Nieuwe kosteneffectieve igus kabelrups voor vrijdragende toepassingen

igus kabelrups

Nieuwe toevoeging aan het kabelrups portfolio van igus: de E4Q, een wereldwijd beproefde igus kabelrups voor toepassingen met grote vrijdragende lengtes en een hoog vulgewicht, heeft nu een nieuwe variant: de “L”. Gebruikers voor wie de E4Q te groot is, kunnen met de E4Q.64L nu tot wel 20% kosten besparen. Ze zullen nog steeds profiteren van de voordelen van zijn grote broer, zoals snel openen zonder gereedschap.

igus kabelrups E4Q-serie

Van de zevende robotas in lineaire robottoepassingen tot werktuigmachines, de igus E4Q-serie kabelrups heeft zich de afgelopen jaren gevestigd in veeleisende toepassingen met grote vrijdragende lengtes en hoge vulgewichten. Hiervoor zijn twee redenen. Een daarvan is dat de brede schakels van de igus kabelrups en vier aanslagen per rupsschakel hem zeer robuust maken.

De andere reden is dat de montagetijd tot 40% wordt verkort, omdat de dwarsbalken in enkele seconden kunnen worden geopend – zonder gereedschap en met slechts twee vingers. Het probleem is dat bij toepassingen met gemiddelde belasting (werktuigmachines, houtbewerking, autowasstraten enz.) de E4Q te groot is.

“Om gebruikers ook in deze toepassingen de voordelen van de E4Q te bieden, en dat tegen een lagere prijs, hebben we de L-versie ontwikkeld – de E4Q.64L”, aldus Christian Ziegler, hoofd van de afdeling e-chain Product Management bij igus. “Afhankelijk van de breedte kost deze kosteneffectivere versie van de igus kabelrups tussen de 15% en 20% minder dan de E4Q.”

Het bionische ontwerp zorgt voor een laag gewicht en de drie aanslagen per rupsschakel garanderen robuustheid

Om kosten te besparen, hebben de ontwerpers van igus het ontwerp van de E4Q aangepast. Het doel was om een balans te vinden tussen een laag eigen gewicht en maximale robuustheid. De kabelrupsschakels zijn smaller dan die van de E4Q, waardoor het gewicht lager is. Het bionische ontwerp, zonder materiaal dat geen dragende functie heeft, werd behouden.

“Het aanslagsysteem werd volledig herontworpen. De ontwikkelingsdoelen waren: meer kracht en levensduur dan de voorgangers met twee aanslagen per rupsschakel. De E4Q.64L is de eerste igus kabelrups van igus met drie aanslagen per kabelrupsschakel”, zegt Ziegler. “Dit zorgt voor een nog regelmatiger energiestroom en een langere levensduur.”

Tot 20% meer vrijdragende lengte

Tests in het igus testlaboratorium bewijzen dat de E4Q.64L een ongeveer 30% groter breekmoment heeft dan de 14240-serie, die ook wordt gebruikt voor vrijdragende toepassingen. Dit resulteert in tot 20% meer lengte bij hetzelfde vulgewicht. Met bijvoorbeeld 4 kg/m haalt de E4Q.64L 3,2 meter. De voorgaande modellen (E4/light en E4.1) haalden slechts 2,7 meter. Ziegler zegt: “Dankzij de uitstekende kracht van de E4Q.64L kunnen we vele toepassingen kosteneffectiever dan ooit bedienen, zoals autowasstraten en instapbruggen voor passagiers op luchthavens.”

De geoptimaliseerde verhouding tussen binnen- en buitenafmetingen zorgt voor voldoende ruimte voor stroom- en datakabels. De binnenhoogte van de E4Q.64L is 64 mm. Door de buitenste kabelrupsschakel van de igus kabelrups te vervangen door een speciale RBR-schakel, kan deze in twee buigrichtingen werken. Dit creëert een zogenaamde Rugwaartse Buig Radius (RBR). Met deze RBR zijn cirkelvormige bewegingen mogelijk, zoals bij as 1 van een robot.

igus kabelrups met breedtes tussen 100 en 500 millimeter

Ondanks alle ontwerpaanpassingen heeft igus de dwarsbalken van de E4Q in de goedkopere versie niet veranderd. Dit brengt twee voordelen voor gebruikers met zich mee. Allereerst is de E4Q.64L net zo gebruiksvriendelijk als zijn grotere variant. Er zijn twee inkepingen in de dwarsverbinders. Met deze inkepingen kun je met twee vingers de vergrendelingshaken openen. Eenmaal ontgrendeld aan beide kanten, is de dwarsverbinder eenvoudig op te tillen.

Daarnaast is er meteen een breed assortiment van dwarsverbinderbreedtes beschikbaar. Hierdoor biedt igus de kabelrups aan in 29 verschillende breedtes, variërend van 100 tot 500 millimeter, sinds het product op de markt is gebracht.

Meer informatie bij igus.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie