32% technische bedrijven ergert zich aan vakonbekwame sollicitanten 

Sollicitanten

In de techniek blijft het vinden van geschikte sollicitanten een aanhoudend vraagstuk. Opmerkelijk is dat, ondanks de dringende behoefte aan technisch bekwaam personeel, veel bedrijven in de sector terughoudend zijn bij het overwegen van sollicitanten uit andere vakgebieden.

Recente bevindingen uit de zevende editie van de TechBarometer, een studie uitgevoerd door de technische opleider ROVC, benadrukken deze kwestie. Uit het onderzoek, dat betrokkenheid had van meer dan 1.000 HR-beslissers, 2.700 technici en 1.000 potentiële zij-instromers, blijkt dat ongeveer een derde (32%) van de technische bedrijven negatief gestemd is over sollicitanten zonder de benodigde technische kwalificaties. Bovendien ervaart ruim een kwart (27%) dat het trainen van dergelijke sollicitanten meer middelen vereist dan het op termijn kan genereren.

Onbenut potentieel sollicitanten: zij-instromers

Ondanks deze terughoudendheid blijft het feit dat er een groeiend tekort is aan technisch personeel. Het aantal vacatures in technische bedrijven is in 2023 met maar liefst 45% toegenomen. De verwachtingen voor de nabije toekomst zijn eveneens somber, met 79% van de HR-beslissers die geloven dat het tekort aan technisch talent de komende vijf jaar zal aanhouden.

Echter, er is een straaltje hoop. Maar liefst 57% van de technische bedrijven erkent dat sollicitanten die vanuit andere sectoren komen, een integraal onderdeel kunnen vormen van de oplossing om het technische tekort te verminderen. Het ontbreekt echter vaak aan daadwerkelijke investering en initiatief.

Nieuwe benadering

John Huizing, directeur van ROVC, benadrukt het onbenutte potentieel van deze sollicitanten. Hij stelt dat vele technische bedrijven vast blijven houden aan rigide eisen voor hun personeel, terwijl er alternatieven zijn zoals begeleid leren op de werkplek. Hierbij helpt een ervaren technicus de nieuwe medewerker, begeleidt hem of haar in alle facetten van leren op de werkplek, variërend van instructies tot reflectiesessies.

Het kan inderdaad een voorlopige investering vergen, maar de voordelen zijn duidelijk: aanvankelijk een functioneel inzetbare werknemer die routineklussen kan uitvoeren en na de inwerkperiode een duurzaam inzetbare medewerker die essentieel is voor het bedrijf.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie