Opmars robots in de bouw

Automatisering met robots in de bouw

ABN AMRO verwacht dat robotisering in de Nederlandse bouwsector de komende periode jaarlijks met meer dan 14% groeit. De inzet van robots in de bouw is nu nog bescheiden, maar het personeelstekort, de faalkosten en de noodzaak tot duurzamer bouwen zijn drijvende krachten.

In het NOS journaal van 11 december was Leontien de Waal, sectorbanker Bouw, aan het woord over de voordelen van de inzet van robots in de bouw. De reportage gaat over een metselrobot die wordt ingezet op de bouwplaats.

Metselrobot op de bouwplaats is nog een noviteit

De inzet van een dergelijke constructierobot op de bouwplaats is nog vrij nieuw. De afgelopen periode is er door bedrijven in de bouw vooral geïnvesteerd in robots in de bouw die worden ingezet in de prefabricage of in een fabriek. Een metselrobot op de bouwplaats vraagt meer aandacht en kan je niet alleen laten. ABN AMRO ziet de inzet van constructierobots, zowel op de bouwplaats als in de fabriek, de komende jaren sterk groeien. Robots in de bouw en aanpalende technologieën zijn belangrijk gelet op het personeelstekort en de fysieke belasting die bepaalde bouwwerkzaamheden met zich meebrengen.

Duurzame wet-en regelgeving sterke prikkel voor versnelde robotisering
Strengere wet-en regelgeving op het gebied van duurzaamheid gaat steeds zwaarder drukken op de keuze van bouwmaterialen en bouwproces zelf. Door bijvoorbeeld constructierobots in te zetten bij prefabricage of in een fabriek, kan er met minder materiaal worden gewerkt, worden constructies lichter en wordt er minder afval geproduceerd. De milieuimpact gaat omlaag en aanzienlijke besparingen van CO2- uitstoot en stikstofuitstoot komen binnen bereik. Dit geldt zowel voor de productie, het transport als de montage op de bouwplaats.

Meer informatie robots in de bouw

Lees ook het rapport van ABN AMRO ‘Bouwrobots winnen terrein‘ waar de ontwikkelingen rondom robots in de bouw in kaart worden gebracht en wordt ingegaan op de marktgroei van diverse typen bouwrobots in Nederland.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.