Waterstof en elektrificatie: luchthaven van de toekomst in NH

Investeren in Waterstof vliegveld waterstofeconomie Intentieverklaring Waterstofmarkt IECEx Oplossingen

Groningen Airport Eelde gaat zich in een nieuw samenwerkingsverband richten op de verduurzaming van de luchtvaart door middel van waterstof en elektrificatie. Het collectief genaamd NXT Airport wil een proeftuin zijn voor verschillende duurzame en innovatie thema’s zoals elektrisch vliegen, op afstand bestuurbare vrachtvliegtuigen en waterstoftoepassingen.

De luchthaven in het noorden van Nederland gaat samenwerken met verschillende partners zoals New Energy Coalition, Holthausen, vliegtuigbouwer Saab, PEN EM, KLM Flight Academy, Dronehub GAE en NHL Stenden Hogeschool. “Het is duidelijk dat de luchtvaart en luchthavens moet innoveren en verduurzamen”, zegt Meiltje de Groot, directeur Groningen Airport Eelde in een persbericht. “Wij gaan daar een actieve rol in spelen. Groningen Airport Eelde is een regionale en flexibele luchthaven, waardoor er ruimte is voor onderzoek en testen.”

Waterstof in Noord-Nederland

NXT Airport kan ook een belangrijke rol spelen in verschillende waterstofprojecten die worden opgezet in Noord-Nederland. Zo heeft Holthausen eerder de ambitie uitgesproken om groene waterstof te produceren uit regionale zonne- en windenergie die het kan leveren aan waterstoftankstations in de provincie.

Onbemande vliegtuigen

Het feit dat er voor Groningen Airport Eelde als enige luchthaven van Nederland een ontheffing geldt voor vliegen met drones, maakt het gebied ook geschikt om te testen met onbemande vliegtuigen. “We zijn op Groningen Airport Eelde gestart met een groot project op het gebied van op afstand bestuurde vrachtvliegtuigen onder leiding van Netherlands Aircraft Company”, vertelt Jan Terlouw, Country Manager van Saab in hetzelfde bericht. “Ook zijn we samen met de LVNL (Luchtverkeersleiding Nederland) bezig met op afstand bestuurde luchtverkeersleiding.”

Elektrische vliegtuigen

Verder hoopt de luchthaven een innovatiecentrum te worden voor elektrisch vliegen. Aangezien elektrische aandrijving als eerst realiseerbaar is voor kleinere toestellen op korte afstanden hoopt NXT Airport samen met de KLM Flight Academy te kijken naar toepassingen bij lesvluchten.

De Groot: “Met NXT Airport willen we als proeftuin fungeren, juist binnen de thema’s die goed bij onze regio en onze luchthaven passen. Hierbij willen we graag ook andere (regionale) partners uit het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en overheden uitnodigen om zich aan NXT Airport te verbinden om gezamenlijk stappen te zetten richting een duurzame luchtvaart.”

Bron: Groningen Airport Eelde

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Dossier - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.