Visuele inspecties voor de productiesector versterkt door kunstmatige intelligentie

Visuele inspecties

PTC heeft een Step Check-component toegevoegd aan zijn Vuforia augmented reality-platform. Deze component is bedoeld om visuele inspecties bij kwaliteitscontrole te vergemakkelijken en te verbeteren.

Visuele inspecties

Visuele inspecties zijn een cruciaal onderdeel van elk productieproces. Hierbij bepalen operatoren of een onderdeel, een component of zelfs een compleet product volgens de specificaties is vervaardigd of geassembleerd en of het correct functioneert. Inspecties gebeuren vaak visueel, ondersteund door papieren documenten. Dit plaatst veel druk op de teams om snel een beslissing te nemen, wat het risico op fouten en herwerk vergroot.

Step Check verbetert de kwaliteit van visuele inspecties en vermindert het risico op fouten door Augmented Reality en kunstmatige intelligentie (KI) te combineren. Step Check leidt operatoren door inspectietaken met Augmented Reality. Ze krijgen stapsgewijze werkinstructies die rechtstreeks op het te inspecteren onderdeel of product worden geprojecteerd. Afhankelijk van de situatie verschijnen gedetailleerde aanwijzingen.

Tijdens het testen kan de KI niet-conforme assemblages, ontbrekende of verkeerd uitgelijnde onderdelen of andere defecten detecteren. Kleurcodes op het onderdeel of product vertellen de operatoren in realtime of de inspectiestap geslaagd is. Step Check documenteert ook automatisch de resultaten van de visuele inspecties en biedt dashboards om de uitgevoerde controles te analyseren.

Trainen

Step Check traint zijn KI-model met twee soorten gegevens. Eerst gebruikt het gegevens van 3D CAD-modellen van te inspecteren items. Daarna trainen operatoren het model met voorbeelden van goede en slechte kwaliteitscontroles. Hoe vaker Step Check in actie komt, hoe meer de KI-modellen leren van operatorbeslissingen. Dankzij Vuforia’s slimme technologie herkent Step Check zelfs elementen die niet in 3D CAD-modellen staan, zoals specifieke stickers.

Step Check is een onderdeel van Vuforia’s Expert Capture. Deze Augmented Reality-oplossing van PTC is gebaseerd op SaaS. Het creëert een samenwerkende en leerzame omgeving. Hier wordt expertkennis op de werkplek opgeslagen en worden KI-verrijkte visuele inspecties gemaakt en gedeeld.

Meer informatie bij PTC

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie