijkse groeivoet (CAGR) van 46% voor 2023-2027.

Net als in de productiesector kampen veel logistieke bedrijven met ernstige arbeidstekorten. Meer magazijnen en distributiecentra zullen volgend jaar automatisering inzetten om diensten sneller en met grotere nauwkeurigheid te leveren.

Het slim gebruik van data staat centraal bij het upgraden van logistieke bedrijven over de gehele waardeketen, van binnenkomende pakketten tot uitgaande logistiek. De ontwikkelingssnelheid in robotica blijft indrukwekkend, en ik kijk uit naar weer een spannend jaar van vooruitgang.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Erik de Jong (Advercom)

Erik bevindt zich al ruim 18 jaar in de uitgeefwereld, was betrokken bij onder meer het industriële automatiseringsvakblad Automatie|PMA en het vakblad Vision+Robotics. Samen met Yuk Chi Kan heeft hij in 2020 het online nieuwsplatform IndustrieVandaag opgezet.
Lees meer van: Erik de Jong (Advercom)