Nederlanders kiezen nog steeds simpel te kraken wachtwoorden

Effect cybercriminaliteit cyberambitie cyberveiligheid

Simpel te kraken wachtwoorden als ‘123456’, ‘welkom’ en ‘wachtwoord’ zijn onverminderd populair onder Nederlandse internetgebruikers. Dit blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.nl, dat wachtwoorddata gekoppeld aan bijna 10 miljoen emailadressen met een .nl-extensie analyseerde. Deze mailadressen zijn in samenwerking met softwarebedrijf NordPass gefilterd uit data van bijna 25 miljoen datalekken. Ook steden en voetbalgerelateerde termen zijn populair als wachtwoord, ondanks dat kraken daardoor veel makkelijker wordt.

123456 redenen dat Nederlanders gehackt worden

123456 is al jaren het meest populaire wachtwoord: meer dan één op de 140 gelekte wachtwoorden bestaat uit dit rijtje cijfers. Niet alleen bij Nederlandse internetgebruikers, maar ook bij hackers, zegt Abel Baas van VPNdiensten.nl: “hackers vinden het erg prettig als het wachtwoord simpelweg 123456 is. Dat is binnen een fractie van een seconde geraden.” Meer dan één op de 70 gelekte simpel te kraken wachtwoorden is van de categorie toetsenbordpatroon zoals 123456 of qwerty.

Plaatsnamen populair

De namen van de vijf grootste Nederlandse steden komen relatief veel voor in de lijst van wachtwoorden die betrokken zijn in datalekken. Amsterdam en Rotterdam vinden we terug in de top 25. Baas: “het aantal wachtwoorden met een stadsnaam is meestal te relateren aan het aantal inwoners: onze hoofdstad heeft de meeste inwoners, en is dientengevolge ook het best vertegenwoordigd in wachtwoorden. Uitzondering is Utrecht, dat het iets beter doet dan Den Haag, ondanks dat er minder mensen wonen.”

Feyenoord kampioen

Ook voetbalclubs en voetbalgerelateerde termen zijn bovengemiddeld populair. Het wachtwoord ‘feyenoord’ staat zelfs in de top 25 van meest gebruikte wachtwoorden in de onderzochte datalekken. Abel Baas: “clubliefde is mooi, maar voetbalfanaten moeten zich wel realiseren dat hun wachtwoord via de zogenaamde brute force-methode in een vingerknip gekraakt kan worden. Als we het hebben over simpel te kraken wachtwoorden, gaat de zinsnede ‘Niets is sterker dan dat ene woord: Feyenoord’ dan ook zeker niet op.”

Over VPNdiensten.nl

Op VPNdiensten.nl kunnen consumenten terecht voor informatie over digitale privacy en internetveiligheid. Daarnaast biedt het portaal tips en tricks over veilig internetten, met een focus op VPN-diensten. Binnen dit thema levert VPNdiensten.nl verdiepende informatie, onafhankelijke tests en beoordelingen van verschillende VPN providers.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.


Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie