70% technische organisaties vinden dat er te weinig vrouwen in techniek werken

Technische organisaties

Drie op de vijf technici en zeven op de tien HR-beslissers bij technische organisaties zijn van mening dat er onvoldoende vrouwen in de techniek werken. Dit blijkt uit de TechBarometer 2022 van technisch opleider ROVC, een onderzoek onder ruim 1.000 HR-beslissers in de technische branche, 2.500 technici en 1.000 potentiële zij-instromers. Desondanks investeert nog niet de helft (44%) van de technische organisaties in het aantrekken van meer vrouwen.

Technische organisaties minder aantrekkelijk voor vrouwen

Technici schrijven het tekort aan vrouwen in de technieksector vooral toe aan het slechte imago van de branche (59%). Volgens HR-beslissers ligt het vooral aan het feit dat vrouwen in hun jeugd minder in aanraking komen met techniek (30%). Ondanks het geringe aantal vrouwen die werkzaam zijn bij technische organisaties, vindt de meerderheid van de HR-beslissers (71%) en technici (64%) dat de branche net zo geschikt is voor vrouwen als voor mannen.

John Huizing, directeur bij ROVC: “Vrouwen zijn een belangrijke groep binnen de potentiële zij-instromers. Uit de TechBarometer blijkt echter dat er nog wel wat voor nodig is om daadwerkelijk meer vrouwen te motiveren om bij technische organisaties te gaan werken. Gesprekken met vrouwelijke omscholers laten zien dat vrouwen de techniek echt als mannenwereld beschouwen en daar moet je als vrouw maar net tussen willen zitten. Daarmee is de ondervertegenwoordiging van vrouwen mogelijk een vicieuze cirkel.”

Vrouwen aan het woord

Volgens vier op de tien technici (38%) en HR-beslissers (42%) is de branche een stuk minder aantrekkelijk voor vrouwen dan voor mannen. Toch staan vrouwen zelf helemaal niet negatief tegenover de technische branche. De helft van de vrouwelijke potentiële zij-instromers staat zelfs positief tegenover het technisch vakgebied. Bij mannelijke zij-instromers naar technische organisaties is dit percentage hoger (62%).

Maar als het er echt op aankomt, lijken vrouwen een baan in de techniek toch liever aan hen voorbij te laten gaan. Zo vinden vrouwelijke potentiële zij-instromers vaker dan mannelijke instromers dat een baan bij technische organisaties niet bij hen past (61% versus 46%) én dat het werk lichamelijk te zwaar is (36% versus 28%). Vrouwen overwegen omscholing naar de techniek dan ook een stuk minder serieus dan mannen (14% versus 25%).

Huizing: “Het is noodzakelijk om kritisch te kijken naar hoe vrouwvriendelijk de technische branche is om het werken in de techniek daadwerkelijk aantrekkelijk te maken voor deze groep. Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door meer vrouwelijke rolmodellen het onderwijs in te sturen om meisjes te vertellen over het vakgebied vanuit een vrouwelijk perspectief. Daarnaast kun je ook denken aan aanpassingen in de werkomgeving, zoals de mogelijkheid voor flexibele werktijden of parttime werken.”

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie