Omzet industrie 7,2 procent lager in vierde kwartaal

Engineers Personeelstekort Flexbranche werken in shifts Technisch personeel Vacatures Werknemers Ploegendiensten

Omzet industrie vierde kwartaal lager voor meeste industriële bedrijfstakken

De omzet van de industrie lag in het vierde kwartaal van 2020 7,2 procent lager dan een jaar eerder. De negatieve omzetontwikkeling was het grootst voor aardolieproducenten. Het aantal uitgesproken faillissementen in de industrie was in 2020 met 226 lager dan in voorgaande jaren. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

De omzet van de industrie nam in het vierde kwartaal in het binnenland af met 5,8 procent en in het buitenland met 8,0 procent. De afzetprijzen lagen in het vierde kwartaal 4,5 procent lager dan een jaar eerder. Na de maatregelen die halverwege maart werden genomen om het coronavirus te bestrijden, zetten industriële producenten vooral in de maanden april en mei van het tweede kwartaal minder om dan een jaar eerder. In het derde kwartaal herstelde het omzetniveau deels, maar was de omzet nog steeds flink lager dan een jaar eerder. In het vierde kwartaal was de omzet nog niet op het oude niveau en was er nog steeds een flinke afname ten opzichte van een jaar eerder. In heel 2020 was de omzet van de industrie 8,3 procent lager dan in 2019.

Het aantal uitgesproken faillissementen kwam in het vierde kwartaal van 2020 uit op 40 en over heel 2020 op 226. In 2019 werden er in de industrie 264 faillissementen uitgesproken.

Omzet vierde kwartaal lager voor meeste industriële bedrijfstakken

In de meeste industriële bedrijfstakken lag de omzet in het vierde kwartaal van 2020 lager dan een jaar eerder. Van de samengestelde bedrijfstakken waren de grootste negatieve omzetontwikkelingen te zien bij de raffinaderijen en chemie (-12,3 procent) en de basismetaal- en metaalproductenindustrie (-5,8 procent). In de raffinaderijen en chemie komt dit voornamelijk doordat de aardolieproducenten wederom minder hebben omgezet dan een jaar eerder (-38,3 procent). De afzetprijzen lagen in de aardolie-industrie 31,6 procent lager dan in het vierde kwartaal van 2019.

In de hout- en bouwmaterialenindustrie lag de omzet wel hoger dan een jaar eerder. De omzet steeg in deze branche met 3,6 procent voor zowel de houtindustrie als voor de bouwmaterialenindustrie.

Ondernemers verwachten hogere omzet in 2021

Per saldo 16 procent van de ondernemers heeft in het vierde kwartaal van 2020 aangegeven te verwachten dat de omzet zal toenemen in 2021. Hiermee zijn ondernemers positiever gestemd over de omzet dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het saldo wordt bepaald door het percentage negatief gestemde ondernemers af te trekken van het percentage positief gestemde ondernemers. Net iets meer dan de helft van de ondernemers geeft aan te verwachten dat de omzet op hetzelfde niveau zal blijven als in 2020.

Ondernemers hebben lagere verwachtingen voor de personeelssterkte. Per saldo 2 procent van de ondernemers geeft aan negatief gestemd te zijn over de personeelssterkte. Hiermee zijn ondernemers negatiever gestemd over de personeelssterkte dan in dezelfde periode een jaar eerder, toen per saldo 9 procent van de ondernemers aangaf een hogere personeelssterkte te verwachten in 2020.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie