Nieuwegein krijgt er een ‘supertechnologisch’ centrum bij

Supertechnologisch centrum

Nieuwegein krijgt er een ‘supertechnologisch’ centrum bij voor leerlingen én mensen uit het vak: ‘Wij helpen digitaliseren’

Nieuwegein krijgt voor het eerst een ‘supertechnologisch centrum’ voor opleiding en ontwikkeling van vakmensen in de maakindustrie. Dit is een initiatief van ROC Midden Nederland en metaalbedrijven uit de regio. Directeur van het MAKE Center Ethel van Groenestijn vertelt er alles over.

Wat maakt dit ‘supertechnologisch’ centrum nu zo bijzonder?

,,Het is een vakcentrum voor de maakindustrie, waar zowel studenten vanuit het voortgezet onderwijs als werknemers die al veertig jaar in het vak zitten, worden opgeleid. Dat gebeurt in een enorm hoogwaardig technologisch machinepark, met machines die veel bedrijven nog helemaal niet hebben. Aan de hand van die laatste technologie leiden we mensen op of helpen we ze digitaliseren. Aan de hand van de praktijk leren ze zo theorie. Dit is de eerste publiek-private samenwerking in de regio Utrecht.”

Wat voor ‘supertechnologische‘ dingen staan hier allemaal?

,,Het een behoorlijke bedrijfshal ingericht als een metaalbewerkend bedrijf. De machines zijn uitgekozen door het bedrijfsleven uit de regio zelf. Er zijn namelijk 80 bedrijven aandeelhouder van het centrum en een aantal honderd bedrijven plaatsen leerlingen bij ons. In Utrecht worden onder meer onderdelen voor spoorcontructies en bruggen gemaakt, daarvoor staan bij ons ook machines. Daarnaast staan er bijvoorbeeld aardappelverwerkende- en verpakkingsmachines. De studenten leren met de apparaten omgaan, ze bouwen en plegen service en onderhoud.”

Het centrum wordt morgen gepresenteerd. Wanneer gaat het in gebruik?

,,Mensen die deze mbo-opleiding willen doen, hebben zich voor dit jaar al ingeschreven. We gaan stapsgewijs gebruikmaken van de hal. We hebben MAKE vanaf het voorjaar gepromoot onder leerlingen van het voorgezet onderwijs en we hebben nu al meer inschrijvingen dan een aantal jaar geleden op deze opleidingen. Maar het is pas net in de lucht, dus de hal zal zich nog echt moeten bewijzen.”

Bron: AD

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.