Zeeland Refinery zal extra snel verduurzamen

Zeeland Refinery

Zeeland Refinery, een prominente raffinaderij in het chemiecluster Zeeland, heeft de ambitie om op een versnelde manier te verduurzamen. Dit bedrijf, gevestigd in Nieuwdorp, zet zich vastberaden in om een duidelijke voetafdruk op het gebied van duurzaamheid achter te laten in de energiewereld.

Grootschalige vermindering CO2-uitstoot bij Zeeland Refinery

Volgens de meest recente intentieovereenkomst wil de raffinaderij tegen 2030 haar totale CO2-uitstoot met maar liefst 1 megaton verminderen. Dit komt overeen met een aanzienlijke afname van 62% in vergelijking met het niveau van 2022. Dit soort inspanningen zet het bedrijf in de voorhoede van milieubewuste ondernemingen, niet alleen op nationaal niveau, maar ook op internationaal vlak.

Om deze indrukwekkende doelstelling te realiseren, legt Zeeland Refinery de focus op het verbeteren van haar productieprocessen om het energieverbruik te minimaliseren. Een van de voorgestelde methoden is de integratie van schonere groene waterstof in hun productieproces.

Innovatie met groene waterstof

Zeeland Refinery heeft plannen om een elektrolyser in te zetten die volledig wordt aangedreven door groene elektriciteit. Dit zal niet alleen intern worden toegepast, maar zal ook ten goede komen aan andere industrieën en de transportsector. Hiermee hoopt de raffinaderij bij te dragen aan een breder scala aan groene initiatieven. Een stimulans van de Europese Unie in de vorm van een subsidie ondersteunt dit innovatieve project verder.

Naast de focus op CO2-reductie, hecht Zeeland Refinery ook veel waarde aan het verbeteren van de leefomgeving. Het bedrijf streeft naar het verminderen van de stikstofuitstoot en het waterverbruik met ten minste 10%, met mogelijke plannen om dit tot 50% te reduceren. Deze intenties geven duidelijk aan hoe toegewijd het bedrijf is aan het welzijn van zijn omgeving en gemeenschap.

Naar een duurzaam energieknooppunt

Zeeland Refinery heeft een duidelijke visie: het bedrijf wenst te transformeren tot een duurzaam energieknooppunt in Zeeland. Door het gebruik van groene elektriciteit uit bronnen zoals offshore windmolenparken en het produceren van hernieuwbare grondstoffen en groene waterstof, is het doel om een centraal punt van duurzame energieproductie te worden voor zowel interne processen als andere bedrijven in de regio.

Intentieverklaring Zeeland Refinery en Rijksoverheid

De recent ondertekende intentieverklaring markeert een belangrijke mijlpaal in de samenwerking tussen de overheid en de Zeeuwse raffinaderij. Beide partijen zullen gezamenlijk de beste maatregelen onderzoeken en implementeren om de gestelde reductiedoelstellingen te behalen. Na de evaluatie door een onafhankelijke externe adviescommissie, zullen zij deze afspraken vastleggen. Vervolgens komt er een bindende overeenkomst.

In deze samenwerking onderzoeken de overheid en Zeeland Refinery mogelijke knelpunten en zullen zij samenwerken om deze te overwinnen. Of het nu gaat om het uitbreiden van elektriciteitsnetwerken of het aanleggen van nieuwe pijpleidingen, samen zetten zij stappen om een groenere toekomst te realiseren.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Dossier - Uitgelicht

Linkedin5

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.