ABB brengt nieuwe industriele cobot

Industriele cobot

De nieuwe industriele cobot Swifti CRB 1300 combineert snelheid en nauwkeurigheid met een laadvermogen tot 11 kg en is bedoeld voor een breed scala aan toepassingen.

De Swifti CRB 1300 industriele cobot overbrugt volgens ABB de kloof tussen industriële en collaboratieve robots. De cobot combineert snelheid en nauwkeurigheid met een uitgebreid laadvermogen tot 11 kg. Hij kan worden gebruikt in een breed scala aan productie- en productverwerkingstoepassingen, variërend van machinebelading en palletiseren tot pick-and-place en assemblage.

De nieuwe industriele cobot heeft verschillende functies die de productie-efficiëntie tot wel 44% kunnen verbeteren in vergelijking met andere cobots in zijn klasse. In een typische palletiseertoepassing kan Swifti dankzij zijn snelheid en prestaties tot dertien dozen per minuut verwerken, in vergelijking met negen dozen die mogelijk zijn met andere cobots in zijn klasse.

Eigenschappen industriele cobot

De nieuwe industriele cobot wordt aangestuurd door ABB’s OmniCore C30- en C90XT-controller, waarmee hij tot vijf keer nauwkeuriger is dan welke cobot dan ook in zijn klasse. De Swifti CRB 1300 heeft een topsnelheid van 6,2 m/s, een laadvermogen van 7 kg tot 11 kg en een reikwijdte van 0.90 m tot 1.40 m. Hiermee kan de cobot een reeks taken met een hoger laadvermogen uitvoeren, waaronder schroeven, monteren, pick & place en palletiseren. Met bescherming tegen stof en vocht (tot IP67) kan hij ook worden gebruikt in veeleisende omgevingen, waardoor hij ideaal is voor machinebeladingstoepassingen.

De Swifti CRB 1300 geeft prioriteit aan de veiligheid van de operator, met een veiligheidslaserscanner die is geïntegreerd met ABB’s SafeMove-veiligheidssoftware voor samenwerking. Als de scanner een werknemer binnen het werkgebied van Swifti detecteert, zal de SafeMove-software de robot automatisch vertragen of volledig stoppen. Terwijl de werknemer weggaat, wordt de beweging hersteld en keert de industriele cobot pas terug naar volle snelheid voor volledige productiviteit als het werkgebied volledig vrij is.

Als verdere beschermingsmaatregel heeft de cobot een ingebouwd interactiestatuslampje dat een visuele indicatie geeft van de status van de industriele cobot wanneer een medewerker zich binnen het werkgebied bevindt. Het integreren van de scanner en software is eenvoudig met de software-add-ins van SafeMove. Hiermee kunnen werknemers snel een veilige werkzone en andere veiligheidsfuncties instellen met behulp van hun draagbare FlexPendant-bedieningseenheid.

Programmering

Dezelfde eenvoud geldt voor het programmeren van de Swifti CRB 1300. Gebruikers kunnen de cobot instellen door hem fysiek door een proces te leiden (lead-through-programmering) of door ABB’s nieuwe Wizard Easy Programming-software. Op basis van eenvoudige grafische blokken maakt Wizard Easy Programming programmeren toegankelijk voor niet-specialisten in robotica.

De industriele cobot maakt deel uit van een breder cobotportfolio met ladingen van 0,5 kg tot 11 kg. Dat omvat ook de YuMi enkel- en tweearmige robots, de GoFa CRB 15000 en de Swifti CRB 1100 industriele cobot voor ladingen tot 4 kg.

Bron: Robot Magazine

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie