Sterk herstel octrooiaanvragen uit Nederland in 2021 bij Europees Octrooibureau

Europees Octrooibureau innovatie Octrooi

Het aantal octrooiaanvragen dat Nederlandse bedrijven indienen bij het Europees Octrooibureau (EOB) is vorig jaar met 3,1% gestegen, zo blijkt uit de vandaag gepubliceerde EPO Patent Index 2021. Het is de sterkste groei sinds 2015, waarmee de negatieve trend van dalende aanvragen in de twee voorgaande jaren (2020: – 8%, 2019: -2,8%) is omgebogen. Ook ligt de stijging van de Nederlandse octrooiaanvragen boven het EU-gemiddelde van 2,7%. Met 6.581 octrooiaanvragen is Nederland het op twee na grootste land van herkomst voor octrooiaanvragen van de 27 EU-landen en staat het op de 8e plek van alle landen.

Stijging NL octrooiaanvragen

Digitale en gezondheidszorgtechnologieën belangrijkste motor voor algehele groei

In totaal ontving het Europees Octrooibureau in 2021 188.600 aanvragen, een stijging van 4,5% na een lichte daling in 2020 (-0,7%). Het aantal octrooiaanvragen – een vroege indicatie van wat bedrijven investeren in onderzoek en ontwikkelling – nam toe in negen van de top tien octrooi-actiefste technologiegebieden. In de sector digitale communicatie – en computertechnologie werd de grootste stijging werd geboekt – een illustratie van de digitale transformatie. Een sterke groei was ook te zien in farmaceutica en biotechnologie. Dit onderstreept de hoge mate van innovatie in vaccins en andere sectoren van de gezondheidszorg.

“Het grote aantal octrooiaanvragen in het afgelopen jaar laat zien dat innovatie robuust is gebleven”, zegt Europees Octrooibureau-voorzitter António Campinos. “Het benadrukt de creativiteit en veerkracht van innovators in Europa en wereldwijd. Er zijn méér octrooiaanvragen ingediend en de sterke groei in digitale technologieën levert overtuigend bewijs dat de digitale transformatie plaatsvindt in alle sectoren en industrieën.”

Chinese bedrijven boeken snelste groei

De totale groei van het aantal octrooiaanvragen bij het EOB in 2021 werd vooral aangewakkerd door aanvragen uit China (+24% t.o.v. 2020) en de Verenigde Staten (+5,2%). Octrooiaanvragen uit de 38 Europees Octrooibureau-landen stegen vorig jaar met 2,8%, maar relatief bleef het aandeel aanvragen uit Europa dalen (van 50% in 2013 tot 44% in 2021) omdat meer spelers buiten Europa, vooral Azië, hun uitvindingen op de Europese markt willen beschermen.

Mixed trends in Europa

Europa’s belangrijkste octrooiaanvragende landen Duitsland (+0,3%) en Frankrijk (-0,7%), bleven in 2021 vrijwel stabiel, terwijl aanvragen uit het Verenigd Koninkrijk een verdere lichte daling lieten zien (-1,2%). De meeste andere Europese landen groeiden weer in 2021, met een aanzienlijke toename van het aantal octrooiaanvragen uit Zweden (+12,0%), Finland (+11,2%), Denemarken (+9,2%), Spanje (+8,9%), Italië (+6,5%), Zwitserland (+3,9%), België (+3,3%) en Nederland (+3,1%).

Aziatische bedrijven voeren ranglijst aan, Philips 3e grootste Europese octrooiaanvrager

Het Chinese Huawei was in 2021 (net als in 2019) de belangrijkste octrooiaanvrager bij het EOB, gevolgd door de leiders van vorig jaar, Samsung en LG, beide uit Zuid-Korea. Van de Europese octrooiaanvragers neemt Philips de derde plaats in.

Top 10 aanmeldingen

Philips grootste octrooiaanvrager van alle bedrijven in medische technologie

Koninklijke Philips bleef in 2021 Nederlands meest actieve aanvrager van Europese octrooien. Philips was ook de grootste otrooiaanvrager van alle bedrijven in medische technologie (gestegen van nr. 3 in 2020), vóór Medtronic en Johnson & Johnson uit de Verenigde Staten.

Grootste EOB aanvragers

Eindhoven is Europa’s derde grootste centrum van innovatie

In de stedenranglijst die innovatieactiviteit meet aan de hand van het aantal octrooiaanvragen per stad, is Eindhoven de op twee na grootste van Europa, alleen overtroffen door München en Parijs, en de duidelijke nummer 1 in Nederland.

EU- stedenranglijst octrooiaanvragen: 1. München (3.757) 2. Parijs (2.783) 3. Eindhoven (2.390) 4. Stockholm (2.252) 5. Londen (1.657).

Nederlandse stedenranglijst: 1. Eindhoven (2.390) 2. Rotterdam (534) 3. Bergen Op Zoom (365) 4. Veldhoven (344) 5. Amsterdam (318).

De provincie Noord-Brabant blijft de leidende Nederlandse regio in octrooiaanvragen, goed voor meer dan de helft van alle Nederlandse aanvragen (51,4%). De regio bleef in 2021 de op vier na sterkste van alle Europese regio’s voor octrooiaanvragen bij het Europees Octrooibureau.

Leidende EU regio's

Basismaterialen chemie grootste stijger in Nederland

De sectoren met de meeste octrooiaanvragen uit Nederland waren
Europees Octrooibureau innovatie1. Medische technologie (+3,6%)
2. Elektrische machines, apparaten, energie (-2. 4%)
3. Basismaterialen chemie (+38,6%).

Nederland – een centrum van innovatie

Een indictie voor de innovatiekracht van een land is het aantal octrooiaanvragen in relatie tot het aantal inwoners. Nederland staat wat dat betreft met 383 octrooiaanvragen per miljoen inwoners (was 369 in 2020) op de 4e plaats van alle landen die octrooiaanvragen indienen bij het Europees Octrooibureau.

Pattenten

Over het Europees Octrooibureau

Met 6.400 medewerkers is het Europees Octrooibureau (EOB) een van de grootste instellingen voor openbare dienstverlening in Europa. Het EOB, met hoofdkantoor in München en kantoren in Berlijn, Brussel, Den Haag en Wenen, werd opgericht met als doel de samenwerking op het gebied van octrooien in Europa te versterken. Via de gecentraliseerde octrooiverleningsprocedure van het Europees Octrooibureau kunnen uitvinders hoogwaardige octrooibescherming verkrijgen in maximaal 44 landen, die een markt van ongeveer 700 miljoen mensen bestrijken. Het EOB is ook ’s werelds toonaangevende autoriteit op het gebied van octrooi-informatie en octrooionderzoek.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Algemeen - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.