Value Maritime zet in op verduurzaming maritieme sector met IoT-oplossingen

Value Maritime

Value Maritime heeft de BACE IoT Connector van Evalan geselecteerd als gateway voor sensortoepassing en data acquisitie voor zeeschepen. Inmiddels zijn de eerst twee IoT-oplossingen geïntroduceerd, waarmee deze schepen kwaliteitsverbeteringen en energiebesparingen kunnen doorvoeren.

Het maritiem technologiebedrijf Value Maritime heeft een uitlaatgasreinigingssysteem (EGCS), of Filtree, ontwikkeld voor schepen. Dit systeem verwijdert fijnstof en andere schadelijke componenten, zoals zwavel, uit de uitlaatgassen en verkleint bovendien de CO2-voetafdruk door de CO2 gedeeltelijk af te vangen. Deze systemen helpen schepen om te voldoen aan de emissieregelgeving, zelfs als brandstof van lagere kwaliteit wordt gebruikt. Voor Value Maritime maakt de introductie van haar EGCS-oplossing deel uit van haar bredere missie: de ecologische voetafdruk verkleinen en de workflow van maritiem transport verbeteren met innovatieve technologieën en oplossingen. De implementatie van IoT breidt de mogelijkheden hiervan verder uit.

IoT-gateway BACE

Om de toegevoegde waarde van het EGCS-systeem verder uit te bouwen, nam het maritiem technologiebedrijf Evalan in de arm. Evalan levert niet alleen de BACE IoT Connector, maar ook sensoren die kunnen communiceren met BACE. Deze sensoren bewaken in de laadruimten en machinekamers specifieke parameters zoals temperatuur, vochtigheid en druk. Ook andere parameters die relevant zijn voor de operationele prestaties van een schip, zoals trillingen, kunnen worden gemeten. De BACE-gateway verzamelt de data van de conditiebewakingssensoren en communiceert deze naar de cloud via het bestaande communicatiekanaal van het Value Maritime systeem op het schip. Vanuit de cloud worden de gegevens via een API gecommuniceerd naar Value Maritime en gevisualiseerd in het Value Maritime dashboard.

Pilotproject van Value Maritime en Evalan

Vorig jaar startten Value Maritime en Evalan een pilotproject om de eerste van deze twee slimme monitoringoplossingen te testen. Het hoofddoel van deze pilot was het evalueren van de technische prestaties van de IoT-apparatuur. De pilot verliep vlot, met goede resultaten. Naar aanleiding daarvan worden deze monitoringoplossingen nu aangeboden aan alle schepen die gebruikmaken van het EGCS-systeem.

Tweede use case met BACE ook van start

Naast het EGCS-systeem, heeft Value Maritime een CO2-afvang- en opslagoplossing ontwikkeld. De CO2 die uit de uitlaatgassen van schepen wordt verwijderd, wordt gebruikt om de CO2-batterij van het maritiem technologiebedrijf op te laden. Deze opgeladen batterij kan dan worden hergebruikt in de agrarische sector voor plantgroei. In deze kassen zal BACE ook worden ingezet om het CO2-gehalte te monitoren, zodat er altijd inzicht is in het CO2-niveau in de kas en wanneer de batterij weer opgeladen kan worden. Henk Schwietert, CEO van Evalan: “Het is onze missie om met IoT-oplossingen en technologie bij te dragen aan het verduurzamen van processen. Onze samenwerking met Value Maritime past perfect in die missie.”

Meer informatie bij Evalan

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.