Onderzoek cyberkwetsbaarheid Rotterdamse maritieme sector door RSM en FERM Rotterdam

Haalbaarheidsonderzoek FERM Rotterdam

De Rotterdam School of Management (Erasmus Universiteit) en FERM Rotterdam, kennisinstellingen en bedrijven uit de Rotterdamse maritieme sector hebben de handen ineengeslagen voor een nieuw onderzoeksproject over cybersecurity. Samen gaan zij grote en kleine bedrijven rondom de Rotterdams haven helpen om kwetsbaarheden in hun cybersecurity te identificeren en, waar mogelijk, te adresseren. Het project wordt gefinancierd door het TKI Dinalog, onderdeel van de Topsector Logistiek, onder het innovatieprogramma CyberSecurity4 NL. Het project start naar aanleiding van nieuwe regelgeving over cybersecurity die in 2024 wordt ingevoerd. Als onderdeel van deze regelgeving ontstaat er voor bedrijven onder andere een zorgplicht om zelf risicoanalyses voor cybersecurity te doen. Daarbij kan ook aandacht uitgaan naar risico’s en kwetsbaarheden die ontstaan in de keten.

FERM Rotterdam: identificeren cyberkwetsbaarheden

Evelien Bras, directeur FERM Rotterdam: “Ketens in de maritieme sector zijn complex, niet hiërarchisch en bevatten bijzondere partijen die unieke rollen vervullen. Het identificeren cyberkwetsbaarheden in de business ecosystemen in de maritieme sector en de haven is dan ook van groot belang. Gedurende het project wordt er daarom een bredere groep organisaties in en rondom de haven betrokken. Dit onderzoek gaat ons helpen om onze aanpak te versterken en effectiever te maken.”

Versterken cyberweerbaarheid havencomplex Rotterdam

Samen met kennispartijen NHL Stenden (lectoraar Maritime IT Security, dr Stepen McCombie) en de TU Delft (leerstoel Cyber Governance, prof. Michiel van Eeten) wordt er onderzoek gedaan naar het in kaart brengen van ketens voor een aantal cruciale processen in de haven, specifieke governance-vraagstukken die voortkomen uit de betrokkenheid van verschillende nationale en lokale toezichthouders, en de manier waarop midden- en kleinbedrijven effectief betrokken kunnen worden bij cyberweerbaarheidsinitiatieven.

Prof. Albert Veenstra, Hoogleraar Handel en Logistiek, Rotterdam School of Management, projectleider: “De financiering uit het CS4NL programma geeft ons de unieke kans om de maritieme sector rondom Rotterdam te helpen cruciale stappen te zetten bij het ontwikkelen van hun cyberweerbaarheid.”

Consortium

Het consortium voor het onderzoeksproject bestaat uit de volgende partijen: Erasmus Universiteit Rotterdam – Rotterdam School of Management, Erasmus UPT, TU Delft faculteit TBM, NHL Stenden Lectoraat Maritime IT Security, FERM, Schuberg Philis, Kotug, Lloyd’s Register, Platform Veilig Ondernemen, Gemeente Rotterdam, SmartPort. Het Havenbedrijf Rotterdam ondersteunt het project, en coördineert haar aanpak via FERM. Daarnaast financiert de Provincie Zuid-Holland aanvullende activiteiten van Erasmus UPT.

Over RSM

Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) behoort tot de top van Europese business schools. RRSM focust op de vorming van zakelijke leiders met internationale ambities. Deze leiders streven naar positieve verandering en zetten zich innovatief in voor duurzaamheid. De Rotterdam School of Management biedt een uitgebreid aanbod aan opleidingen. Dit aanbod omvat bachelor-, master-, MBA-, PhD- en executive programma’s. In deze programma’s ontwikkelen studenten zich tot kritische en creatieve denkers. RSM is gevestigd in de internationale havenstad Rotterdam, een bruisend knooppunt van bedrijven, logistiek en handel.

Over FERM Rotterdam

FERM Rotterdam is opgezet als onderdeel van het Port Cyber Resilience Programma. Het doel is het bevorderen van samenwerking tussen bedrijven in de Rotterdamse haven. Deze samenwerking verhoogt het bewustzijn over cyberrisico’s. FERM streeft ernaar om van Rotterdam de best digitaal beveiligde haven ter wereld te maken. Sinds 1 januari 2021 is FERM een stichting zonder winstoogmerk die bedrijven helpt en ondersteunt. Een groeiende groep bedrijven is aangesloten op de activiteiten van FERM Rotterdam.
Publieke partners zijn gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam, Zeehavenpolitie, Deltalinqs, DCMR, provincie Zuid-Holland, Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en de Douane. Daarnaast zijn er samenwerkingsverbanden met onder meer het Nationaal Cybersecurity Centrum (NCSC), Digital Trust Center (DTC), Security Delta en het Nederlands Security Meldpunt.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.


Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Dossier - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.