Actuator CTA weerstaat 8.000 Newton

Actuator CTA

Er zijn specifieke toepassingen in de industrie waarbij een actuator wordt blootgesteld aan aanzienlijke krachten, of waarbij een volledig metalen veiligheidsschakelaar vereist is vanwege de robuustheid of esthetiek. Voor dergelijke omstandigheden is een alternatieve versie van de reeds bestaande CTA veiligheidsschakelaar ontwikkeld, die in staat is om krachten tot 8.000 Newton, equivalent aan 800 kilogram, te weerstaan.

Conform de internationale norm ISO 14119, die testmethoden en limietwaarden specificeert voor fabrikanten van vergrendelbare veiligheidsschakelaars, wordt de absolute Fmax-waarde bepaald na uitgebreide testen. Daarna wordt de Fzh-waarde berekend met een eenvoudige formule: Fzh = Fmax / 1,3. Dit betekent dat de norm vereist dat een vergrendelbare veiligheidsschakelaar in een vergrendelde toestand nooit meer dan 75% van de Fmax wordt belast. Deze ISO 14119-norm is gekoppeld aan de ISO 13849-1&2-normen en is een voorwaarde voor het behalen van een PL-niveau.

Een bijzondere functie is verborgen in de actuator. Als de Fmax wordt overschreden, stopt de transponder onmiddellijk met functioneren, waardoor de machine tot stilstand komt. De actuator moet dan worden vervangen. Als er echter met nog veel meer kracht aan de deur wordt getrokken, bijvoorbeeld door timingproblemen bij automatisch bediende deuren, breekt de actuator op een specifieke, vooraf bepaalde positie, zonder de schakelaar te beschadigen. De CTA kan worden geleverd met twee soorten vergrendeling: Power-to-unlock, die verplicht is bij gevaarlijke naloop, en power-to-lock, die wordt gebruikt wanneer de machine heel snel tot stilstand komt.

Ter bevordering van de uniformiteit is er ook een versie van de schakelaar zonder geïntegreerde vergrendeling, bedoeld voor machines waarbij sommige deuren geen vergrendeling nodig hebben. De schakelaar kan één enkele unieke actuator (High Code) of alle actuators (Low Code) herkennen. Het is zelfs mogelijk om een set actuators (High Code) te herkennen, bijvoorbeeld als een deur in twee verschillende posities moet worden vergrendeld. Een schakelaar die voldoet aan de High Code voldoet aan de hoogste eisen van de anti-manipulatienorm ISO 14119.

De interface van de schakelaar heeft een upgrade gekregen en heeft nu de aanduiding BP voor individuele aansluitingen en BR voor seriële aansluitingen tot 20 schakelaars. Deze vernieuwde interface heeft twee OSSD veiligheidsuitgangen met testpulsen van slechts 300 µs. Daarnaast is er een extra aansluiting voor communicatie, aangeduid als OD/C, beschikbaar op één pin in de connector. Deze aansluiting is adaptief; hij herkent of hij is aangesloten op een eenvoudige besturingsingang (voor het herkennen van de deurstand) of dat hij is aangesloten op een intelligente evaluatiemodule.

Deze intelligente evaluatiemodule fungeert als een gateway tussen de schakelaars en de IO-Link. Momenteel kunnen schakelaars uit vier verschillende productlijnen worden aangesloten, maar in de toekomst zullen er steeds meer productseries uitgerust worden met deze nieuwe technologie. De schakelaar kan op de traditionele manier worden aangesloten met de OSSD-uitgangen naar de veiligheidsbesturing. Er is echter ook een mogelijkheid om via slechts één pin een koppeling via IO-Link te maken. Hiervoor dient een gateway te worden gebruikt, waarbij één gateway tot 20 schakelaars in een seriële keten kan bedienen. Wanneer deze koppeling aanwezig is, ‘ontwaakt’ de schakelaar en communiceert hij ongeveer twintig verschillende statusmeldingen.

De informatieoverdracht is tweerichtingsverkeer. Een IO-Link master kan een reeks procesgegevens uit elke schakelaar lezen, zoals temperatuur, spanning, coderingen, aantal schakelingen, en nog veel meer. Deze data kan op aanvraag uitvoerig worden uitgelegd. Door de koppeling via IO-Link en de vele statusmeldingen, kan de schakelaar participeren in een Industry 4.0 omgeving, waar algoritmen kunnen voorspellen of er pogingen tot manipulatie zijn, of dat er onderhoud nodig is. Deze voorspellende functie helpt onbedoelde machinestops en mogelijke verwondingen te voorkomen.

De schakelaar biedt verschillende aansluitmogelijkheden: één M23-connector, twee M12-connectoren of één M12-connector. Het mag duidelijk zijn dat de grootste flexibiliteit wordt bereikt met de meeste pinnen. Bovendien kan er een knop voor vluchtontgrendeling aan de achterzijde van de CTA worden besteld, die op een later moment kan worden gemonteerd.

Ter illustratie van de capaciteiten van de verschillende modellen: de CTP kan een Fmax van 3.900 N verwerken, wat resulteert in een Fzh van 3.000, terwijl de CTA een Fmax van 8.000 N aankan, wat een Fzh van 6.150 oplevert. In een serieopstelling kunnen maximaal 20 schakelaars worden aangesloten.

Meer informatie bij Euchner

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.