Oorlog Oekraïne tempert optimisme industrie, stuwt prijzen

Oorlog Oekraïne grafiek materiaaltekort prijzen van producenten betalingsachterstanden Starten van een bedrijf in Portugal

De NEVI Inkoopmanagersindex voor de Nederlandse industrie daalde van 60,6 in februari naar 58,4 in maart, wat duidt op tragere groei. Vanwege de oorlog in Oekraïne namen de nieuwe orders toe met het traagste tempo sinds oktober 2020. Dit meldt Sectoreconoom Industrie & Transport en Logistiek Albert Jan Swart van ABN AMRO.

Voorraden gereed product zijn gestegen, deels omdat bestellingen uit Rusland niet zijn geleverd. Volgens sommige ondernemingen zorgt de oorlog in Oekraïne voor grote onzekerheid. De Nederlandse industrie is nog wel optimistisch, maar veel minder dan voor de invasie. De ’toekomstige productie-index’, die de vooruitzichten voor de productie over twaalf maanden meet, daalde van 73,5 in februari naar 63,4 in maart, een teken dat verwacht wordt dat de problemen voorlopig aanhouden. Sinds de introductie van deze indicator in 2012 nam het optimisme onder ondernemers alleen nog sneller af aan het begin van de coronacrisis.

Zoals verwacht heeft de oorlog in Oekraïne geleid tot stijgende kosten voor energie en materialen zoals metalen. Zowel de inkoop- als de afzetprijzen zijn scherp gestegen. Sinds de invasie zijn de prijzen voor gas en elektriciteit verder toegenomen. Metalen worden ook duurder, doordat Rusland en Oekraïne belangrijke leveranciers zijn van ijzer en staal. Vanwege de oorlog zijn de meeste fabrieken in Oekraïne gesloten. Azovstal, een van de grootste staalfabrieken van Europa, is vernietigd door beschietingen.

Behalve door de oorlog in Oekraïne worden toeleveringsketens ook opnieuw gehinderd door het coronavirus. Na vijf maanden van geleidelijk normaliserende toeleveringsketens zijn de levertijden weer opgelopen. De nieuwe lockdowns in China, zoals in Shenzhen en andere belangrijke industriesteden, zorgen waarschijnlijk voor vertraging van de toelevering van componenten zoals elektronica.

Blijf op de hoogte over de oorlog in Oekraïne

De gevolgen van de invasie van Oekraïne door Rusland worden wereldwijd gevoeld. Allereerst door de burgers van Oekraïne en hun familie en vrienden in het buitenland, en daarnaast in de mondiale economie. Onze experts volgen de situatie nauwlettend. Bekijk onze themapagina over de oorlog in Oekraïne voor de veelgestelde vragen over uw bankzaken, sectorinformatie en economisch nieuws.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie