VVD-Europarlementariër Caroline Nagtegaal wil meer vrouwen in de industrie

VVD-Europarlementariër Caroline Nagtegaal

Op dit moment is 12% van de medewerkers in de Europese industriesector vrouw. In Nederland is dit aandeel met 6% zelfs nog kleiner. Waar het aandeel werkzame vrouwen in andere sectoren meestal in de lift zit, valt op dat dit in de Nederlandse industrie juist daalt. Zo was in 1991 nog 11% van de medewerkers in de Nederlandse industrie vrouw. Volgens VVD-Europarlementariër Caroline Nagtegaal kan en moet dit beter.

De Europarlementariër zet zich actief in voor het aantrekkelijker maken van typische ‘mannenbanen’ voor vrouwen, met name in sectoren die voor Nederland van belang zijn. Zo zette ze afgelopen jaar vrouwen uit de transportsector in de spotlights met de videoserie ‘Ladies in Logistics’.

Nederland heeft de industrie hard nodig

Dit succes krijgt nu een vervolg met een nieuwe serie, genaamd ‘Ladies in Industry’. Hiervoor gaat Europarlementariër Nagtegaal in gesprek met zes topvrouwen uit de Nederlandse industriesector. Want Nederland heeft de industrie hard nodig voor dagelijkse producten als voedsel, medicijnen en apparatuur, maar ook voor de werkgelegenheid: de sector zorgt namelijk voor 1 miljoen banen. Desondanks heeft de industrie te maken met verscheidene uitdagingen, bijvoorbeeld op het gebied van regelgeving voor verduurzaming, hoge energiekosten, grote personeelstekorten en een verslechterend vestigingsklimaat. Hier ligt een gezamenlijke opgave voor zowel de politiek als de industriebedrijven.

Omdat diversiteit bijdraagt aan innovatieve oplossingen voor deze uitdagingen, is het belangrijk om vrouwen kennis te laten maken met de Nederlandse industrie. Het oppoetsen van het imago van de sector en het stimuleren van technisch onderwijs voor meisjes zijn concrete voorbeelden die hieraan kunnen bijdragen. Op deze manier maken we het werken in de industrie aantrekkelijker en kunnen we de kwaliteiten van vrouwen optimaal benutten in het toekomstbestendig maken van deze cruciale sector voor Nederland en Europa.

VVD-Europarlementariër in gesprek in TV reeks

Juist omdat de industrie zo hard nodig is en we het Nederlandse vestigingsklimaat willen versterken, moeten we vrouwen meer kennis laten maken met de industrie. Daarom komt vrijdag 8 maart, op Internationale Vrouwendag, de trailer online van de serie ‘Ladies in Industry’. Vanaf woensdag 13 maart verschijnt er zes weken lang elke week een aflevering waar de Europarlementariër in de Onderzeebootloods in Rotterdam in gesprek gaat met een topvrouw uit de Nederlandse industrie. Ze sprak hiervoor onder andere met Thecla Bodewes van Bodewes Shipyards, Karen de Lathouder van Eneco en Talay Guliz van Dow.

VVD-Europarlementariër Caroline Nagtegaal: ‘Als ik de dames tijdens de gesprekken vroeg waarom er volgens hen weinig vrouwen in de techniek werken, was het antwoord unaniem: ‘onbekend maakt onbemind’. Er mag daarom meer bekendheid worden gegeven aan de mogelijkheden van gave banen voor vrouwen in de industrie, juist omdat het zo’n cruciale sector voor ons land is. We hebben de industrie keihard nodig. Dus als we industriebanen voor vrouwen en ons vestigingsklimaat aantrekkelijker maken, dan creëren we een echte win-win situatie’.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie