Nederlandse productie industrie krimpt bijna 2 procent in februari

9
Artificial Intelligence in de maakindustrie MKB maakbedrijven
Illustratie: zhang sheng / shutterstock.com

Nederlandse productie industrie laat daling zien

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse productie industrie was in februari 1,7 procent lager dan in februari 2020, maakt het CBS bekend. In januari groeide de productie met 0,3 procent. De industriële ondernemers waren in maart positiever dan in februari.

In ruim drie kwart van de branches krimp

Ruim drie kwart van alle bedrijfsklassen in de Nederlandse productie industrie produceerde in februari minder dan in dezelfde maand een jaar eerder. De elektrische en elektronische apparatenindustrie realiseerde de hoogste groei.

Productie valt wat terug

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van januari op februari 2021 daalde de productie met 2,5 procent.

De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Van medio 2014 tot begin 2018 was er sprake van een stijgende trend van de industriële productie. Vervolgens was de trend dalend. In mei 2020 bereikte de productie een dieptepunt. Daarna werd een stijgende lijn ingezet, maar in februari 2021 viel de productie wat terug.

Producentenvertrouwen nam toe in maart

In maart 2021 is de stemming onder ondernemers in de Nederlandse productie industrie verbeterd. Dat komt doordat de ondernemers positiever waren over toekomstige productie en hun orderpositie.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Ook het Duitse producentenvertrouwen (volgens de IFO-index) is in maart een stuk gestegen. Zowel het oordeel over de huidige bedrijvigheid als over de toekomstige bedrijvigheid verbeterde.

close

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Logo IndustrieVandaag
Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.