Robotica en kunstmatige intelligentie: ontdek, ervaar en netwerk

Robotica en kunstmatige intelligentie

Op de tweede dag van de beurs automatica (woensdag 28 juni 2023) verandert Hal B4 van Messe München in het decor voor een evenement op topniveau in de sector van robotica en kunstmatige intelligentie. Experts uit onderzoek en industrie belichten in vier sessies tijdens de munich_i Hightech Summit de visionaire ontwikkelingen en opkomende technologieën. Deze deskundigen delen ook hun inzichten over de gevolgen voor de samenleving, omdat technologie alle aspecten van het leven beïnvloedt.

Focus robotica en kunstmatige intelligentie

Het panel van experts dat zich in het hart van automatica – vakbeurs voor de automatiseringsindustrie – verzamelt, is zowel interdisciplinair als internationaal. Vooraanstaande internationale technologiedrijvers en pioniers uit wetenschap en industrie presenteren hun innovaties, bevindingen en megatrends die verband houden met de toekomst van robotica en kunstmatige intelligentie. De summit is niet alleen een bron van inspiratie, maar biedt ook een speciale ruimte voor dialoog en bevordert een hoogwaardige uitwisseling tussen en met experts.

Het wereldwijd unieke high-tech platform munich_i bestaat uit drie componenten: de Hightech Summit, de AI.Society speciale show, en de Robothon, een samenwerkingsuitdaging voor ontwikkelaars. Prof. Dr. med. Alena Buyx en Prof. Dr.-Ing. Sami Haddadin zijn de directeuren en leidende figuren van dit evenement onder auspiciën van de Beierse minister-president Dr. Markus Söder. Hoewel dit formaat slechts twee keer eerder is gehouden, heeft het zich al ontwikkeld tot een van de belangrijkste evenementen over de toekomst van robotica en kunstmatige intelligentie.

Een snelle blik op de sessies toont aan dat de organisator, het Munich Institute of Robotics and Machine Intelligence (MIRMI) van de TUM, hard heeft gewerkt om de volledige bandbreedte van sleuteltechnologieën en hun impact op verschillende aspecten van het leven te dekken. Ook de sociale en ethische kwesties die gepaard gaan met het gebruik van AI zijn in overweging genomen. De Hightech Summit neemt een standpunt in — en biedt een allesomvattend overzicht dat verder kijkt dan vandaag.

Sessie 1: Mensen, AI en Robots!

Na de welkomstkeynote van Dr. Norbert Gaus, Executive Vice President van Siemens AG, verantwoordelijk voor digitalisering/AI onderzoek en ontwikkeling, zal de Hightech Summit beginnen met de sessie “Mensen, AI en Robots!”.

AI-gestuurde robots zullen enkele van de meest urgente problemen van de mensheid oplossen, zegt Prof. Dr.-Ing. Toshio Fukuda van de Nagoya University in Japan. Hij leidt een van de Moonshot R&D programma’s van de Japanse overheid op het gebied van slimme robots en ondersteunt zijn bewering met voorbeelden uit zijn onderzoek.

Prof. Aude Billard, een Zwitserse nationaliteit die is geëerd voor haar werk op het gebied van mens-robot interactie, is de toekomstige president van de wereldwijde IEEE Robotics and Automation Society (RAS). Ze presenteert machine learning methoden voor snelle en reactieve robotbesturing – een essentiële voorwaarde voor de inzet van robots buiten industriële omgevingen.

Sessie 2: Next Level Industriële Robots

De tweede sessie richt zich op robotica voor industrieel gebruik. Hier zullen toekomstige generaties robots worden geprogrammeerd met behulp van intuïtieve nieuwe tools. Prof. Dr.-Ing. Torsten Kroeger, CTO bij Intrinsic in de VS, legt uit hoe deze tools eruit zullen zien. Intrinsic maakt deel uit van de Alphabet groep en richt zich op het ontwikkelen van robotsoftware en toepassingen voor kunstmatige intelligentie. Eerder leidde Prof. Torsten Kroeger de “Robotics Software Division” van Google.

Daarna zal Prof. Jeremy Wyatt, Directeur bij Amazon Robotics in Duitsland, innovatieve gebruiksscenario’s presenteren met slimme robots voor het afhandelen van goederen op locaties die worden beheerd door de grootste online retailer ter wereld. De kerncompetenties van Amazon Robotics omvatten de ontwikkeling van collaboratieve en autonome robots met behulp van AI en machine learning voor toepassingen die worden geïmplementeerd over de hele groep van bedrijven.

Sessie 3: Kwaliteit van Leven

De inzet van robots en andere assistentiesystemen in de gezondheidszorg en ouderenzorg brengt kritieke technische problemen met zich mee, en er zijn ethische en acceptatievraagstukken die moeten worden aangepakt. Dit wordt behandeld in de derde sessie van de Hightech Summit, met expertise van topniveau.

Prof. Sunil Agrawal van Columbia University in de VS is een expert op het gebied van robotica in medische revalidatietoepassingen en geeft een overzicht van zijn onderzoeksveld en het soort collaboratieve robotica dat daar wordt gebruikt. In zijn instituut heeft Prof. Agrawal exoskeletten ontwikkeld die beroertepatiënten helpen opnieuw te leren lopen. Hij heeft wereldwijd vele onderscheidingen ontvangen.

Prof. Dr. Robert Riener van de ETH Zürich in Zwitserland doet onderzoek in een gerelateerd veld. Hij presenteert een benadering van mens-machine interactie in revalidatie op basis van exoskeletten en virtual reality. Prof. Alex Mihailidis van AGE-WELL/University of Toronto in Canada spreekt over de toenemende adoptie van robotica en kunstmatige intelligentie in de ouderenzorg en biedt een blik op de toekomst.

Sessie 4: Strategie en Zakendoen

Nieuwe technologie wordt pas breed geaccepteerd als er een bedrijfsmodel uit kan worden afgeleid. Daarom verkent de vierde en laatste sessie van de Hightech Summit economische en strategische overwegingen. Dr. Michael Pfeiffer, Hoofd AI Onderzoek bij het Bosch Center for Artificial Intelligence (BCAI) in Duitsland, schetst de reis van AI-onderzoek naar verhandelbare producten.

Deze steeds complexere en op software gebaseerde producten vereisen nieuwe ontwikkel- en ontwerpprocessen. Dr. Sameer Prabhu, Hoofd Marktontwikkeling bij MathWorks in de VS, beschrijft zo’n proces met behulp van ‘model-gebaseerde systeemtechniek’ als voorbeeld. Deze nieuwe methodologie kan worden gebruikt om toepassingen te ontwikkelen, zoals medische robots, en zelfs om complete smart factories te plannen.

Blik op de toekomst robotica en kunstmatige intelligentie vanaf de top

Het overzicht toont aan: de Hightech Summit verzamelt internationale experts in robotica en kunstmatige intelligentie die ver vooruit denken. Prof. Dr.-Ing. Sami Haddadin: “Het is inspirerend dat we erin geslaagd zijn om de internationale elite van sprekers uit onderzoek en topbedrijven aan te trekken. Alle vier de sessies dekken precies wat we wilden. Dit onderstreept het streven van de top om zeer opwindende inzichten en betrouwbare begeleiding te bieden over de relevantie van nieuwe technologieën in de toekomst.”

Prof. Alena Buyx is blij met de positieve feedback van de uitgenodigde sprekers: “AI-technologie moet ethisch en sociaal verantwoord zijn, en zowel individuen als gemeenschappen ten goede komen. munich_i biedt een relevant platform voor debat en brengt vele deelnemers uit politiek, wetenschap, industrie en samenleving bijeen.”

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie