Robotica onderzoek: hoe Azië, Europa en Amerika investeren

Robotica Machine Vision en Robotics event

Landen over de hele wereld investeren in robotica om ontwikkelingen in de industrie en de samenleving te ondersteunen. Wat zijn de exacte doelstellingen van de financieringsprogramma’s voor roboticaonderzoek (R&D) die vandaag de dag officieel worden aangestuurd door overheden in Azië, Europa en Amerika? Dit is onderzocht door de International Federation of Robotics en gepubliceerd in de 2023 update paper van “World Robotics R&D Programs”.

O&O-programma’s voor robotica – officieel gestuurd door regeringen

In China richt het “14e vijfjarenplan” voor de ontwikkeling van de robotindustrie, dat op 21 december 2021 door het ministerie van Industrie en Informatietechnologie (MIIT) in Peking werd vrijgegeven, zich op de bevordering van innovatie. Het doel is om van China een wereldleider te maken op het gebied van robottechnologie en industriële vooruitgang. Robotica is opgenomen in 8 sleutelsectoren voor de komende 5 jaar. Om nationale regelingen voor wetenschappelijke en technologische innovatie ten uitvoer te leggen, werd op 23 april 2022 in het kader van het National Key R&D Plan het belangrijke speciale programma “Intelligent Robots” gelanceerd met een financiering van 43,5 miljoen USD. Uit het recente statistische jaarboek “World Robotics” van IFR blijkt dat China een robotdichtheid heeft bereikt van 322 eenheden per 10.000 werknemers in de verwerkende industrie: Het land staat in 2021 wereldwijd op de 5e plaats, vergeleken met de 20e plaats (140 eenheden) in 2018.

In Japan wil de “New Robot Strategy” van het land het belangrijkste innovatiecentrum voor robots ter wereld maken. De Japanse regering heeft voor 2022 meer dan 930,5 miljoen USD aan steun verleend. De belangrijkste sectoren zijn industrie (77,8 miljoen USD), verpleging en verzorging (55 miljoen USD), infrastructuur (643,2 miljoen USD) en landbouw (66,2 miljoen USD). Het actieplan voor industrie en diensten omvat projecten zoals autonoom rijden, geavanceerde luchtmobiliteit of de ontwikkeling van geïntegreerde technologieën die de kern zullen vormen van de volgende generatie kunstmatige intelligentie en robots. In het “Moonshot Research and Development Program” is een budget van 440 miljoen USD uitgetrokken voor robotica-gerelateerde projecten over een periode van 5 jaar van 2020 tot 2025. Volgens het statistische jaarboek “World Robotics” van IFR is Japan de grootste fabrikant van industriële robots ter wereld en levert het 45% van het wereldwijde aanbod in 2021.

Het derde basisplan voor intelligente robots van Zuid-Korea streeft naar de ontwikkeling van robotica als kernindustrie in de vierde industriële revolutie. De Koreaanse regering heeft 172,2 miljoen USD uitgetrokken voor het “2022 Implementation Plan for the Intelligent Robot”. Van 2022 tot 2024 wordt in totaal 7,41 miljoen USD uitgetrokken voor het “Full-Scale Test Platform Project for Special-Purpose Manned or Unmanned Aerial Vehicles”. Het statistische jaarboek “World Robotics” toont een recordaantal van 1.000 industriële robots per 10.000 werknemers in 2021. Daarmee is Korea het land met de hoogste robotdichtheid ter wereld.

Horizon Europe is het belangrijkste kaderprogramma voor onderzoek en innovatie van de Europese Unie met een budget van 94,30 miljard USD voor zeven jaar (2021-2027). De belangrijkste doelstellingen zijn: de wetenschappelijke en technologische grondslagen van de EU versterken, de innovatiecapaciteit, het concurrentievermogen en de werkgelegenheid in Europa stimuleren, de prioriteiten van de burgers verwezenlijken en de sociaaleconomische modellen en waarden ondersteunen. De Europese Commissie voorziet in een totale financiering van 198,5 miljoen USD voor het robotica-werkprogramma 2021-2022.

De Duitse High-Tech-Strategie 2025 (HTS) is de vierde editie van het Duitse O&O- en innovatieprogramma. De Duitse regering zal tot 2026 jaarlijks ongeveer 69 miljoen USD ter beschikking stellen – een totaal budget van 345 miljoen USD voor vijf jaar. Als onderdeel van HTS 2025 is het programma “Shaping technology for the people” gelanceerd. Dit programma beoogt de technologische veranderingen in de samenleving als geheel en in de arbeidswereld aan te wenden ten behoeve van de mensen. Onderzoeksonderwerpen zijn: digitale assistentiesystemen zoals data brillen, mens-robot samenwerking, exoskeletten om werknemers te ondersteunen bij hun fysieke werk, maar ook oplossingen voor het flexibeler organiseren van werkprocessen of het ondersteunen van mobiel werk. Volgens het rapport “World Robotics” van IFR is Duitsland de grootste robotmarkt in Europa – de robotdichtheid staat wereldwijd op de 4e plaats met 397 eenheden per 10.000 werknemers.

Het National Robotics Initiative (NRI) in de VS werd gelanceerd voor fundamentele robotica O&O die door de Amerikaanse overheid wordt ondersteund. Het NRI-3.0 programma, aangekondigd in februari 2021, streeft naar onderzoek naar geïntegreerde robotsystemen en bouwt voort op de vorige NRI programma’s. De Amerikaanse regering heeft het NRI-3.0-fonds gesteund met een bedrag van 14 miljoen USD in 2021. Samenwerking tussen academici, de industrie, de overheid, non-profitorganisaties en andere organisaties wordt aangemoedigd. Het “Moon to Mars”-project van de NASA benadrukt bijvoorbeeld de doelstellingen om een langdurige aanwezigheid in de buurt van en op de maan tot stand te brengen. De projecten zijn gericht op onderzoek en technologische ontwikkeling die de prestaties van robots aanzienlijk zullen verhogen om gezamenlijk menselijke verkennings- en wetenschapsmissies in de diepe ruimte te ondersteunen. Voor het Artemis-maanprogramma plant de Amerikaanse regering een budget van 35 miljard USD van 2020 tot 2024. Uit het statistisch jaarboek “World Robotics” van IFR blijkt dat de robotdichtheid in de Verenigde Staten is gestegen van 255 eenheden in 2020 tot 274 eenheden in 2021. Het land staat op de 9e plaats in de wereld. Wat de jaarlijkse installaties van industriële robots betreft, nemen de VS de 3e plaats in.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie